Jesen je potrkala na vrata

Künštni Prleki so tokrat snemali po občini Sv. Tomaž

Milan Belec, četrtek, 6. oktober 2011 ob 17:082
Künštni Prleki

Künštni Prleki

Künštni Prleki so tokrat prekrižarili občino Sv. Tomaž. Na domačiji, kjer je bil rojen pisatelj Franc Ksaver Meško so nas sprejeli daljni sorodniki. Nadaljevali smo potepanje do športnega centra Mostiščar.

Zaustavili smo se ob obnovljeni viničarski hiški, katera je lep primerek ljudske gradnje. Ob klüčaji smo se srečali z Jožico, katera nam je predstavila zgodovino kraja in zanimivosti, ki so ohranjene. Ena izmed takšnih je klüčaja, katera je bila namenjena shranjevanju orodja in pridelkov. Te zanimive majhne hiške so bile postavljene na obronkih vinogradov. Te še ohranjene so lepo urejene in bodo ostale še dolgo spomin na čase, ko so preprosti ljudje vedeli, kako živeti z naravo.

V središču smo se srečali z županom Mirkom Cvetkom. Povedal nam je, kaj je tisto, na kar so ponosni v tej mladi občini. Presenečeni smo spoznali, da so naredili veliko. Gotovo pa so asfaltne ceste prinesle največ krajanom. Številna društva v katerih se družijo domačini so zelo delovna.

Del naše poti so nam pomagali raziskovati tudi vozniki Tomosovih mopedov. Jezero v Savcih in Stajnkov mlin pa sta bila kraja kjer smo si privoščili daljši postanek. Nalovili smo si ribe in priporavili malico.

Obiskali smo družino Lukačič. Ljudski umetnik Pepek, kot ga kličejo domačini, nam je pokazal veliko zanimivosti. Samouk, kateri je kluboval vsem težkim časom, je ustvaril bogastvo, ki pa je skrito množici ljudi. Skrbno jih hrani in bili smo redki, katerim je uspelo videti del tega bogastva.

Veverička, katera ja prišla na pomlad k hiši je sprejela naše darilo (kostanj) in se ga takoj lotila. Spoščeno nam je pokazala kako si odpre lešnik in oreh. Hitrost in spretnost s katero pride do sočnega obroka, nas je presenetila. Z veseljem se sprehaja z roke do ramena in godrnja če ji ni kaj po godu.

Presenetila nas je prijaznost domačinov. Široke doline so bile polne pridnih kmetovalcev, ki so pospravljali pridelke. Traktorji so obračali zemljo in jo pripravljali za nova semena.

Končali smo na Gomili. Vrh na katerem se stikajo štiri občine. Z vrha razglednega stolpa pa sega pogled daleč naokrog. Tudi tokrat smo spoznali, da imamo na dlani lepote in posebnosti, vendar jih ne poznamo. Künštni Prleki smo uspeli videti in  spoznati nekaj teh lepot. Ko bomo dokončali našo zgodbo pa bo le-ta pomagala spoznavati tiste lepote, katerih ne vidimo.


Več v Glasba in film