Še manj kot teden dni do vseslovenske akcije Simbioz@

Projekt Simbioz@ bo potekal med 17. in 21. oktobrom 2011

Prlekija-on.net, torek, 11. oktober 2011 ob 23:27
Zavod Ypsilon je v torek, 11. oktobra, skupaj z gosti v ljubljanski knjižnici Otona Župančiča najavil začetek vseslovenskega projekta Simbioz@ e-pismena Slovenija, ki bo med 17. in 21. oktobrom potekal na več kot 250 različnih lokacijah po vsej Sloveniji.

Poleg lokacij, kjer bodo potekale računalniške delavnice, so organizatorji uspeli vzpostaviti več kot 500 info točk, 54 vpisnih točk, razdeliliti 150.000 letakov, k sodelovanju povabiti več kot 120 občin in organizaciji nameniti več kot 10.000 prostovoljskih ur. Dogodek so obeležili tudi posebni gostje: dr. Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve, gospa Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije, in gospa Breda Podbrežnik Vukmir, predstavnica Združenja splošnih knjižnic. Dogodek je povezoval znani televizijski in radijski voditelj ter ambasador projekta, Boštjan Romih.

Simbioz@ e-pismena Slovenija je največji vseslovenski prostovoljski projekt te jeseni, organiziran s strani Zavoda Ypsilon, ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju, solidarnosti in vzpodbujanju vseživljenjskega učenja. V tednu med 17. in 21. oktobrom 2011 bodo mladi prostovoljci na brezplačnih delavnicah na različnih lokacijah po vsej Sloveniji starejše generacije popeljali v svoj svet, ki ga v veliki meri zaznamuje prav računalnik.

Do začetka projekta je še manj kot teden dni, zato so priprave na petdnevno medgeneracijsko druženje ob računalnikih na vrhuncu. Organizatorji so uspeli vzpostaviti več kot 250 lokacij, kjer bodo potekale izobraževalne delavnice, več kot 500 info točk in 54 Simbioz@ vpisnih točk, kjer lahko ljudje dobijo vse informacije in se tudi prijavijo. Projekt, pri katerem sodeluje tudi več kot 120 občin, je že pred začetkom doživel veliko uspehov in nepozabnih zgodb. To dokazuje več kot 100 navdušenih starejših, ki so se udeležili poskusnih Simbioz@ delavnic, več kot 10.000 prostovoljskih ur ožje organizacijske ekipe in več kot 200 ljudi, ki pomagajo pri projektu na nacionalni ali lokalni ravni.

»Zelo nas veseli, da so nas podprle številne organizacije, podjetja, znane osebnosti in posamezniki, brez katerih projekt ne bi bil tak kot je. Kot vodja projekta se vsem vključenim iskreno zahvaljujem,« pravi vodja projekta, Borut Jeglič.

Ključ je v združitvi medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva
Pomembnost medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva sta poudarila tudi minister za delo, družino in socialne zadeve, dr. Ivan Svetlik, in gospa Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.

»Razvoj slovenske družbe in vseh njenih posameznikov bo v prihodnosti morda bolj kot kadarkoli prej neizogibno povezan z intenzivnim sodelovanjem vseh generacij. Veseli me, da lahko tudi osebno podprem projekt, ki v vseh svojih razsežnostih zasleduje kar nekaj temeljnih ciljev Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Med njimi je treba kot najpomembnejšo izpostaviti medgeneracijsko solidarnost pa tudi vseživljenjsko učenje, pomen neformalnih znanj in veščin, aktivno staranje in še bi lahko naštevali,« je ob tej priložnosti povedal minister dr. Ivan Svetlik.

