Beli bojevnik v črni obleki kot edini dokumentarec in neodvisna produkcija med prejemniki nagrad orion

Beli bojevnik v črni obleki govori o vlogi in vplivu Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove, na osamosvojitev Slovenije in je delo režiserke Maje Weiss, ki je scenarij za film spisala z Ivanom Krambergerjem mlajšim - ta je obenem glavni lik filma o svojem očetu.

Prlekija-on.net, petek, 26. maj 2023 ob 12:35
Beli bojevnik v črni obleki, foto: posnetek zaslona iz dokumentarca

Beli bojevnik v črni obleki, foto: posnetek zaslona iz dokumentarca

Dokumentarni film Beli bojevnik v črni obleki je v četrtek kot edini dokumentarni film in edina neodvisna produkcija prejel nagrado orion, ki jo podeljuje Zavod AIPA. Film si je lani ogledalo 138.362 gledalcev, s čimer si je prislužil naziv šestega najbolj gledanega slovenskega AV dela v kabelski retransmisiji v letu 2022. Beli bojevnik v črni obleki govori o vlogi in vplivu Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove, na osamosvojitev Slovenije in je delo režiserke Maje Weiss, ki je scenarij za film spisala z Ivanom Krambergerjem mlajšim - ta je obenem glavni lik filma o svojem očetu.

Nagrajeni dokumentarec je nastajal več kot 10 let, leta 2014 je bil dvakrat zavrnjen na Slovenskem filmskem centru, naposled pa je dobil podporo na Javnem razpisu za sofinanciranje realizacije na področju slovenskega filma v počastitev 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije. Film je nastajal skupaj v sodelovanju z Ivanom Krambergerjem mlajšim vse od leta 2011, ko ga je režiserka Maja Weiss prvič kontaktirala in mu predstavila osnovno idejo filma, kjer prav on postane glavni lik in raziskovalec filma o lastnem očetu in fenomenu Ivana Krambergerja. Del materiala je režiserka sama posnela s svojo kamero, v filmu so prav tako uporabljeni posnetki govora Ivana Krambergerja iz leta 1992 iz Tromostovja, ki jih je tedaj posnel Peter Braatz.

»Film ni zgolj portret obeh Ivanov, je refleksija ob 30-obletnici osamosvojitve Slovenije«

Beli bojevnik v črni obleki je po dolgih letih ponovno skupno delo sester Weiss, ki med drugim ustvarjata v okviru Bela film. Tam si prizadevata predvsem za produkcijo filmov z relevantnimi zgodbami, ki se zaradi svoje vsebine in prepoznavnega avtorskega sloga dotaknejo ljudi. »Osvetliti dogajanje v zgodovinskem obdobju naše države je bil privilegij, saj zgodbe iz osamosvojitve Slovenije vedno pri gledalcu - kot tudi samih ustvarjalcih - zbudijo nek čustven odziv, sploh, če imamo na tisto obdobje tudi sami lastne spomine. Predvsem pa nam te zgodbe omogočijo, da se poglobimo v nacionalno identiteto in zgodovinsko zavest,« je prepričana producentka Ida Weiss, ki dodaja, da je »lik preprostega človeka z veliko vizijo nenazadnje navdih tudi za mlajše generacije in morda spodbuda, da prevzamejo odgovornost za svojo prihodnost

Premierno so film predvajali decembra 2021 v Cankarjevem domu, ko sta bili obe projekciji razprodani, a Weissovi obžalujeta, da večjega interesa za distribucijo v kino dvoranah ni bilo: »V Ljubljani razen ene projekcije v avantgardni Cirkulaciji 2 v podhodu Ajdovščina ni bilo dokumentarca možno predvajati nikjer,« se spominja režiserka Maja Weiss. V slovenski distribuciji si je tako film v kino dvoranah ogledalo 1200 gledalcev, projekcijam pa je sledilo približno 15 pogovorov s scenaristoma.

Ekipi zato toliko več pomeni prejeta nagrada orion - še posebej zato, ker je njihovo delo edini dokumentarec med nagrajenci ter obenem edini nagrajeni film, ki je nastal v neodvisni produkciji. »Želimo si, da bo sedaj po prejetju nagrade Belega bojevnika mogoče gledati v celoti - torej vseh 90 minut,« pravi Maja Weiss in pove, da filma na nacionalni televiziji ni možno predvajati v najbolj gledanih terminih v celoti, zato je na voljo zgolj v krajši, 50-minutni različici. »Upam, da bo to sedaj ob prejeti nagradi orion vendarle mogoče,« se nadeja Weissova in dodaja: »Slednje je nuja, saj film ni zgolj portret obeh Ivanov, je refleksija ob 30-obletnici osamosvojitve Slovenije, ki zareže v tkivo naroda!«

Producentka Ida Weiss se ob prejemu nagrade zahvaljuje »vsem nastopajočim pred kamero in odlični ekipi filmskih avtorjev in delavcev za kamero v vseh njenih segmentih, ki so se ponovno odlično izkazali.« Posebno zahvalo pa režiserka Maja Weiss izreka Ivanu Krambergerju mlajšemu za zaupanje in celotni družini Kramberger: »Bili ste mi v navdih! Orion bo na nebu tako ponovno osvetlil ime in pa delo vašega in našega Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove

O FILMU

Avtorska ekipa

Režiserka: Maja Weiss
Scenarista: Maja Weiss in Ivan Kramberger ml.
Producentka: Ida Weiss
Montažer: Jurij Moškon
Direktor fotografije: Peter Perunović
Skladatelj: August Adrian Braatz
Snemanje in obdelava zvoka: EKIPA 001

Nastopajo

Ivan Kramberger ml.
Marijan Bauer, Igor E. Bergant, Ivan Bukovnik, Zlatan Čordić-Zlatko, Marko Demšar, Zlatan Dežman, Andrej Fišinger, Petra Greiner, Janez Janša, Boris Jaušovec, Jelko Kacin, Franc Kangler, Ninna Kozorog, Boris Krabonja, Jože In Ludvik Kramberger, Boris In Bogdan Kramberger, Tomo Križnar, Igor Kršinar, Milan Kučan, Bojan Labovič, Feri Lainšček, Jernej Letnar Černič, Boris Marčič, Marijan Močivnik, Elena Pečarič, Lojze Peterle, Ernest Petrič, Jože Pirman, Dimitrij Rupel, Karolina Starovasnik, Marcel Štefančič Jr., Lojze Veberič, Vlado Paveo, Maja Weiss, Dušan Zagorc, Ali Žerdin, Joco Žnidaršič, poslanke in poslanci Državnega zbora RS ter sopotnice in sopotniki Ivana Krambergerja.

Produkcija

Bela film v koprodukciji z RTV Slovenija in s podporo Slovenskega filmskega centra in Filmskega studia Viba film. Film je bil podprt na Javnem razpisu za sofinanciranje realizacije na področju slovenskega filma v počastitev 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije.

Tehnični podatki

Dolžina: 88 min.
Format: DCP, barvni, ČB
Razmerje slike: 16:9
Hitrost predvajanja: 25fps
Zvok: 5.1.
Države porekla: Slovenija
Jezik: Slovenski, Nemški
Leto produkcije: 2021 (December)



Več v Glasba in film