Umrl je narodnozabavni glasbenik Lojze Slak

Lojze Slak je umrl v 80. letu starosti

Prlekija-on.net, četrtek, 29. september 2011 ob 09:585
Lojze Slak lani v Ljutomeru

Lojze Slak lani v Ljutomeru

V 80. letu starosti je za posledicami kostnega raka umrl legendarni slovenski narodnozabavni glasbenik Lojze Slak. Njegova uspešna glasbena pot se je začela leta 1957, ko je prvič nastopil kot samostojni harmonikar na javni radijski oddaji "Pokaži, kaj znaš!" ter očaral tako strokovno javnost kot radijsko občinstvo.

Leta 1959 je nastal ansambel bratov Slak, v kvartetu je brat Tone igral trobento, Matija klarinet, Stane bas, Lojze pa harmoniko.

Nato sta morala brata Matija in Tone k vojakom in ansambel je tako prenehal nastopati. Lojze pa ni miroval. Na hitro je poiskal tri pevce in se prijavil na tekmovanje novih ansamblov, ki je potekalo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Njegova skladba Domači vasici je čez noč postala prva večja Slakova uspešnica. V letu 1964 se je Lojze na enem od njegovih nastopanj na radiu Ljubljana spoznal s pevsko skupino Fantje s Praprotna in takoj so si bili všeč. Kaj kmalu so poskusili nekaj pesmi in se dogovorili za skupno nastopanje. Tako je nastal eden naših najboljših in hkrati najbolj izvirnih domačih ansamblov, ki je znan širom po svetu.

Lojzeta smo imeli priložnost lani maja videti tudi v Ljutomeru. V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij in video njegovega nastopa ter poslušate nekaj največjih uspešnic ansambla.












Več v Slovenija