V prostitucijo prisilili državljanko Srbije, v Italijo pa prodali državljanko Slovenije

Preiskava kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi

Prlekija-on.net, petek, 14. oktober 2011 ob 16:221
Robert Munda in Tomaž Peršolja

Robert Munda in Tomaž Peršolja

Danes je v Mariboru potekala tiskovna konferenca policijske uprave Maribor o preiskavi kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi.

O trgovini z ljudmi je govoril Tomaž Peršolja, vodja Oddelka za kriminalne združbe Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, o konkretni preiskavi pa Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so ob usmerjanju Okrožnega državnega tožilstva na Ptuju zaključili dalj časa trajajočo kriminalistično preiskavo suma storitve kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi. Decembra 2010 so začeli z zbiranjem obvestil in v nadaljevanju z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov.

V prostitucijo so prisilili 30-letno državljanko Srbije
Ugotovili so, da so storilci z območja Ptuja v prostitucijo, ki se je izvajala v prostorih najetega gostinskega lokala, in nad njim, prisilili 30-letno žensko iz Srbije. Žrtev so osumljenci s preslepitvijo, da bo delala v gostinskem lokalu na Ptuju, pridobili v Srbiji. Za delo kot pomožno osebje naj bi prejemala ustrezno plačilo. Avgusta 2010 so jo pripeljali iz Srbije na Ptuj. Po prihodu so ji odvzeli potni list, ji omejili gibanje in jo prisilili v prostitucijo. Zaradi nevzdržnih življenjskih in bivanjskih razmer in zlorabe prostitucije se je uprla, zato so jo konec septembra 2010 odpeljali v Bosno in Hercegovino, od koder se je morala sama vrniti domov v Srbijo. Pri tem kaznivem dejanju je sodelovalo več oseb, starih od 28 do 42 let, z območja Ptuja, Ljubljane in Celja.

V nadaljevanju sta 28-letni moški in 34-letna ženska januarja 2011 zaprla gostinski lokal. Zaradi nadaljnje prodaje deklet za prostitucijo in trgovine z ljudmi sta nadaljevala z iskanjem žrtev v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji.

V Italijo prodali 20-letno državljanko Slovenije
S pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov so kriminalisti tudi ugotovili, da so storilci z območja Ptuja in Celja protipravno ponujali v prodajo več kosov orožja. En kos orožja z naboji so enemu izmed storilcev tudi zasegli.

Člani hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z iskanjem in prodajo žrtev trgovine z ljudmi zaradi izkoriščanja pri prostituciji, so 10. oktobra prodali 20-letno državljanko Slovenije, z namenom, da bi v Italiji izvajala prostitucijo. Za navedeno prodajo dekleta je hudodelska združba prejela kupnino v višini 4000 evrov. Pri tem dejanju so policisti prijeli storilce in jim odvzeli prostost. Policisti so prijeli 16 oseb in zoper 8 oseb odredili pridržanje. Tri osebe so 12. oktobra privedli k preiskovalnemu sodniku.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zlorabe prostitucije po prvem in drugem odstavku 175. člena Kazenskega zakonika Republike Slovenije (KZ-1), trgovine z ljudmi po prvem in tretjem odstavku 113. člena KZ-1 in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 1. odstavku 307. člena KZ-1, so kriminalisti zoper 8 oseb podali kazensko ovadbo Okrožnemu državnemu tožilstvu na Ptuju. 13. oktobra je izverazpravni senat Okrožnega sodišča na Ptuju zoper 42-letnega moškega odredil pripor. Zaradi suma, da so osumljeni izvršili še več enakih kaznivih dejanj, kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor nadaljujejo s preiskavo.

Za kaznivo dejanje zlorabe prostitucije je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let, za kvalificirano obliko kaznivega dejanja pa kazen zapora od enega do desetih let. Za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi je predpisana kazen zapora od enega do desetih let, za kvalificirano obliko kaznivega dejanja pa kazen zapora od treh do petnajstih let. Za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva je predpisana kazen zapora od šestih mesecev do petih let.


Več v Črna kronika

Policija

V naselju vozil s hitrostjo 113 km/h

ponedeljek, 22. april 2024 ob 14:25