Pričenja se sezona pohodništva. Kako se ustrezno pripraviti?

Pohodništvo je izjemno priljubljena športno rekreativna aktivnost, ki v gore privablja vse več ljudi. Neokrnjena narava, edinstveni pogledi in svež zrak so enostavno najboljše gorivo za našo dušo in telo. Toda le, če smo na to dobro pripravljeni!

Oglasno sporočilo, petek, 31. marec 2023 ob 07:40
Pričenja se sezona pohodništva

Pričenja se sezona pohodništva

Ali ste vedeli, da slovenske gore letno obišče kar 1,7 milijona obiskovalcev? Če ste med njimi, potem dobro veste, da se moramo v hribe vedno odpraviti dobro pripravljeni.

Kaj vse lahko še postorite pred začetkom pohodniške sezone, boste izvedeli v nadaljevanju.

Katero pohodniško opremo izbrati in kako?

Ustrezna pohodniška oprema je ključ do varne hoje v hribih. Pred pričetkom nove sezone je torej ravno pravi čas, da naredite seznam opreme, ki jo že imate, in seznam tiste pohodniške opreme, ki jo še potrebujete.

Ne pozabite preveriti, ali je obstoječa oprema še v dobrem stanju, sicer morate tudi v tem primeru razmišljati o nakupu nove.

Pričenja se sezona pohodništva

Pohodniška oprema, brez katere nikakor ne smete začeti pohodniške sezone:

Pohodniška obutev

Za lažje vzpone na bližnji hrib je primerna tudi športna obutev, kot so trail copati ali lažji treking čevlji.

Če pa se odpravljate na daljše in zahtevnejše pohode v sredogorje ali visokogorje, potem raje izberite kakovostne in udobne pohodniške čevlje, ki zagotavljajo dober oprijem in najboljšo oporo stopalu.

Pohodniška oblačila

Pri izbiri pohodniških oblačil je dobro vsaj približno vedeti, kakšne cilje imate v prihajajoči sezoni pohodništva.

Če načrtujete večdnevne pohode, potem morate imeti v svoji garderobni omari obvezno tudi kakšno termo majico, vodoodporno jakno ali anorak, preverite tudi, če imate rokavice, kapo in drugo zaščitno opremo, ki vam pride prav, če vas ujame slabo vreme.

Če pa načrtujete zgolj enodnevne pohode, potem poskrbite, da imate udobne pohodniške hlače, funkcijsko majico s kratkimi in dolgimi rokavi, ki dobro zadržuje vlago, jopico, anorak, pohodniško srajco ali toplejši pulover.

Ne pozabite tudi na kapo s šiltom, rutko ali buff, ki vam v hribih vedno prav pride.

Pohodniški nahrbtniki

Pred sezono pohodništva nikakor ne pozabite preveriti tudi vašega nahrbtnika. Večino stvari, ki jih boste vzeli s seboj, bodo končale v njemu, zato so kakovostni pohodni nahrbtniki zvesti spremljevalci vseh pohodnikov.

Čeprav se zdi vaš nahrbtnik ustrezen, pa razmislite o tem, ali je dovolj velik za vaše pohodniške podvige v prihajajoči sezoni. Vsak izkušen pohodnik ima v svoji omari vsaj dva nahrbtnika, enega za krajše pohode in drugega za daljše večdnevne pohode.

Pričenja se sezona pohodništva

Danes je ponudba pohodnih nahrbtnikov resnično zelo pestra in morda je napočil čas, da sebi končno privoščite udoben, kakovosten, funkcionalen in zmogljiv nahrbtnik.

Pohodniške palice

Pohodniške palice so prav tako nepogrešljive v hribih, vendar le, če jih znate uporabljati. Če ste palice do sedaj redno uporabljali in ste v tem že izkušeni, potem le preverite, če so v dobrem stanju.

Če pa palic niste še nikoli uporabljali in ste si za prihajajočo sezono zadali, da bodo pohodniške palice vedno z vami v hribih, vam svetujemo, da jih čim prej kupite. Tako boste imeli dovolj priložnosti, da se pred odhodom v hribe nanje dobro navadite.

Pri izbiri palic bodite pozorni predvsem na to, da so zložljive, ne pozabite pa tudi na njihovo višino, ročaj in seveda material.

Palice iz karbona so lažje in tudi dražje, medtem ko so palice iz aluminija nekoliko težje, vendar trpežnejše.

Ne pozabite na svojo telesno pripravo

Pohodništvo uvrščamo med vzdržljivostne športe, pri katerih se poveča krvni obtok in obremenitev srca. Zato moramo realno oceniti naše sposobnosti, v primeru zdravstvenih težav, pa se je potrebno posvetovati s svojim zdravnikom.

Pričenja se sezona pohodništva

Res pa je, da za svojo kondicijo in telesno pripravo lahko največ storite sami - o tem pa morate začeti razmišljati vsaj nekaj mesecev prej:

  • Že v zimskem času poskrbite, da ste dovolj aktivni. Svoj prosti čas zapolnite z različno dolgimi sprehodi in se vsaj enkrat tedensko odpravite na bližnji hrib, odvisno od vašega urnika in količine prostega časa.
  • Tek, kolesarjenje ali trail tek prav tako lahko koristijo vaši kondiciji, zato jih lahko vedno vključite v svoje prostočasne aktivnosti. Zelo dobra izbira pa so tudi tekalne steze, sobna kolesa, eliptični trenažerji in naprave za veslanje.
  • Postopoma se privajajte tudi na količino bremena. Večkrat vzemite s seboj nahrbtnik in vanj zložite plastenke z vodo, s katerimi najbolje prilagajate težo.
  • Čim več aktivnosti opravite na neravnem terenu, kot so makadamske ceste in brezpotja, s čimer boste utrdili tudi svoje gležnje.
  • Obiščite katero od skupinskih vadb ali se vpišite v fitnes, s čimer boste dodatno okrepili glavne mišične skupine in poskrbeli za anaerobni trening.

Upoštevajte zgornje nasvete in prepričani smo, da boste novo sezono pohodništva pričakali dobro pripravljeni in še bolj samozavestni!



Več v Narava