Iz razpadajoče kmetije v Prlekiji ustvarili center Škatlica, ki razvija aktivnosti z mladimi in konji

Po skoraj štirih letih so poleti 2022 na kmetijico Pri stari žagi pripeljali prvi kobili, nato pa so samoiniciativno k njim začeli prihajati okoliški otroci.

Prlekija-on.net, petek, 2. junij 2023 ob 12:41
Konjeniški in mladinski center Škatlica

Konjeniški in mladinski center Škatlica

V vasi Senik pri Svetem Tomažu deluje Konjeniški in mladinski center Škatlica, ki razvija aktivnosti z mladimi in konji. So majhen zavod, ustanovljen leta 2017 s strani skupine prijateljev, ki so se našli v mladinskem centru v Ljubljani. Že takrat so sanjali o gradnji skupnosti in ustvarjanju prostorov za ljudi, kot so sami - malce izgubljeni, neskončno radovedni, taki, ki kdaj malo štrlijo ven in se ne najdejo v škatlah, kamor naj bi se popredalčkali. Direktorica je Sara Marija Širnik, ki nam je predstavila center in o njem povedala več, sami smo jih tudi obiskali.

"Od začetka epidemije koronavirusa delujemo predvsem na področju psihološke podpore mladim v okviru projekta (Za)upam si; usposobljene psihologinje nudijo brezplačno psihološko svetovanje preko Zooma, prostovoljci pa pišejo članke o temah, ki so pomembne za našo ‘duševno nego'. Tako zasledujemo svoj glavni namen - podporo mladim pri tem, da postanejo samostojni, odločni, pogumni in ljubeči posamezniki, ki lahko soustvarjajo pogumen in ljubeč svet," nam je povedala Sara Marija.

Samoiniciativno so k njim začeli prihajati okoliški otroci

Leta 2019 so dobili priložnost kupiti malo razpadajočo kmetijo v Prlekiji. Po skoraj štirih letih so poleti 2022 na kmetijico Pri stari žagi pripeljali prvi kobili, nato pa so samoiniciativno k njim začeli prihajati okoliški otroci. "Od takrat naša čredica konj raste, otroci pa z njimi, polni ljubezni in strasti in divjine v očeh. Verjamemo, da je to najboljše, kar nam lahko konji dajo: otroke učijo, kako postati samozavestni in odločni (in kaj to sploh pomeni); kako se spopadati s težavami in izzivi; kako delovati kot vodje in kot del skupine; kako uspešno zaznavati in regulirati svoja čustva in kako opažati in delovati tudi s čustvi drugih. Če v delu s konji vzpostavimo varno, zaupno okolje, je to pomembno igrišče za spoznavanje in obvladovanje situacij, s katerimi se bodo skozi življenje soočali tudi drugje. Kako vzpostaviti taka okolja, pa se sedaj učimo tudi mi, skupaj z otroci in mladimi," nam pove Sara Marija.

Njihove aktivnosti vključujejo individualne ure dela s konji, neformalna petkova popoldanska druženja s konji, mesečne izobraževalne delavnice z navdihujočimi konjarji iz Slovenije ter druge aktivnosti, ki povezujejo mlade in konje. Velik del tega izvajajo brezplačno, zlasti za otroke in mlade, ki si aktivnosti drugače ne bi mogli privoščiti, kar jim omogoča sofinanciranje Evropske solidarnostne enote v okviru solidarnostnega projekta »Konjeniška družina Pri stari žagi«

"To pa ni vse! Še vedno deluje naš projekt (Za)upam si, kjer tudi v tem letu mladim nudimo brezplačno psihološko svetovanje po spletu. Še vedno v okviru različnih Erasmus+ projektov, kot je projekt mednarodne mobilnosti mladinskih delavcev ‘Let's draw together', raziskujemo načine za opolnomočenje in podporo mladinskih delavcev skozi orodja za bolj učinkovito, ustvarjalno in inovativno delo z mladimi. Kot smo zapisali že leta 2017, ko je bil današnji svet, ki so ga zaznamovali epidemija koronavirusa, vedno večja digitalizacija in mednarodni konflikti, še nepredstavljiv - razvijamo skupnosti oz. igrišča za raziskovanje, preizkušanje, razvijanje in implementacijo idej, ki prinašajo pozitivne spremembe v življenja posameznikov in družbo. Z majhnimi koraki poskušamo prispevati k boljšemu svetu," še nam je ob tem povedala Sara Marija.

Foto: Ivan Trunk



Več v Kultura in izobraževanje