Mednarodni projekt KULT PRO

Celotna vrednost projekta je 337.000 evrov

Prlekija-on.net, petek, 30. september 2011 ob 08:303
Mednarodni projekt KULT PRO

Mednarodni projekt KULT PRO

LTO Prlekija Ljutomer skupaj z vodilnim partnerjem Ljudska univerza Šentjur ter partnerji Turistička zajednica opčine Štrigova, Turistička zajednica Marija Bistrica in Ljudska univerza Krško izvaja projekt z naslovom Delim znanje – ohranjam dediščino.

Program se izvaja v programu IPA Operativni čezmejni program Slovenija – Hrvaška. Namen projekta je spodbujati prostovoljstvo v kulturi in turizmu ter izobraževanje in vključevanje prostovoljcev v delo in turistično – kulturno vodenje po muzejih, muzejskih zbirkah, zbirkah, objektih in znamenitostih naravne in kulturne dediščine.

Celotna vrednost projekta je 337.000 evrov. LTO Prlekija bo morala za izvajanje projekta zagotoviti 58.000 evrov kot predfinanciranje. Na koncu projekta bo LTO Prlekija Ljutomer dobila povrnjeno 95% vseh upravičenih stroškov, tako da je končni vložek LTO Prlekija Ljutomer  5% te vrednosti, kar znese 2.803 evrov brez DDV-ja.

V samem projektu bo potekalo tudi izobraževanje posameznikov, gre predvsem za ljudi v tretjem življenjskem obdobju, gospodinje in podobno, saj ti »držijo v sebi« ogromno zanimivih zgodb, anekdot, zbirk, znanja in še kaj.

Izobraževanje se bo delilo na 4 sklope:
  • prostovoljstvo in komunikacijo
  • spoznavanje osnov računalništva
  • naravna dediščina
  • kulturna dediščina
Poslušalci bodo skozi te sklope spoznali njihove osnove ter tako pridobili določeno znanje, ki jim bo pomagalo pri vodenju določenih zbirk, zgodb, anekdot.

Seveda pa bodo zbirke (staro orodje, razglednice, tehnični predmeti, hiše, spomeniki…) zapisane v več jezičnem katalogu ter internetni strani. Zraven prej omenjenega še bo v prostorih LTO Prlekija Ljutomer informacijska pisarna, kjer se bodo dobile vse potrebne informacije o projektu.

»Informacijske točke bodo pri vseh petih partnerjih in bodo odprte tudi po končanem projektu, kot stičišče informacij za prostovoljce, skrbnike naravne in kulturne dediščine, naključne obiskovalce, turistične delavce in druge. Tako želimo dopolniti izkušnje in znanje starejših ter jih usposobiti za prostovoljno delo,« je dejal direktor LTO Prlekija Ljutomer, Andrej Vršič.

K temu še je Gregor Žižek, koordinator projekta, dodal, »da imamo v naši bližini, se pravi tudi pri posameznikih, ogromno zanimivih zbirk ter kulturne in naravne dediščine, ki je ne poznamo oz. sploh ne vemo zanjo

Projekt poteka od 1. aprila 2011 in se bo končal 31. marca 2013.

KULT PRO


Več v Gospodarstvo