V Ljutomeru odprli stalno razstavo Zadružništvo na Slovenskem

Na razstavi si je mogoče ogledati številne pisne in slikovne vire iz preteklosti, kakor tudi prvotno masivno blagajno, ki je bila pred 150 leti nameščena prav v tej stavbi.

Prlekija-on.net, četrtek, 6. julij 2023 ob 21:50
Odprtje razstave Zadružništvo na Slovenskem

Odprtje razstave Zadružništvo na Slovenskem

Razstava »Zadružništvo na Slovenskem. Med preteklostjo in izzivi sedanjosti«, ki je od torka, 4. julija, odprta v stavbi na Glavnem trgu v Ljutomeru, kjer je bila prva zadružna posojilnica na takratnem slovenskem Štajerskem ozemlju, obeležuje praznovanje 150. obletnice zadružništva na Slovenskem.

Splošna kmetijska zadruga Ljutomer Križevci z.o.o. in Prleška razvojna agencija giz. sta se razstave lotili v sklopu projekta »Živa dediščina« pod okriljem Lokalne akcijske skupine Prlekija, v okviru programa LEADER/CLLD ob sofinanciranju iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Na razstavi si je mogoče ogledati številne pisne in slikovne vire iz preteklosti, kakor tudi prvotno masivno blagajno, ki je bila pred 150 leti nameščena prav v tej stavbi. Razstava je razdeljena na štiri tematske sklope, ki se navezujejo na štiri zgodovinska obdobja zadružništva. Razstavljena so pisna in fotografska gradiva ter izdelane številne multimedijske vsebine o zadružništvu v avstro-ogrski monarhiji, o zadružništvu v Kraljevini SHS, o zadružništvu v Jugoslaviji in o zadružništvu v samostojni Sloveniji.

O pomenu in nastanku razstave sta na otvoritvi spregovorila direktor SKZ Ljutomer Križevci z.o.o. Slavko Petovar in direktor PRA giz Goran Šoster, razstavni prostor pa so s prerezom traku odprli sedanji predsednik upravnega odbora zadruge Janez Sagaj, njegov predhodnik Alojz Štuhec ter županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba.

Sagaj je ob tem povedal, da razstava ne bo prinašala dobička, bo pa zagotovo prispevala k turistični ponudbi ljutomerske občine, Petovar pa je povedal, da želijo v naslednjih letih razstavo še nadgraditi z materialom, ki ga bodo našli na terenu. Želijo si tudi, da bi na ljutomerskem območju skupaj z ljutomersko občino in knjižnico našli odgovor na to, kako bi številne muzeje na tem območju združili in skupaj z razstavo povezali v en turistični produkt, ki bi ga tržili.

Razstava je stalna in si jo je možno ogledati vsak delovnik med 8. in 14. uro brez predhodne najave.

Za kulturni program je poskrbela mlada glasbenica Hana Filipič.

Foto: Sara Vinkovič




Več v Kultura in izobraževanje