Prostovoljstvo je plemenito dejanje, ki ljudi osvobaja in jih hkrati zbližuje. Zato so prostovoljski projekti, ki spodbujajo to nesebično dejavnost, še toliko bolj pomembni. S tem se strinja tudi gospa Tereza Novak: »V Slovenski filantropiji smo mnenja, da so akcije, ki spodbujajo aktivno sodelovanje starejših in mladih, izjemno pomembne. Veseli pa smo tudi, da Simbioz@ k prostovoljstvu spodbuja mnoge mlade, ki prostovoljskih izkušenj še nimajo. Želimo si, da bodo vključeni prostovoljci,  z dobro izkušnjo iz projekta Simbioz@, prostovoljstvo tudi  vnaprej lahko umestili v svoj urnik tedenskih obveznosti

S svojo pojavo in simpatičnimi zgodbami je prisotne navdušila tudi vedno nasmejana ambasadorka projekta, gospa Fanči Moljk. Piko na i je dodal še Boštjan Romih, ki je v vlogi ambasadorja projekta Simbioz@ in moderatorja nastopil že drugič. 

Povabilo na delavice
Ne zamudite priložnosti, da prispevate svoj delček v nepozabno zgodbo medgeneracijskega druženja in se prijavite še ta teden, kajti do začetka akcije je le še nekaj dni! Prostovoljci se lahko prijavijo preko splete strani www.simbioza.eu, znanja željni posameznik, ki se želijo prijaviti kot udeleženci, pa se lahko prijavijo v knjižnicah in drugih vpisnih točkah po vsej Sloveniji, na voljo pa je tudi brezplačna telefonska številka 080 47 47.


O projektu Simbioz@ e-pismena Slovenija

1. OPIS PROJEKTA

1.1 Kaj  je Simbioz@?
Simbioz@ e-pismena Slovenija je največji vseslovenski prostovoljski projekt letošnje jeseni,  ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju in ga med 17. in 21. oktobrom organizira Zavod Ypsilon. V enem tednu bodo mladi prostovoljci na brezplačnih delavnicah po vsej Sloveniji predstavnike starejše generacije navduševali nad uporabo računalnika in interneta. Osrednji namen akcije je omogočiti starejšim pozitivno izkušnjo z računalnikom, vzbuditi in okrepiti njihovo samozavest, jih motivirati za nadaljnje učenje, uporabo računalnika in interneta. S tem želimo prispevati k višji ravni računalniške pismenosti med starejšimi v Sloveniji, saj podatki Eurostata kažejo, da je v Sloveniji v letu 2010 v starostni skupini 55–74 let kar 56 odstotkov starejših, ki še niso uporabili računalnika, in 67 odstotkov tistih, ki še niso uporabili spleta.

1.2 Od kod ideja za projekt?
Ideja o Simbiozi je nastala iz spoznanja, da za medgeneracijsko sodelovanje ne naredimo dovolj. Vojka Žgavec Clemenz (Ideje koncepti in zgodbe) je avtorica imena in pozicijskega slogana gibanja. Tako je prišlo do prvega velikega projekta e-opismenjevanja v Sloveniji, ki bo povezal dve generaciji in izkoristil potencial mladih. Petdnevni projekt, s katerim bomo povezali staro in mlado, se bo začel  17. oktobra, torej leto in pol po tem, ko smo uspešno nadgradili estonski projekt in očistili Slovenijo. Zaključil pa se bo 21. oktobra.

1.3  Komu je projekt namenjen?
Projekt je namenjen tako mladim kot starejšim – mlade vabimo kot prostovoljce v vlogi izvajalcev izobraževanj in starejše v vlogi udeležencev izobraževanj. K udeležbi so vabljeni  vsi, ki se želijo naučiti računalniških in internetnih znanj. Še posebej so vabljeni vsi starejši, ki še niso imeli možnosti, da bi se naučili uporabljati računalnik in internet. Vabljeni so tudi vsi, ki so se z računalnikom že srečali, vendar želijo svoje znanje obnoviti ali izpopolniti. K prostovoljstvu vabimo vse mlade in mlade po srcu, ki se želijo preizkusiti v vlogi učitelja in si prizadevajo za pridobitev novih izkušenj, hkrati pa želijo starejšim pokazati, da tudi mladi lahko naredijo nekaj dobrega.

