Zahvala jeseni v Juršincih

V nedeljo že 19. kmetijsko-turistična manifestacija

Branko Košti, sreda, 5. oktober 2011 ob 20:05
Razstava gospodinj

Razstava gospodinj

Društvo za ohranjanje in razvijanje kulturne dediščine Juršinci, katerega vodi Marta Toplak, in vas Gradiščak, v nedeljo, 9. oktobra ob 10. uri vabita na 19. tradicionalno prireditev Zahvala jeseni.

Prireditev organizirajo prvo ali drugo nedeljo v oktobru že od leta 1993, na njej pa se zahvalijo naravi za pridelke, ki so med letom zrasli na njivah, travnikih, vinogradih in sadovnjakih ter vrtovih in so v tem času že varno pospravljeni.

Na prireditvi povdarjajo vrednote, ki sodijo v slovensko in seveda tudi juršinsko naravno in kulturno dediščino. Doslej so bili rdeča nit prireditev kruh, vino, sadje, sir, perutnina, poljedelstvo, cvetje, gospodinje, trsničarstvo, glasba, ljubezen, konjereja, turizem, voda... Ob tej priložnosti izberejo vsako leto tudi kraljico panoge, kateri je posvečena prireditev.

Letos se bodo jeseni zahvalili v vasici Gradiščak pri Juršincih. Že samo ime vasi nakazuje, da je tu stal grad, zato je tudi tematika prireditve posvečena grajskemu življenju, tako življenju grajske gospode in grajskih služabnikov, kot tudi kmetov. Nastopila bo pihalna godba in grajski bobnarji, predstavile se bodo kraljice preteklih let, kulturno dediščino vasi Gradiščak si bo mogoče ogledati na razstavi v cerkvi in v povorki, ki bo prikazovala poreklo in dejavnosti kraja. Spoznati bo mogoče grajsko gospodo, grajske služabnike, višek prireditve bo prihod kraljice Grada s princem Gradiščaka, katerima bo ključ predala lanska kraljica Vode. Veselo popoldne boste lahko preživeli na zabavi v družbi s kraljico Grada, Gradiščanarji in vinogradniki.

V galeriji si lahko ogledate fotografije z razstave, katero so pripravile juršinske gospodinje ob prazniku gospodinj v letošnjem juliju.


Več v Družabno