Ob 24. prazniku Občine Veržej podelili občinska priznanja in naziv častni občan

Častni občan Občine Veržej je postal Slavko Petovar, za izjemne dosežke življenjskega dela za dobrobit občine Veržej in njenih občanov.

Prlekija-on.net, sreda, 31. maj 2023 ob 17:31
Slavnostna prireditev ob 24. prazniku Občine Veržej

Slavnostna prireditev ob 24. prazniku Občine Veržej

V soboto, 27. maja, je v Kulturni dvorani Janeza Ferenca v Veržeju potekala slavnostna prireditev ob 24. prazniku Občine Veržej. Župan Občine Veržej, Drago Legen, je med drugim povedal, da ga prevzema nostalgija izpred četrt stoletja, ko so spoznali, da je bolje biti prvi na vasi kot zadnji v mestu in da je samostojna občina ena izmed najboljših rešitev. Poudaril je, da je vsaka naložba v občini terjala veliko usklajevanja z državnimi institucijami, dobrega sodelovanja z občinskim svetom in občinsko upravo ter številnimi domačini, ki so velikokrat dali zeleno luč za izvedbo marsikaterega projekta in ni tako vse samo po sebi umevno, kot se zdaj nekomu zdi.

Župan je ob tem še povedal, da je v novem mandatu največja naložba v zgodovini občine gradnja novega vrtca, katerega pogodbena vrednost gradbenih in obrtniških del znaša več kot 2,7 milijona evrov. Pred pripravo proračuna pa so ugotovili, da bo za kompletno dograditev in opremo vrtca treba zagotoviti približno 3 milijone evrov. Rok za dokončanje del in za pridobitev uporabnega dovoljenja je 31. januar naslednje leto. Na račun vsesplošnega varčevanja in ob iskanju rešitev zaprtja finančne konstrukcije tako v občini letos in naslednje leto ne bo možno izvajati nobenih drugih naložb razen financiranja tekočega vzdrževanja in zakonskih obveznosti.

Slavko Petovar postal častni občan občine

Na slavnostni prireditvi so podelili tudi občinska priznanja in častno priznanje Občine Veržej. Pisno priznanje Občine Veržej je prejela Slaščičarna Beis, za dolgoletni prispevek na področju gostinstva in turistične ponudbe v občini. Priznanje z denarno nagrado Občine Veržej je prejel Marijan Božič, za izjemno vpetost v delovanje lokalne skupnosti in nesebično pomoč na vseh področjih. Častni občan Občine Veržej pa je postal Slavko Petovar, za izjemne dosežke življenjskega dela za dobrobit občine Veržej in njenih občanov. "Slavko Petovar je velik del svojega življenja posvetil razvoju lokalne skupnosti in družbenega življenja v občini. Pri razvoju Občine Veržej je bil zraven tako rekoč pri začetku postavljanja njenih temeljev. Danes se lahko Občina Veržej postavi ob bok tudi drugim bolj razvitim občinam, saj imajo vse kar imajo velike. Vsega tega pa zagotovo ne bi bilo, če ne bi bilo naporov, truda in požrtvovalnosti, ki jih je vložil pri svojem delu za dobrobit njihovih občanov in občank", se glasi obrazložitev.

Nekdanji župan Petovar je ob tem povedal, da je v vseh 24. letih bila njihova stranka Občina Veržej, vsi so delali za občino in vsi skupaj so zaslužni za to nagrado, za katero se je vsem najlepše zahvalil.

V kulturnem programu je nastopila Vokalna skupina Leščeček, po proslavi pa je sledila še glasbena prireditev v počastitev skladatelja Slavka Osterca, na kateri je nastopilo Kulturno društvo Pihalni orkester Ljutomer pod taktirko dirigenta Boštjana Lašiča.

Odprli stalno razstavo o zgodovini območja občine Veržej

Po slovesnosti je sledilo odprtje nove stalne razstave o zgodovini območja občine Veržej, ki so jo poimenovali "Sredi Kolača." Direktor Pomurskega muzeja Murska Sobota, dr. Branko Kerman, je ob tem povedal, da je zgodovinski spomin kot drevo s trdnimi koreninami, ki živi v vsakem kraju skozi zavedanje o lastni pretekli zgodovini. Omenjena razstava razširja prvotni spominski sobi in predstavlja zgodovino kraja od prvih arheoloških najdb in prazgodovine, rimskega obdobja, vse do vdorov Turkov, cerkvene zgodovine kraja ter vse do prve svetovne vojne. Posebej so na razstavi predstavljena tudi društva, gospodarstvo občine in sama občina Veržej. Posebno zgodovinsko mesto pa predstavljajo znane osebnosti občine Veržej. Avtorica razstave je zgodovinarka in muzejska svetnica Metka Fujs.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Kultura in izobraževanje