1.4. Poskusna e-opismenjevanja
Med 12. in 14. januarjem 2011 je v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani potekalo prvo poskusno računalniško opismenjevanje projekta Simbioz@, v okviru katerega je skupina šestih prostovoljcev  izobraževala 17 starostnikov. Namen poskusnega usposabljanja je bilo preverjanje ustreznosti kurikuluma, torej vsebine modulov, ki bodo potekali v okviru tedna e-opismenjevanja. V tridnevnem druženju s starostniki smo ugotovili, da si starejši želijo predvsem znanje, s katerim bi lahko uporabljali splet, elektronsko pošto in spletne komunikacijske aplikacije, ki jim bi koristile v vsakdanjem življenju in jim omogočile stike s svojimi bližnjimi. Eno izmed največjih težav pri učenju e-veščin je za starostnike predstavljala uporaba miške in tipkovnice. Spoznavanje z miško je bilo težje predvsem tistim, ki so prvič stopili v stik z računalnikom, torej več kot tretjini udeležencem. S starostniki smo se pogovarjali tudi o možnostih obiskovanja računalniških tečajev. Zaupali so nam, da je problem tovrstnih tečajev v tem, da potekajo prehitro, da dajejo premalo poudarka individualnemu pristopu in da večinoma niso prilagojeni potrebam in znanju starostnikov. Prav to pa jim je bilo najbolj všeč na poskusnem opismenjevanju Simbioz@, saj so vaje potekale počasi, prostovoljci pa so bili s svojo potrpežljivostjo in prijaznostjo starostnikom v veliko pomoč in navdih. Po končanem usposabljanju so se udeleženci počutili veliko bolj samozavestno glede uporabe računalnika in interneta. Navdušenje je bilo veliko, nasmeški na obrazih tako udeležencev kot tudi prostovoljcev pa so poskrbeli za dodatno energijo ekipe, ki projekt Simbioz@ ustvarja. Starejše smo za učenje računalniških znanj navdušili, saj se je večina kmalu za tem vpisala v nadaljevalne tečaje računalništva. Tako smo dosegli svoj namen – jim pomagali pregnati strah pred uporabo računalnika in interneta ter jih spodbudili k aktivnemu učenju računalniških znanj.
 »… jutri imamo pa internet. In veš kaj smo danes delal - črke smo barval. Veš kaj, čas tako hitro mine, da verjeti ne moreš. Ampak je pa res, da moja soseda zna več kot jaz, sej veš, jaz sem čisti začetnik. Samo zdaj ne vem, kje bom to vadila. Bom rabila škatlo, sej ni treba nove, eno mi boste uredili ali pa bom k tebi v pisarno prišla. Aja, pa veš kaj, zelo so prijazni tudi v domu, vmes nam lepo kavico prinesejo. Luštno je tole, kar novo,« je po zaključenih delavnicah povedala babica pobudnika projekta, Magdalena Leban.

Poskusne delavnice smo po večih lokacijah po Sloveniji organizirali tudi med 18. in 20. aprilom ter med 8. in 10. junijem v Novi Gorici. Za nami je tako že 14 uspešnih poskusnih delavnic.
 
1.5  Kdaj bo potekala glavna akcija?
Glavni teden e-opismenjevanja bo potekal med 17. in 21. oktobrom 2011. Izobraževanja bodo potekala od ponedeljka do petka, dvakrat dnevno. Dopoldanska izobraževanja bodo potekala med 9. in 11. uro, popoldanska pa med 16. in 18. uro.

1.6  Kje bo projekt potekal?
Teden e-opismenjevanja bo potekal po vsej Sloveniji na različnih lokacijah, opremljenih z računalniki in internetno povezavo. Izobraževanja se bodo v večini izvajala v knjižnicah, na šolah in v drugih javnih ustanovah, prostore pa bodo nudili tudi nekateri naši partnerji in donatorji.

