Simbioz@ ta teden povezuje Slovenijo

Projekt Simbioz@ poteka med 17. in 21. oktobrom 2011

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. oktober 2011 ob 19:02
Projekt Simbioz@

Projekt Simbioz@

Danes se je začela vseslovenska akcija medgeneracijskega sodelovanja, Simbioz@ e-pismena Slovenija, ki bo v naslednjih petih dneh na brezplačnih računalniških delavnicah po vsej Sloveniji povezala različne generacije. Največji prostovoljski projekt te jeseni so v družbi posebnih gostov otvorili na delavnici na ljubljanski gimnaziji Ledina. V vlogi učitelja sta se preizkusila generalna direktorica podjetja Microsoft Slovenija, Biljana Weber, ter predsednik Državnega sveta in častni pokrovitelj projekta, mag. Blaž Kavčič, ki je računalnik predstavil tudi svoji mami, ki se je delavnice udeležila kot učenka. Ob zaključku delavnice je za prijetno presenečenje poskrbela še sopranistka in ambasadorka projekta, Irena Preda, ki je prisotne navdušila s pevskim nastopom.

V okviru projekta Simbioz@ bodo od ponedeljka do petka v dopoldanskem in popoldanskem času potekale računalniške delavnice, kjer bodo potrpežljivi prostovoljci radovednim starejšim udeležencem predstavili zanimivi svet računalnikov in interneta.

Ob deveti uri so s prvo delavnico, Računalnik, moj prijatelj, začeli na več kot 240 različnih lokacijah po vsej Sloveniji, med njimi tudi na ljubljanski gimnaziji Ledina, ki je bila hkrati tudi otvoritvena delavnica projekta. Biljana Weber, generalna direktorica podjetja Microsoft Slovenija, in mag. Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta in častni pokrovitelj projekta, sta v vlogi učiteljev skupaj s prostovoljci starejšim učencem pokazala, da se »čudne« škatle res ni treba bati, da miška ni le majhen glodavec in da je tipkovnica lahko odličen pripomoček za pisanje pisem in razgibavanje prstov.

Delavnica je potekala v prijetnem prijateljskem vzdušju. Za častnega pokrovitelja projekta, mag. Blaža Kavčiča, je bilo to prav posebno druženje, saj je imel priložnost z računalnikom seznaniti tudi svojo mamo, Sonjo Kavčič. »Do nedavnega sem mislila, da sem prestara, da bi se učila, da bi osvojila to znanje. Kar naenkrat se mi je pa zazdelo, da imam mogoče še nekaj let pred seboj in da bi bilo dobro, da grem s časom naprej. Sin me je zelo presenetil, ko je rekel, da bo učil. Zato sem zelo vesela in ponovno ponosna nanj,« je povedala gospa Kavčič.

Ponosen je bil tudi mag. Kavčič: »Meni je ta vloga učitelja kar domača. Vseživljenjsko učenje je ena bistvenih sestavin kakovosti sodobnega življenja, tako da sem povabilo organizatorjev z veseljem sprejel. Mislim, da so ljudje s tem dobili veliko veselja. Še bolj toplo pa mi je pri srcu, ko vidim, da je tu aktivno prisotna tudi moja mama. Vse čestitke vsem starejšim, ki so zbrali pogum in se odločili, da stopijo v korak s časom. Projekt Simbioz@ je resnično pokazal pomen medgeneracijskega sodelovanja in Slovenija je lahko na ta projekt ponosna.«

V vlogi učiteljice se je izkazala tudi Biljana Weber, generalna direktorica Microsofta Slovenija: »V Microsoftu Slovenija smo se z velikim veseljem odločili podpreti projekt Simbioz@. Odločitev je padla brez oklevanja, saj se vseskozi zavedamo izjemnega potenciala osebnih računalnikov, da obogatijo in olajšajo naša življenja. Prav tako vsak dan in na vsakem koraku vidimo, koliko vrat ostane zaprtih tistim, ki novih tehnologij ne morejo ali ne znajo uporabiti. Simbioz@ predstavlja pomemben prispevek za boljšo računalniško pismenost v Sloveniji, saj po e-pismenosti starejših trenutno zaostajamo za Evropsko unijo.«

Za popolno vzdušje in nepozabno doživetje je ob koncu delavnice poskrbela še odlična sopranistka in ambasadorka projekta, Irena Preda, ki je zbrane razveselila s svojim izjemnim glasom.

O projektu Simbioz@ e-pismena Slovenija
Simbioz@ e-pismena Slovenija je največji prostovoljski projekt letošnje jeseni, organiziran s strani Zavoda Ypsilon, ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju, solidarnosti in vzpodbujanju vseživljenjskega učenja. V tednu med 17. in 21. oktobrom 2011 bodo mladi prostovoljci na brezplačnih delavnicah po različnih lokacijah po vsej Sloveniji starejše generacije popeljali v svoj svet, ki ga v veliki meri zaznamuje prav računalnik. Prijave še potekajo, vendar je prostih mest malo.


Več v Slovenija