V Unterhundu nastopili Butli in Gnile duše

Koncert skupin Butli in Gnile duše

Nikola Premuš, nedelja, 25. september 2011 ob 22:11
Butli

Butli

Minulo soboto, je v ormoškem Unterhundu potekal koncert ob promociji albuma skupine Vse je v skladu s predpisi ormoških punk pionirjev Gnilih duš. Z njimi so nastopili tudi Butli.

Pred koncertom je potekala okrogla miza z naslovom Punk SV od Ljubljane – Od Gnilih duš do Gnilih duš, na kateri so sodelovali nekateri od vidnejših akterjev in sopotnikov punk scene v SV Sloveniji. Okroglo mizo je vodil Boris Jaušovec, novinar Večera, sopotnik in poznavalec punk dogajanja. Sodelovali so tudi Rajko Muršič, Bojan Tomažič, Matej Mertik, Marko Mehtsun, Tomaž Raušl, Davorin Bešvir in Srečko Ritonja.

GNILE DUŠE (Ormož)
Prvi nastop Gnilih duš sega v čas med božičem in novim letom 1979, ko so v zasedbi Davorin Bešvir - Dabe (bas, glas), Franc Hazl - Frenk (kitara) in Vladimir Novak - Mafek (bobni) igrali na novoletni prireditvi v telovadnici Gimnazije Ljutomer.

Po vsega pol leta delovanja se je prvotna zasedba razšla, na novo pa so začeli vaditi v kletnih prostorih doma Kulture v Ormožu jeseni 1980, kjer sta se Davorinu Bešvirju pridružila Srečko Ritonja (kitara) in Tomaž Bolcar (bobni). Spomladi leta 1981 so posneli demo kaseto »Vse je v skladu s predpisi«. Sledil je uspešen nastop septembra 1981 v Metliki, kjer so se zbrali punk bendi Kuzle, Šund, Ljubljanski psi, Steklina in domačini Indust bag.

Po letu dni služenja vojaškega roka v JLA so jeseni 1982 v legendarnem klubu FV v študentskem naselju v Ljubljani ustvarili še nekaj pesmi. Marca 1983 so v Domu kulture Ormož organizirali koncert punk bendov severovzhodne Slovenije. Igrali so Masaker, Butli, Džumbus, Herr Pes in Gnile duše. To je bil hkrati tudi njihov zadnji nastop. V letih 1982 in 1983 so s svojimi besedili sodelovali v zbirki umetniških publikacij Punk problemi, leta 1984 v zborniku Punk pod Slovenci in leta 1994 še v zborniku Ste bili zraven? Bili ste zraven!

Namesto tretji dan so po 28 letih vstali od mrtvih na poletnih festivalih v letu 2011, in sicer na junijskem Ormoškem poletju, julijskem Festivalu filma in vina Grossmann v Ljutomeru in avgustovskem Svoboda narodu v Dolenjskih toplicah, tokrat v pomlajeni zasedbi: Davorin Bešvir (vokal), Domen Obilčnik (kitara), Andrej Lesar (bas) in Kruno Karlovčec (bobni). Poleti so v Studiu na meji za založbo Subkulturni azil posneli album Vse je v skladu s predpisi, ki so ga predstavili na sobotnem koncertu.

BUTLI (Trate)
S prvimi vajami so začeli leta 1979, bolj resno pa so začeli muzicirati od jeseni 1980 dalje, ko so dobili stalni prostor za vaje. Prvi nastop so imeli (najverjetneje) leta 1982 skupaj z bendom Masaker v Mladinskem klubu Trate. Takrat so že predstavili približno deset svojih pesmi, s katerimi so hoteli čimbolj šokirati (pesmi kot "Dekle z leseno nogo", "Zato smo tu, da vas jebemo", "Goli otrok na golem otoku" ipd.). Na tem koncertu so nastopili oblečeni zgolj v kombineže. Zaradi želje po provokaciji so na nekem drugem koncertu nastopili z belimi albanskimi čepicami (ki so jih prinesli iz Makedonije). Nastopili so tudi na prireditvi Pokaži kaj znaš v Gradišču (Sv. Trojica), kjer so prejeli priznanje. Po odhodu Bojana Tomažiča v vojsko (1983/4) so najprej poiskali zamenjavo zanj (Oto Vogrinčič), kar pa se ni obneslo, zato so razpadli. Bojan Tomažič in Vlado Pivec sta nato nadaljevala z ustvarjanjem v skupini Center za dehumanizacijo - CZD, ostali člani pa so se prenehali ukvarjati z glasbo.


Več v Družabno