2. ORGANIZATOR

Zavod Ypsilon je zavod za medgeneracijsko sodelovanje, ki združuje več kot 170 najbolj talentiranih in družbeno proaktivnih predstavnikov generacije Y med 20. in 30. letom starosti. Zavod je bil ustanovljen z namenom povezovanja, izobraževanja in soočanja mnenj med generacijo Y in izbranimi vzorniki mladih ter z namenom prenosa znanja in izkušenj s starejših na mlajše generacije. Delovanje zavoda temelji na izobraževanju in povezovanju svojih članov na dogodkih, aktivnemu sodelovanju pri reševanju sodobnih družbenih problemov, izvajanju družbeno koristnih projektov in povezovanju generacije Y z drugimi generacijami. Člani zavoda želijo ustvarjati boljši jutri in se zavedajo pomembnosti medgeneracijskega sodelovanja za napredek družbe. S tem zavod prispeva k dvigu ravni zavesti vsakega posameznika in družbe ter k tesnejšemu medgeneracijskemu sodelovanju. Več o delovanju zavoda si lahko preberete na http://www.ypsilon.si/.

3. RAČUNALNIŠKA PISMENOST

Dejstvo je, da večina starejših ne uporablja moderne digitalne tehnologije, brez katere si mladi ne predstavljajo več vsakodnevnega življenja. Prav zato smo se vprašali, kako bi lahko aktivno združili potenciale obeh generacij. V Sloveniji je po podatkih Eurostata v letu 2010 v starostni skupini med 55 in 74 leti kar 56 odstotkov starejših, ki še niso uporabili računalnika, in 67 odstotkov tistih, ki še niso uporabili spleta, kar je precej nad povprečjem EU. Evropska komisija je leto 2011 razglasila za evropsko leto prostovoljstva, leto 2012 pa za evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. V tem duhu smo se odločili, da prepletemo dve evropski leti in s tem naslovimo dve družbeno pomembni tematiki, kamor smo vključili tudi problematiko računalniške nepismenosti starejše populacije.

3.1 Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti 2012
Leto 2012 je Evropska unija razglasila za leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Zaradi soočanja s procesom staranja evropskega prebivalstva smo v zadnjih letih opazili povečano aktivnost na tem področju; v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji sta slovensko predsedstvo Sveta EU in Evropska komisija aprila 2008 organizirala odmevno konferenco o medgeneracijski solidarnosti za družbe sožitja in socialne povezanosti, aprila 2010 pa smo praznovali prvi evropski dan solidarnosti med generacijami. Cilj evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti je podpiranje držav članic EU in civilne družbe pri spodbujanju aktivnega staranja starejše populacije. Veliko pozornosti bo posvečeno medgeneracijski solidarnosti in boljšemu razvoju potenciala prebivalstva nad 50. letom starosti, katerega število hitro narašča.

4. PROSTOVOLJSTVO

Osebni uspeh, kariera, ustvarjanje dobička in materialne dobrine so nedvomno pomembni aspekti življenja, ki lahko pripomorejo h kvaliteti življenja. Na prvi pogled gre pri prostovoljstvu za altruistično dejanje, ki koristi zgolj tistemu, ki pomoč prejema. Pogled od blizu pa razkriva pravo bogastvo pozitivnih koristi za tistega, ki prostovoljno delo opravlja. Mladi imajo danes velike težave pri zaposlovanju, saj se ob prvem stiku s poslovnim svetom znajdejo v začaranem krogu. Dela si želijo, a imajo premalo izkušenj. Delodajalci pa jih pogosto prav zaradi pomanjkanja le-teh ne želijo zaposliti. Zato je potrebno poiskati druge načine, ki lahko pripomorejo k doseganju ciljev. Prostovoljstvo omogoča pridobivanje prav tistih izkušenj, ki bi ta začarani krog prekinile in mladim odprle vrata v svet, ki omogoča hitrejšo zaposlitev, s tem pa osebno svobodo, neodvisnost, samozadostnost in večje zadovoljstvo. Izmenjava in pridobivanje izkušenj sta neprecenljivi. Stkejo se trajne tesne vezi, ki lahko prinesejo različne priložnosti na področju kariere in v življenju nasploh. Prostovoljstvo obenem omogoča tudi praktično preizkušanje lastnih sposobnosti in (skritih) talentov. Lahko pa razkrije tudi nove osebnostne lastnosti in vrline, za katere posameznik sploh ni vedel, da jih ima.

