Kraljica gradu je postala Suzana Horvat

19. prireditev Zahvala jeseni v Juršincih

Branko Košti, nedelja, 9. oktober 2011 ob 19:483
Kraljica gradu Suzana Horvat

Kraljica gradu Suzana Horvat

Hladno, a lepo sončno jesensko vreme je v nedeljo pozdravilo številne obiskovalce in sodelujoče na 19. prireditvi Zahvala jeseni v Juršincih.

Društvo za ohranjanje in razvijanje kulturne dediščine v tem kraju, katerega vodi Marta Toplak, že devetnajst let izvaja projekt, v okviru katerega raziskujejo zgodovino, šege in dejavnosti krajev z območja občine Juršinci. Vsako leto raziščejo drug kraj, svoja dognanja predstavijo na vsakoletni prireditvi v središču občine in za vsako področje razglasijo kraljico. Prvo Kraljico jeseni so razglasili leta 1993, in je takrat predstavljala vse kraje. V naslednjih letih so ustoličili še kraljice kruha, vina, sadja, mleka in sira, perutnine, poljedelstva, cvetja, gospodinj, trsničarstva, glasbe, dvanajsta je bila srčna kraljica oz. kraljica ljubezni, sledile so še kraljice konjereje, gostoljubnosti in turizma, narave in lovcev, običajev, meda in voda.

Letošnjo prireditev so posvetili Kraljici gradu, saj so v tem letu raziskovali šege, navade in dejavnosti vasi Gradiščak, katere ime pove, da naj bi tu nekoč stal grad, legenda pa tudi pravi, da naj bi na ruševinah gradu sedela ogromna kača z zlato krono, katere so se vsi strašanko bali. Sicer pa je kraj znan po čudoviti vinorodni legi, zato je glavna kmetijska dejavnost seveda vinogradništvo.

Prireditev se je pričela s slavnostno mašo in darovanju darov, nadaljevala pa v središču Juršinec s povorko, v kateri so vaščani prikazali dediščino in dejavnosti vasi Gradiščak. Povorko so popestrili v srednjeveška oblačila oblečeni člani društva Cesarsko - kraljevi Ptuj, kovači, konjeniki in zeliščarji.

Kraljica gradu je postala Suzana Horvat, doma sicer s sosednjega griča Aleluja, a je, kot sama pravi, našla svojega princa na čudovitem griču Gradiščaku, o katerem je med drugim povedala: "Gradiščak je res lep vinski turistični grič, sega od Gabrnika pa do Pesjaka, z njega so prečudoviti razledi. Pred vami je vsa Pesniška dolina z okoliškimi griči in cerkvami, ob jasnih jutrih pa se vidi Pohorje, Sleme, Peca in Velebit."


Več v Družabno