Poljana navdihuje

25 ljubiteljskih likovnih ustvarjalcev razstavlja v Veliki Polani

Filip Matko, petek, 14. oktober 2011 ob 09:43
Otvoritev razstave

Otvoritev razstave

Od 11. oktobra dalje, vse do 30. novembra, je v Domu Danijela Halasa v Veliki Polani na ogled prodajna razstava likovnih del, nastalih na letošnji 5. mini likovni koloniji za ljubiteljske likovnike Pomurja. Organizirala jo je lendavska Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti oziroma njena strokovna delavka Janja Magdič. V petek in soboto, 2. in 3. septembra, se je namreč v Domu Danijela Halasa zbralo 25 ljubiteljskih likovnic in likovnikov z obeh bregov reke Mure: Martina Balažek, Zlatica Becci, Jasna Brunskole, Avguštin Černi, Darinka Horvat, Miranda Kozic, Albina Kragelj, Danila Krpič, Majda Kuhar, Marija Magdič, Marija Makovecki, Filip Matko Ficko, Tatjana Mijatović, Peter Orban, Marija Pavlič, Anica Rakuša, Bohumil Ripak, Miljana Slak, Karmen Smodiš, Rozalija Sraka, Elizabeta Tibaut, Terezija Zadravec, Slavica Zver, Ludvik Žižek in Petra Žnidarič. Med temi smo zasledili peterico iz Likovnega društva Gornja Radgona, dvojico iz Podgradja ter enega udeleženca iz Ormoža, ostali pa so bili z levega brega reke Mure.

Motive za svoja dela so si poiskali kar v okolici Doma Danijela Halasa, v kraju Velika Polana ter v njegovi ožji in širši okolici. O tem ustvarjanju mentor 5. mini likovne kolonije v Veliki Polani Tibor Frančič razmišlja tako: »Toplo jesensko sonce je s svojimi oranžno rdečimi žarki obsijalo obraze udeležencev 5. mini likovne kolonije med iskanjem najlepšega, najzanimivejšega motiva za novo umetnino. Zanimivo središče Polane, stara, opuščena dvorišča, brajde z jurko, pa živopisne buče, Sabolova domačija z neprecenljivimi detajli. Za gozdičem črne jelše se oko odpočije na njivi, polni zoreče koruze. Po zaprašenem kolovozu hiti skupina k atraktivnemu Copekovemu mlinu; hlad bistre vode Črnca in svežina zraka prevzameta ustvarjalce. Kreda zariše prve poteze na belem platnu. Kamor koli se zazre oko, povsod odmeva v srcu: POLJANA NAVDIHUJE !«

Otvoritev razstave »Poljana navdihuje« je potekala v torek, 11. oktobra, od 18.30 dalje v Domu Danijela Halasa v Veliki Polani, kjer je na cimbale zaigral Borut Magdič, kot deklamatorke so nastopile učenke Osnovne šole Miška Kranjca Velika Polana, a zaigrala je tudi Polanska banda. Vse sta pozdravila Janja Magdič v imenu lendavske območne izpostave JSKD in Andrej Štesl, direktor organizacije Čebela – dnevno varstvo Karitas Slovenske Konjice. Vsi udeleženci 5. mini likovne kolonije Pomurja pa so prejeli pisna potrdila za sodelovanje ter spominske fotografije.  


Več v Kultura in izobraževanje