Velja splošno prepričanje, da je starejša generacija nosilka modrosti. Mladi lahko prostovoljna dela tako izkoristijo za učenje od starejših. Pomoč starejšemu na sprehodu, pri branju ali vsakdanjih opravilih prostovoljcu ne prinaša zgolj dobrega občutka, ki ga prinaša pomoč sočloveku, temveč pomeni tudi potencialno novo poznanstvo, ki lahko pomaga pri zaposlitvi, različnih projektih in osebnem razvoju. S prostovoljstvom lahko bolje spoznaš samega sebe, svoje omejitve, želje in svoj potencial. Svet prostovoljca je namreč neskončen, poln neštetih priložnosti in nepozabnih izkušenj. Zato ne smemo pozabiti, da prostovoljstvo ni dolžnost, temveč privilegij.

4.1 Evropsko leto prostovoljstva 2011
Leto 2011 prinaša nove izzive in projekte na področju prostovoljstva, saj je Evropska unija letošnje leto razglasila za Evropsko leto prostovoljstva. Namen te razglasitve je opozoriti na pomen prostovoljnega dela, obenem pa mobilizirati kar tri četrtine prebivalstva EU, ki se s to plemenito dejavnostjo še niso srečali. V ta namen so ustanovili spletno stran, kjer bo moč spremljati prostovoljske dejavnosti v vseh državah članicah EU. Izbrana je bila tudi t. i. štafetna ekipa, ki jo sestavlja 27 prostovoljcev poročevalcev iz vseh držav EU. Le-ti bodo spremljali Turnejo Evropskega leta prostovoljstva 2011 v posameznih državah in svoja poročila objavili na spletni strani. Slovenski prostor bo pokrivala romunska prostovoljka Diana Labrasu, tamkajšnja radijska novinarka in televizijska voditeljica. Slovenski predstavnik Jure Rejec, novinar spletnih video vsebin pri 24.ur.com, pa bo pokrival področje Velike Britanije.

4.2 Koliko časa bo sodelovanje pri projektu vzelo prostovoljcem?
Sodelovanje pri projektu prostovoljcem ne bo vzelo veliko časa. Najprej se morajo odločiti, na katerih modulih želijo pomagati in kolikokrat bodo lahko to pomoč nudili (izberejo si lahko enega ali več modulov, lahko pa tudi vse), nanje pa se lahko prijavijo preko spletne strani www.simbioza.eu prijavijo. Nato na spletni strani preberejo napotke in si ogledajo vodiče za poučevanje starejših.

4.3 Kako se bodo mladi naučili poučevanja starejših?
Navodila za poučevanje starejših lahko mladi pridobijo na www.simbioza.eu, kjer so naloženi vodiči, ki podrobno opisujejo vsak modul. Vsak modul je predstavljen tako, da bodo lahko mladi starejšim vsebine predstavili na čim bolj razumljiv in domač način, podkrepljen pa je tudi s primeri iz vsakdanjega življenja. Vodiči so namenjeni seznanitvi mladih z vsebinami, ki jih bodo nato delili s starejšimi, ter seznanitvi o delu s starejšimi in načinu učenja.

5. MEHANIKA PRIJAV

Tako starejši (udeleženci) kot mlajši (prostovoljci) se na izobraževanje prijavijo preko spletne strani www.simbioza.eu. Na spletni strani jih čaka vpisni obrazec, kjer izberejo želeni termin in lokacijo. Pokličejo lahko tudi brezplačno telefonsko številko 080 47 47.

