Nočni maraton branja na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci

Šolarji so preživeli noč v šoli

Nataša Pušenjak, torek, 4. oktober 2011 ob 23:312
Ob razstavi

Ob razstavi

Govori se ... da so učenci OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, v petek, 30. septembra, noč preživeli v šoli ... Je to res?

Res je. Prvič v zgodovini naše šole smo organizirali Nočni maraton branja. Na ta način smo obeležili svetovni dan boja proti nepismenosti in svetovni dan jezikov (8. in 26. september). Z Nočnim maratonom branja smo naredili uvod v teden otroka, ki ga vsako leto obeležujemo prvi teden v oktobru in katerega letošnja tema je »Pojdiva s knjigo v svet«.

38 učencev iz 5. do 8. razreda je v petek, 30.9.2011 ob 18. uri prišlo v šolo s spalno vrečo, svetilko in knjigo v roki. Knjiga, ki so si jo prinesli, je lahko bila v kakršnem koli jeziku in poljubne teme ter vrste. Učenci so hitro ugotovili, da to noč ne bomo samo brali in da za spanje nikakor ne bo časa. Tako so se skozi noč poleg branja zvrstile številne dejavnosti, za katere so poskrbele izvajalke bralnega maratona, Jasna Lampreht, Katja Nemec in Nataša Pušenjak. Izrezovali so buče, izdelovali lutke iz ličja, pripravili razstavo Vesela jesen, izostrili svojo domišljijo v delavnici Prebudi domišljijo, zaplesali in zapeli na karaokah, pripovedovali grozljivke, na mikrofon brali najljubše odlomke iz svoje knjige, spoznavali različne tehnike branja in bralne igre ter zapeli ob kitari.

S svojo prisotnostjo nas je razveselila v. d. ravnateljica šole Marija Majcen, ki se je udeležila kar nekaj delavnic. Z obiskom so nas presenetili tudi občinski svetniki g. Aleš Lipovec in predsednika krajevne skupnosti Cezanjevci in Stara Cesta, g. Franc Slokan in g. Boštjan Novak. Obiskovalci so učencem namenili nekaj besed, gospod Slokan pa je v.d. ravnateljici izročil dve knjigi za šolsko knjižnico.

Učencem se je najbolj vtisnila v spomin astronomska delavnica, ki jo je izvedel Samo Zanjkovič na igrišču osnovne šole. Skozi teleskop so opazovali zvezde in zvezdne utrinke, ki jih je bilo v tej jasni noči na pretek.

Proti jutru, ko smo izpeljali še zadnjo delavnico, so se učencem med branjem počasi začele zapirati veke in v telovadnici osnovne šole se je zaslišalo prvo smrčanje.

Ob 5.30 uri je zakikirikal petelin. Budnica je zapela in učenci so hote ali nehote morali vstati za jutranjo telovadbo, ki je prebudila še zadnje sanjače. Sledil je zajtrk in odhod domov. Kaj mislite, kam so se najprej odpravili, ko so prišli domov?


Več v Kultura in izobraževanje