»Svetovna prestolnica Špricarja« v Pomurju?

Družabno srečanje s prvim izborom za laskavi naslov »Radenski Špricar«

Prlekija-on.net, petek, 7. oktober 2011 ob 11:223
V soboto, 1. oktobra 2011, je Zavod za turizem in šport Radenci ob pomoči podjetij Radenska d.d. in Casino As Radenci, priredil zanimivo družabno srečanje s prvim izborom za laskavi naslov: »Radenski Špricar« v gostinskem lokalu Kavarna Pub Weekend Radenci.

Z osebnimi vabili so na prireditev povabili številne predstavnike javnega, zasebnega in društvenega sektorja domače občine, predstavnike sodelujočih pomurskih kleti, pomurske župane, novinarje in ostalo javnost (skupaj okrog 450 vabljenih).  Le-ti so imeli možnost in priložnost preizkusiti 5 vzorcev špricarja in s »šolskimi ocenami« (od 1 do 5) izbrati najboljšega.

Kot je v uvodnem nagovoru dejala Sonja Kreslin, direktorica Zavoda za turizem in šport Radenci, so na prvi izbor za najboljši »radenski Špricar« povabili k sodelovanju najbolj reprezentativna hišna vina največjih vinskih kleti v okolici. Če upravičeno nosi »Radenska Classic« naziv »kraljice« mineralnih voda, so bila sodelujoča vina  kot »vitezi«, ki so se med seboj pomerili za »kraljičino naklonjenost«. 38 prijavljenih gostov-obiskovalcev prireditve je ocenjevalo po lastnem okusu. Vrstni red sodelujočih vinskih vzorcev je bil izžreban pred pričetkom prireditve (g. Marjan Neuvirt) in je bil vse do zaključka le-te (razglasitve), najbolje varovana skrivnost. Med 21.00 in 23.00 uro so se tako zvrstila naslednja hišna vina:
  1. Kapelčan, KAPELA, Vinogradništvo in vinarstvo d.d.
  2. Jeruzalemčan, P & F Jeruzalem – Ormož d.o.o.
  3. Ljutomerčan, P & F Jeruzalem – Ormož d.o.o.
  4. Hišno vino Marof, Panvita Marof d.o.o.
  5. Janževec, Radgonske gorice d.d.
Kot je v nagovoru poudaril dr. Alojz Slavič, velik poznavalec vin in »vinski vitez«, so bila vsa sodelujoča vina izjemne kakovosti in primerna tudi za »škropec«, vsekakor pa vsa dostojna »podlaga« za odlični Radenski špricar.

To so potrdili tudi rezultati (seštevek) vseh sodelujočih ocenjevalcev. Razlike so bile minimalne, zmagovalca pa je morda določilo tudi znan pregovor, da pri pitju špricarja, kot najstarejše in, za naše kraje najbolj tradicionalne mešane pijače, šteje le »prvi« in »zadnji«.

Kakorkoli že! Gosti prireditve so ocenili, da najbolj harmoničen okus tvori Radenska Classic z Janževcem iz podjetja Radgonske gorice d.d. 

Rezultati so bili naslednji:
  1. Mesto – Janževec, 154 točke
  2. Mesto – Ljutomerčan, 135 točk
  3. Mesto – Kapelčan, 131 točk
  4. Mesto – Marof, 126
  5. Mesto – Jeruzalemčan, 112 točk
Prireditev je imela tudi humanitarni namen, hkrati pa je pomenila praznovanje Svetovnega dneva glasbe. Za izredno prijetno vzdušje na prireditvi so namreč poskrbeli mladi, izjemno talentirani člani skupine Tolkasi. Skupino sestavlja 5 učencev Glasbene šole Gornja Radgona. Njihov mentor je Dmitrij Averjanov, na basu pa jih spremlja še Andrej Tibaut.

Zavod za turizem in šport Radenci kot soorganizator večjih prireditev v občini uspešno sodeluje z vsemi šolami in vrtcem v občini Radenci, še posebej pa z Glasbeno šolo Gornja Radgona. V zahvalo in vzpodbudo za nadaljnje nastopanje in glasbeno ustvarjanje mladih, bodo otroke nagradili z izletom v Gardaland (v soboto, 8.10.2011). 

Prireditev, ki je bila letos prvič, bo gotovo postala tradicionalna, saj je bila izjemno pozitivno sprejeta tako s strani sodelujočih vinarjev kot gostov. Na Zavodu za turizem in šport Radenci pa že razmišljajo, da bi prireditev dobila širšo razsežnost tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru. Se nam v Pomurju obeta nova »Svetovna prestolnica Špricarja«?


Več v Družabno