5.1 Navodila za mlade prostovoljce:
Prostovoljec na spletni strani www.simbioza.eu odpre zavihek »sodelujem«, ki je namenjen tako mladim prostovoljcem kot starejšim udeležencem. V zavihku ga čaka prijavni obrazec, kjer izpolni zahtevane osebne podatke, izbere občino in lokacijo. Prijavni obrazec zahteva naslednje podatke: ime in priimek, mesto, pošta, naslov, elektronski naslov, telefon, leto rojstva, status, izkušnje s prostovoljstvom, kje je izvedel za projekt in geslo. V primeru, da je lokacija zasedena, mu sistem predlaga tri najbližje lokacije. Nato izbere časovne termine, v katerih želi sodelovati. Posameznik se lahko odloči za sodelovanje le v enem terminu, lahko pa sodeluje v vseh terminih izobraževanja (največ 10 terminov). Na koncu se sistem prostovoljcu zahvali za prijavo in mu ponudi možnost, da o projektu pove še svojim prijateljem preko elektronske pošte ali Facebook sporočila. Prav tako lahko na izobraževanje prijavi svoje stare starše oziroma znance, ki se želijo udeležiti izobraževanja. Prostovoljec nato na elektronski naslov prejme avtomatično generirano obvestilo o uspešni prijavi. Prijava je na tej točki zaključena, prostovoljec pa v nadaljevanju redno prejema novice glede projekta in morebitna dodatna navodila. Po elektronski pošti so prostovoljci tudi dobili poziv za ogled vodičev, ki jim bodo v pomoč pri poučevanju starejših. Ob težavah pri prijavi lahko več informacij dobijo na info@simbioza.eu.

5.2 Navodila za starejše udeležence:
Starostnik se lahko na izobraževanje prijavi na več načinov. Tisti, ki so bolj e-pismeni, se lahko na spletni strani www.simbioza.eu prijavijo kar sami. Na spletni strani www.simbioza.eu se pod zavihkom »sodelujem« nahaja prijavni obrazec za starejše. Na spletnem prijavnem obrazcu je potrebno izpolniti osebne podatke, izbrati občino in termin. Prijavni obrazec zahteva naslednje podatke: ime in priimek, mesto, pošta, naslov, telefon, leto rojstva, elektronski naslov (če ga oseba ima), in podatek o predznanju računalništva. V kolikor je izbrana lokacija že zasedena, sistem predlaga tri najbližje lokacije. Mogoča je tudi skupinska prijava. Ker se zavedamo, da večina udeležencev tega ne bo zmožna, smo v pomoč pri prijavah odprli tudi vpisna mesta na fizičnih lokacijah, predvsem knjižnicah, kjer starejšim pri prijavi na delavnice pomagajo lokalni koordinatorji in knjižničarji. Pomoč lahko starejši dobijo tudi pri svojih vnukih ali drugih sorodnikih in prijateljih. Vsak se lahko prijavi na želeno število modulov in terminov, kar pomeni, da lahko posamezen modul obišče tudi večkrat. Sistem prijavo potrdi in s tem je prijava zaključena. Starostnik oziroma tisti, ki ga prijavlja, mu ob prijavi natisne še podatke, kdaj in kje bo delavnica potekala. Če se želi nekdo odjaviti s posameznega termina, lahko to stori kadarkoli preko telefona ali pri lokalnem koordinatorju. Pokličejo lahko tudi brezplačno telefonsko številko 080 47 47.

6. KURIKULUM

Kurikulum Simbioz@ predstavlja strokovno in vsebinsko podlago za izvedbo delavnic e-opismenjevanje starejših. Temelji na treh ločenih, a hkrati vsebinsko povezanih in nadgrajujočih modulih. Moduli so sestavljeni iz osnov dela z računalnikom in računalniškim okoljem (operacijski sistem), osnov dela z urejevalnikom besedil, nastavljanja in pošiljanja elektronske pošte ter spoznavanja spletnih informacijsko-komunikacijskih rešitev. Pristop in vsebina kurikuluma, ki ju predlagamo v okviru projekta Simbioz@, sta bila že preizkušena na testnem usposabljanju starejših, ki je potekalo v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani.

