Celovečerni koncert Komornega zbora Orfej

Vabilo na koncert Komornega zbora Orfej, Ljutomer, nedelja, 16. oktober

Prlekija-on.net, sreda, 12. oktober 2011 ob 15:02
V nedeljo, 16. oktobra, ob 20. uri, se bo Komorni zbor Orfej, v ljutomerski cerkvi predstavil s celovečernim koncertom. Koncert bo potekal v okviru 3. Festivala sv. Janeza Krstnika, vstop na festivalske dogodke pa je prost.

O zboru Orfej
Komorni zbor Orfej deluje od leta 1989. Stalna umetniška vodja skupine je Romana Rek, ki je študirala na pedagoškem in klavirskem oddelku Akademije za glasbo v Ljubljani.

V zadnjih letih je Komorni zbor Orfej prejel vrsto priznanj, ki ga uvrščajo med vidnejše zborovske zasedbe v Sloveniji. Leta 2006 je na Regijskem tekmovanju odraslih zborov Štajerske in Prekmurja dosegel največje število točk in prejel zlato priznanje.

Maja 2009 je zbor nastopil na 21. Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Pecsu na Madžarskem  in tam osvojil nagrado mesta Pecs (nagrada publike za najboljši zbor na tekmovanju), drugo mesto v kategoriji mešanih zborov in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe Knuta Nysteda.

Novembra 2009 je se je Orfej udeležil Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin na Ptuju. Na tekmovanju je dobil Orfej med vsemi zbori največje število točk. Strokovna žirija mu je dodelila zlato priznanje, priznanje za najboljši mešani zbor, priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisano od 20. stoletja do danes in priznanje zborovodji za najboljšo izbiro programa.

Leta 2010  je Orfej nastopil na najpomembnejšem slovenskem zborovskem tekmovanju. Na Naši pesmi 2010 (Maribor, 17. - 18. April 2010) mu je strokovna žirija dodelila 93 točk in zlato plaketo. Na tekmovanju je Orfej dobil še nagrado za osvojeno tretje mesto v absolutni konkurenci in drugo mesto med mešanimi zbori.

Lani se je Komorni zbor Orfej uvrstil na eno prestižnejših zborovskih tekmovanj. V španski Tolosi je na tekmovanju, ki šteje za Veliko nagrado Evrope. V okviru gostovanja v Španiji je zbor nastopil tudi na sedmih celovečernih koncertih.

Julija 2011 je Orfej gostoval na festivalu Musique en Morvan v Franciji. Na festivalu se je predstavil s tremi samostojnimi koncerti, dvakrat pa so pevke in pevci nastopili z izvedbo Gounodove Svečane maše sv. Cecilije ("Messe solennelle de Sainte Cecile"). Zbor, soliste in orkester je vodil priznani gospod maestro Pierre Cao.

V začetku septembra letos je zbor na 46. Mokranjčevih dnevih v srbskem Negotinu dobil 92,66 točk, rezultat za zlato plaketo in s tem osvojil drugo mesto.

Romana Rek
Romana Rek je po končani gimnaziji leta 1974 začela s študijem na pedagoškem in klavirskem oddelku Akademije za glasbo v Ljubljani. Kasneje je končala tudi program srednje šole za violončelo pri prof. Matiji Lorenzu. Od leta 1983 poučuje klavir in violončelo na Glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer. Romano Rek najbolje determinira njeno delo z mladimi glasbeniki in umetniško vodenje Komornega zbora Orfej. Leta 1989 je na pobudo skupine mladih ljutomerčanov ustanovila Komorni zbor Orfej. K umetniškemu ustvarjanju so jo pritegnili pevci, ki so bili glasbeno izobraženi in so želeli izvajati zahtevnejši pevski program.

Romana Rek že od leta 1996 vodi tudi Mladinski pevski zbor Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer. Romana vanj vključuje predvsem mlade glasbenike ter dijake, ki nočejo prekiniti stika z glasbo. Tako jih skrbno pripravlja na vstop h Komornemu zboru Orfej, skrbi za novi rod pevcev, hkrati pa razvija njihove pevske sposobnosti že od malih nog. Romana Rek ima prirojen čut za glasbeno vzgojo mladih, njeni učenci se s svojim glasbenim znanjem pojavljajo lokalnem in širšem okolju kot solisti ali v komornih zasedbah. Svoje delo opravlja z velikim veseljem in se trudi prenašati na mladino ljubezen in veselje do glasbe. Skrbi za kvaliteto pevske kulture v Ljutomeru in promocijo Ljutomera v mednarodnem okolju.

Za uspešno, aktivno delovanje na področju ljubiteljske kulture in za vse glasbene dosežke v občinskem in državnem merilu, je Romana Rek leta 2007 prejela Miklošičevo nagrado. V letu 2009, ko je Komorni zbor Orfej praznoval dvajsetletnico delovanja, je Romana Rek za dolgoletno delovanje na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti prejela Jubilejno priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Za svoje dolgoletno strokovno delo, ki je pomembno vplivalo na razmah glasbenih dejavnosti, je Romana Rek prejela Gallusovo listino za leto 2010, ki jo podeljuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.


Več v Glasba in film