Izmenjava učiteljic Osnovne šole Sv. Jurij ob ščavnici v sklopu projekta Erazmus+: Mi smo zelena prihodnost

Obiskale so mesto Ferrara in tamkajšnji osnovo in srednjo šolo.

Prlekija-on.net, sreda, 26. april 2023 ob 07:45
Od leve: Špela Ros, Elena Delfanti, Nataša Paldauf, Amanda Kopun, Tanja Lovrec, Anna Bazzanini

Od leve: Špela Ros, Elena Delfanti, Nataša Paldauf, Amanda Kopun, Tanja Lovrec, Anna Bazzanini

V mesecu marcu smo se štiri učiteljica Tanja Lovrec, Špela Ros, Nataša Paldauf in Amanda Kopun odpravile na izmenjavo v Italijo v sklopu projekta Erazmus +: Mi smo zelena prihodnost, ki je financiran s strani Evropske unije. Obiskale smo mesto Ferrara in tamkajšnji osnovo in srednjo šolo. Naša koordinatorica je bila Elena Delfanti, ki tam poučuje nemščino.

Mesto Ferrara leži v severni Italiji. Je mesto, ki je še danes obkroženo z več kot 9 kilometri antičnega obzidja, zgrajenega v 15. in 16. stoletju z veliko znamenitostmi.

Vsak dan smo spremljale pouk in se aktivno vključevale v aktivnosti učencev. Sodelovale so pri pouku v večih razredih, tako na osnovni kot na srednji šoli. V Italiji je šolski sistem drugačen in učenci stari 12-13 let že obiskujejo srednjo šolo.

Pouk je te ure potekal v nemškem jeziku. Učenci so tekom ur obravnavali ločevanje odpadkov, recikliranje in trajnostno mobilnost (prihod v šolo).

Tanja Lovrec je predhodno z učenci naše šole pripravila predstavitev o šoli, katero je predstavila učencem v Italiji. Predstavitev je potekala v nemškem jeziku. Učencem je bilo predvsem zanimivo, da imamo na šoli jedilnico, saj pri njih jedo v razredih. Prav tako so jih pritegnile garderobe in šolski copati, saj se pri njih ne preobuvajo.

Spoznale smo, da pouk poteka drugače kot pri nas. Šolske ure trajajo 60 minut, razporeditev odmorov je drugačna, učna snov se razlikuje od naše po razredih. Razredi so številčno večji. Opazile pa smo kar nekaj skupnega. Učenci so prav tako vedoželjni, iznajdljiv, navihani in kar obvladajo tehnologijo, kar so pokazali pri učni uri, kjer je delo potekalo z računalniki. Pri tej uri so tudi nas naučili uporabe različnih aplikacij.
Vse dni smo sledile cilju zdravega življenjskega sloga. V šolo smo od nastanitve hodile peš, prav tako pa smo usvojile veliko korakov v popoldanskem času, ko smo si vodeno ogledovale znamenitosti mesta, katerih je tam res veliko. Ugotovile smo, da ima mesto nekaj skupnega z našim krajem in to je zavetnik: oboji imamo zavetnika Sv. Jurija.

V četrtek smo se na šoli udeležile razstave knjig Franza Kafke v večih jezikih, ki jo je pripravil učitelj italijanščine. Zanimivost razstave je bila, da so bile razstavljene tudi knjige v slovenskem jeziku. Tam poznajo naše avtorje kot so Drago Jančar, Na razstavi so spoznale upokojene učitelje in bivše učence, ki so se vsako leto vračali na razstave ali kakšne druge prireditve. Spoznale so upokojenega učitelja, ki je veliko vedel o Sloveniji in jo tudi večkrat že obiskal. Za naš kraj je žal prvič slišal.

V tem tednu so se naučile nekaj italijanskih besed, saj marsikdo ni znal nobenega tujega jezika. Domov smo odšle z novimi izkušnjami, znanjem in spomini.

Zapisala: Amanda Kopun



Več v Kultura in izobraževanje