6.1 Kakšen je kurikulum? Katera znanja bodo udeleženci osvojili na delavnicah?
Kurikulum je sestavljen iz treh modulov, pri čimer se znanje na vsakem modulu nadgrajuje. Vsak modul bo potekal dve uri, v tem času pa želimo udeležence predvsem navdušiti za uporabo računalnika in interneta, saj se zavedamo, da starejše v tako kratkem času težko naučimo kaj več oziroma jih opremimo s celotnim znanjem, ki bi ga potrebovali.

Modul 1: Računalnik, moj prijatelj
Modul 1

Na prvem modulu  bodo udeleženci izvedeli, kaj je računalnik in za kaj se uporablja. Spoznali bodo zunanje dele računalnika, se učili navigacije z miško in uporabe tipkovnice. Govora bo o zagonu računalnika, o namizju, datotekah in mapah. V programu Microsoft Word se bodo naučili napisati vabilo in osnovnega urejanja besedil. Znali bodo spremeniti barvo, velikost in tip pisave ter uporabljati presledke. Tekst bodo znali tudi označiti, izrezati, kopirati in prilepiti. Nato bodo besedilo še shranili in se naučili ugasniti računalnik.

Modul 2: Klik v svet
Na drugem modulu bodo udeleženci izvedeli, kaj je internet in za kaj vse se ga uporablja v vsakdanjem življenju. Izvedeli bodo, kako dostopamo do informacij, se naučili uporabljati iskalnik, spoznali pa se bodo tudi z brezplačnimi načini komunikacije na internetu. Naučili se bodo shranjevanja zaznamkov, da bodo lahko priljubljeno spletno stran lažje ponovno obiskali, ter še mnogih drugih stvari za vsakodnevno rabo.

Modul 3: Brez elektronske pošte ne gre
Na tretjem modulu bodo udeleženci izvedeli, na kakšen način deluje elektronska pošta, dotaknili se bodo tudi spletne etike, spletne varnosti in varnih povezav, opozorili jih bomo na pazljivost pri posredovanju osebnih podatkov. Nato bomo odprli svoj novi elektronski naslov, napisali sporočilo, poslali in prejeli pošto, jo pregledali in odgovorili pošiljatelju, sporočilo pa bomo nato posredovali.

7. DELEŽNIKI PROJEKTA

Projekt Simbioz@ so podprli že številni partnerji, častni pokrovitelji, ambasadorji, tehnološki partner, generalni pokrovitelj, zlata pokrovitelja, srebrni pokrovitelj, bronasti pokrovitelj, podporniki, donatorji, simpatizerji in ambasadorji.

7.1 Partnerji
Generalni partner projekta je Združenje splošnih knjižnic, ki projekt omogoča z zagotavljanjem infrastrukture za izvedbo delavnic, z vodenjem lokalne koordinacije, s promocijo in javno podporo projekta, s postavitvijo informacijskih točk in vpisnih mest na svojih lokacijah.

Glavna partnerja sta Ekonomsko-poslovna fakulteta Maribor in Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), ki skrbita za javno podporo projektu in za širjenje informacij o projektu med svojimi člani. Spodbujali bodo aktivno sodelovanje pri projektu, informirali o načinu prijav in lokacijah poteka izobraževanj ter sodelovali z lokalnimi koordinatorji.

Partner projekta je tudi Mestna občina Ljubljana, ki bo s svojimi bogatimi izkušnjami in znanjem, ki so jih pridobili iz dolgoletne dobre prakse računalniškega opismenjevanja starejših, veliko pripomogla k uspešnosti projekta.

