Ob Svetovnem dnevu Zemlje so organizirali pohod ob Muri

Pohodniki so se seznanili z naravovarstvenim projektom Natura Mura, ki se je ravnokar zaključil na prleškem bregu reke pri Moti, par sto metrov južneje od Tinekovega broda.

Prlekija-on.net, sreda, 26. april 2023 ob 12:38
Pohod ob Muri

Pohod ob Muri

V soboto, 22. aprila, ob Svetovnem dnevu Zemlje je lokalni odbor GS Ljutomer organiziral pohod ob Muri. Pohodniki so se seznanili z naravovarstvenim projektom Natura Mura, ki se je ravnokar zaključil na prleškem bregu reke pri Moti, par sto metrov južneje od Tinekovega broda.

"Slovenski del Mure skupaj z delom Drave in Donave tvori 700 km prostotekoče rečne struge, ki je prejela status biosfernega območja. Pomurska amazonka predstavlja enega najbolj biotsko pestrih in neokrnjenih območij v Evropi, zato je namen zelenih projektov, da oživijo njene mrtvice in pustijo reki, da širi svojo strugo. Ker je Mura s kamnitimi ploščami ujeta v kanal, se njene mrtvice izsušujejo, hiter tok pa poglablja strugo in s tem niža nivo podtalnice. Na njen vodostaj vse bolj vplivajo tudi podnebne spremembe. Če je bil še pred par desetletji v spomladanskih dneh pretok reke 500 m3/s, je danes le še 160 m3/s.," so ob tem povedali.

Biologinja Anja Kristl, ki je vodila pohod, je udeležencem predstavila projekt na Moti, kjer so naravovarstveniki del kamnitih plošč odstranili iz kanala in jih zakopali sto metrov globlje v poplavni gozd, da se bo reka lahko razširila, umirila in ustvarila meander. Pohodniki so se nato po učni poti Kaj nas uči Mura odpravili do postojanke pri Gezovih jamah, kjer jih je nagovoril prleški pisatelj Vlado Žabot. Spregovoril je o neločljivosti kulturne in naravne dediščine ter običajih, ki izvirajo iz slovanske mitologije.

Sklepna misel dogodka je bila, da imamo prebivalci ob Muri odlične priložnosti za razvoj turizma, a se moramo najprej zavedati svoje naravne in kulturne dediščine ter ju pri načrtovanju projektov vsebinsko povezati.




Več v Narava