Sinestezije - oblike in barve besed

Sedma društvena kolonija predstavila povsem nova dela

Filip Matko, ponedeljek, 10. oktober 2011 ob 11:26
Sedma društvena kolonija

Sedma društvena kolonija

Od 29. septembra do konca oktobra je v prostorih Doma starejših občanov v Gornji Radgoni na ogled razstava del članic in članov Likovnega društva Gornja Radgona, ki so nastala v okviru sedme društvene likovne delavnice.

Likovno društvo Gornja Radgona, ki ga kot predsednica uspešno vodi Tatjana Mijatović, je namreč ob finančni pomoči Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti meseca septembra izvedlo sedmo društveno likovno kolonije pod naslovom »SINESTEZIJE – Oblike in barve besed«. Prvi del druženja likovnic in likovnikov je potekal v soboto, 10. septembra, pri gostišču Leljak na Kapelskem vrhu. Najprej je bil na vrsti »pesniški zajtrk«, ko so prišle v goste tri poetinje: Marija Šedivy in Vida Pelc iz Gornje Radgone ter Monika Čuš iz Svetega Jurija ob Ščavnici. Pogovor z njimi je vodila Saša Bezjak, a poetinje so z branjem svojih pesmi podale iztočnico tokratnega ustvarjanja. Pod mentorstvom akademskega kiparja Mitje Staneka se je ena skupina udeležencev likovne kolonije odločila za grafični del (monotipija, lesorez, linorez). Drugo skupino, ki se je lotila slikanja, pa je kot mentorica prevzela akademska slikarka in magistra kiparstva Saša Bezjak. Vsa dela seveda niso bila dokončana v enem dnevu, udeleženci kolonije so ustvarjali tudi doma. A 21. septembra je potekal drugi del grafičnega ustvarjanja, ko so vsi, ki so se lotili lesoreza in linoreza, ta dela lahko natisnili. Društvo namreč razpolaga s tiskarskim strojem, ki pa je bolj malo v uporabi oziroma so ga doslej koristili le redki.

Otvoritev vseh nastalih del je potekala 29. septembra v avli Doma starejših občanov v Gornji Radgoni, razstava pa bo, kot je bilo omenjeno že v začetku, na ogled do konca tega meseca.

Še pripis za besedo sinestezija: je soobčutje, hkratni doživljaj. Kot  strokovni izraz je v uporabi v psihologiji, književnosti, govorništvu in v glasbi. Sedaj ga srečujemo tudi v likovni umetnosti. Predstavlja namreč nevrološko mešanje čutov. Oseba »sinestet« lahko na primer sliši barve, vidi zvoke ali okusi otipljive občutke. Čeprav se to dogaja osebam z avtizmom, pa nikakor ni to značilno le zanje. Sinesteti velikokrat skladno doživljajo odtenke barv, tonov zvokov in jakosti okusov in ti spet izzovejo dodatne občutke. Sinestet lahko na primer pri večji višini tona vidi močnejšo rdečo, pri bolj gladki površini je lahko neki okus prijetnejši. Ta doživetja niso metaforična ali zgolj asociacije, pojavljajo se nenamerno in so prisotna skozi celotno življenje…


Več v Kultura in izobraževanje