Pomembni partnerji projekta so tudi Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve; Združenje Slovenskih Katoliških Skavtinj in Skavtov; Zveza ljudskih univerz Slovenije; Slovenska filantropija; Čebelarska Zveza Slovenije; Študentska organizacija Univerze v Mariboru; Zveza tabornikov Slovenije; ŠOU v Ljubljani;  Vojka Žgavec Clemenz, Ideje koncepti in zgodbe - avtorica imena in pozicijskega slogana gibanja; številne slovenske občine in šole; ter Skupina Publicis.

7.2 Častni pokrovitelji
Vlogo častnih pokroviteljev so prevzeli predsednik države, dr. Danilo Türk; predsednik vlade, Borut Pahor; predsednik državnega sveta, mag. Blaž Kavčič; predsednik državnega zbora, Ljubo Germič, podpredsednica evropske komisije in komisarka za digitalno agendo, Neelie Kroes; in nekdanji predsednik državnega zbora, dr. Pavel Gantar.

7.3 Tehnološki partner
Kot tehnološki partner projekta nas je podprl Microsoft Slovenija.

7.4 Generalni pokrovitelj
Kot generalni pokrovitelj projekta nas je podprl Telekom Slovenija, d.d.

7.5 Zlata pokrovitelja
Kot zlata pokrovitelja projekta sta nas podprla Loterija Slovenija in Mini.

7.6 Srebrni pokrovitelj
Kot srebrni pokrovitelj projekta nas je podprla Vzajemna.

7.7 Bronasti pokrovitelj
Kot bronasti pokrovitelj projekta nas je podprlo podjetje Studio Moderna z blagovno znamko Kosmodisk.

7.8 Podporniki
Projekt ima tudi veliko podpornikov: Zavod Mladinska mreža MaMa; Združenje Manager; Zlataleta.com; seniorji.info; Zveza združenj borcev za vrednoste NOB Slovenije; AmCham Slovenija; Univerza na Primorskem (Fakulteta za management Koper); Univerza v Novi Gorici; Univerza za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani; Festival za tretje življenjsko obdobje; Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru; Izobraževalni center energetskega sistema (ICES); Zavarovalnica Triglav in PHD Slovenija.

7.9 Donatorji
V vlogi donatorjev so projekt podprli: Tiskarna Formatisk; Aragon; DropChop; Press cliping, d.o.o. družba za spremljanje in analizo medijev; Sinhro, d.o.o. in Mediaspeed.

7.10 Simpatizerji
V vlogi simpatizerjev so projekt podprli: Košarkarska zveza Slovenije; Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije (MISSS); Umanotera in Voluntariat - Organizacija za mednarodno prostovoljno delo SCI Slovenia.

7.11 Ambasadorji
Sodelovanje pri projektu v vlogi ambasadorjev so zaenkrat že potrdili Boris Cavazza (igralec), Borut Jeglič (vodja projekta), Boštjan Romih (radijski in televizijski voditelj), Jasna Kuljaj (televizijska voditeljica), Matjaž Javšnik (igralec), dr. Anica Mikuž Kos (predsednica Slovenske filantropije), Benjamin Tomažič (Naj prostovoljec leta 2010), dr. Mateja Kožuh Novak (predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije), Alfi Nipič (pevec), Fanika Moljk (upokojena učiteljica slovenščine, novinarka, reporterka, fotografinja in kronistka dogodkov v Zasavju in širši okolici), Irena Preda (pevka), Iva Krajnc (igralka), Martina Šraj (pevka), prof. dr. Vid Pečjak (psiholog), Marko Potrč (radijski in televizijski voditelj), Tjaša Kokalj (novinarka in fotomodel), Perpetuum Jazzile (vokalna skupina), Janez Hočevar – Rifle (igralec) ter Boštjan Grubar in Nikola Sekulovič (iz glasbene skupine Dan D). Vlogo podpornika je potrdil tudi voditelj priljubljene televizijske oddaje Slovenija ima talent, Vid Valič.


Več v Slovenija