Junaki našega časa

Teden otroka v vrtcu in šoli pri Mali Nedelji

Breda Žunič, četrtek, 6. oktober 2011 ob 08:48
Teden otroka v vrtcu in šoli pri Mali Nedelji

Teden otroka v vrtcu in šoli pri Mali Nedelji

V tednu otroka še posebno pozornost namenimo dejavnostim in aktivnostim, ki jih imajo otroci radi, pri katerih uživajo, se sprostijo in tudi veliko naučijo. Tako vsako leto posebno pozornost namenimo pripravi tedna otroka, saj želimo učencem ponuditi  prav tak program.

Letošnji teden otroka smo združili s temo letošnjega otroškega parlamenta, ki je JUNAKI NAŠEGA ČASA in z geslom tedna otroka POJDIVA S KNJIGO V SVET.  Prvi dan tedna otroka smo pripravili tehniški dan z naslednjimi delavnicami:
  1. FILMSKI IN GLASBENI JUNAKI
  2. KNJIŽEVNI JUNAKI
  3. ŠPORTNI JUNAKI
  4. STAROGRŠKI IZUMITELJI
  5. USTVARJANJE IZ FILCA IN KARTONA
  6. FOTO EFEKTI
Učenci so se zvrstili v vseh delavnicah in spoznavali junake iz različnih področij, ugotavljali njihove pozitivne in negativne lastnosti, povedali,  zakaj jih občudujejo, zakaj je posameznik junak…oziroma, kaj jih pri določenem junaku, ki ga množice občudujejo, moti. Učenci so pokazali dovolj kritičnosti,  preudarnosti in  pozitivnosti do oseb, ki  danes polnijo medije. Zanimivo je bilo tudi izdelovanje junakov današnjega časa iz različnih materialov. Učenci so se odločili za izdelavo junakov iz risank, ki jih danes srečujemo tudi v trgovinah…Tako smo izdelovali Smrkce, supermane, Tom in Jeryja…Z navdušenjem pa so se učenci   srečali in zaigrali z vrhunskima športnikoma iz naše okolice. Na obisku smo imeli TOMAŽA HORVATA, odbojkarja PANVITE GALEXA, ki je učencem skupaj z našo učiteljico športne vzgoje, Svetlano Oletič, pokazal nekaj elementov odbojkarske igre, hkrati pa z nami tudi zaigral. Navdušil nas je tudi košarkar MATEVŽ JAKELJ iz Ljutomera, ki je z nami zaigral košarko in nam prav tako predstavil nekaj »fint« te igre. Še dva dni pozneje smo s ponosom kazali njune avtograme na rokah in majicah.

Drugi dan so morali  biti  junaki  učenci sami.  Spoznali so osnove nove športne igre TOUCH RUGBY, katero sta  nam  predstavila SELMA FRANOV,  ki je to igro pripeljala v Ljutomer in MILOŠ BAVEC.  V zanimivi kolektivni športni igri so se z veseljem pomerili. Potem pa so se pomerili v različnih športnih  izzivih in spoznali smo, da imamo tudi na naši šoli prave športne in drzne junake. Pomerili smo se:
  • žongliranju z žogo,
  • vrtenju žoge na rokah,
  • vrtenju obroča,
  • podajah žoge v parih preko odbojkarske mreže,
  • stoji na rokah in kolesu,
  • vzdržljivostnem teku,
  • hoji po vrvi.  
Posameznike smo morali kar ustaviti, saj bi drugače določeno aktivnost delali v nedogled. Ob koncu  športnega dne so se v odbojkarski tekmi pomerili še ekipa učencev in ekipa delavcev šole. Zmagali so učenci.

Tretji dan tedna otroka je namenjen prireditvi, ki je potekala v našem kulturnem domu, in kjer smo se srečali z junaki, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju. Policist JANKO RAJNAR  nam je opisal delo policistov in svoje junaško dejanje, za katerega je dobil posebno priznanje. Domači gasilci so predstavili svoje prostovoljno delo, STANKO FILIPIČ pa je opisal dogodke, ko so reševali ljudi  osebno imetje ali živali, vaški kronist, LUDVIK RUDOLF, pa je opisal svoje prostovoljno zbirateljsko delo, literarno ustvarjanje…ki bo kmalu izšlo v knjigi na 800 straneh. ZDENKA KRISTL MARINIČ je s svojimi glasbenimi nastopi prostovoljno popestrila marsikatero šolsko ali krajevno prireditev, zbrala veliko prostovoljnih prispevkov in našim učencem omogočila obisk plačljivih dejavnosti, ki se jih drugače ne bi mogli udeležiti. Prav tako jih je razveselila z igračami, šolskimi potrebščinami, oblačili…

Četrtek   je namenjen BRALNIM URICAM:  učenci bodo dve šolski uri brali, predstavljali svoje najljubše knjige, kaj radi berejo, katera knjiga jih je navdušila…predstavljali svoje literarne junake, brali in pripovedovali, ustvarjali, poustvarjali…Sledilo bo tudi presenečenje pri malici.

V vrtcu MALA NEDELJA pa so se najmlajši srečali z naslednjimi dejavnostmi:
  • v ponedeljek so ustvarjali z lutkami,
  • v torek so bili mladi umetniki in likovno ustvarjali na velike panoje, kartonske in platnene,  in  na betonski zid,  popoldne pa so se skupaj s starši poveselili na kostanjevem pikniku,
  • v sredo so plesali s plesno šolo,
  • v četrtek jih bo razveselila pravljična ura,
  • v petek pa jih čaka igralni dan v štirih različnih skupinah.
Dnevi dejavnosti so učencem in otrokom vrtca zelo všeč, radi so praktično dejavni, radi ustvarjajo in delijo izkušnje. Upamo, da smo učencem naše šole pričarali nepozaben teden.


Več v Kultura in izobraževanje