Neurja ponovno povzročila številne preglavice, v Sloveniji tudi smrtna žrtev

Zaradi težav s posledicami neurja bodo vlaki, ki vozijo na relaciji Ormož - Murska Sobota in obratno vozili z večjimi zamudami. Ob nevihtah bodo v prvi polovici noči še možni močnejši sunki vetra, nalivi, krajevno tudi toča.

Prlekija-on.net, sreda, 19. julij 2023 ob 20:27
Nekaj fotografij neurja nad severovzhodom, ki so nam jih posredovali bralci

Nekaj fotografij neurja nad severovzhodom, ki so nam jih posredovali bralci

Tudi v sredo je Slovenijo zajela velika nevihtna celica, ki se je iz Italije pomikala proti vzhodu. Neurja so v zadnjih dneh povzročila nemalo preglavic praktično po celotni državi, seznam intervencij je zelo dolg.

Intervencije gasilcev
Intervencije gasilcev, vir: Uprava RS za zaščito in reševanje

Na območju občine Ljutomer so v torek zabeležili en dogodek, v sredo pa 25 dogodkov. Aktivirali so enajst Prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev.

Na območju občine Ormož so v torek zabeležili tri dogodke. Aktivirali so Prostovoljna teritorialna gasilska društva Hardek, Ključarovci, Velika Nedelja in Senešci. Gasilci si odstranili 6 podrtih dreves.V sredo so zabeležili 28 prijav dogodkov. Aktivirali so devet Prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev.

Ena smrtna žrtev in več poškodovanih

Po podatkih Policijske uprave Kranj je drevo padlo na človeka, ki sta hodila po sprehajalni poti v bližini vile Bled. En je pri tem umrl, drugi je bil hudo poškodovan in s helikopterjem prepeljan v zdravstveno ustanovo. Po poročanju TV Slovenija je umrla 32-letna tuja državljanka, poškodovani pa je starejši, prav tako tuj državljan. V Mozirju v kampu Forest Camping pa je strela udarila v tla v bližini šotorov, kjer so bivale tuje družine, je poročala TV Slovenija. Dva človeka sta bila prepeljana v Splošno bolnišnico Celje, nekaj ljudi je bilo v šoku. 

Zaradi težav s posledicami neurja bodo vlaki, ki vozijo na relaciji Ormož - Murska Sobota in obratno vozili z večjimi zamudami, sporočajo Slovenske železnice.

Ponovno veter, dež... V Ljutomeru je podrlo nekaj dreves na Mestnem bregu in preko železniške proge... Kako je pri vas

Objavil/a Prlekija-on.net dne Sreda, 19. julij 2023

Zvečer še krajevne nevihte, tudi močnejše

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bodo zvečer in v prvem delu noči še krajevne nevihte, nekatere močnejše. V drugi polovici noči se bo vreme umirilo. Izdano je tudi opozorilo, saj bodo ob nevihtah v prvi polovici noči še možni močnejši sunki vetra, nalivi, krajevno tudi toča. Proti jutru se bo začelo jasniti, po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem okoli 21 °C.

V četrtek bo sprva deloma jasno. Popoldne bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v severni Sloveniji. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 28, na Primorskem do 32 °C.

Ponovni izpadi električne energije

Po prehodu vremenske fronte včeraj zvečer (dne 18.7.2023 med 18.00 in 20.00 uro) je predvsem zaradi močnega vetra in strel na oskrbovanem območju Elektra Maribor ostalo brez napajanja ca. 12.000 odjemalcev, predvsem na območjih Maribora za okolico, Slovenske Bistrice in Gornje Radgone.

Do polnoči so kljub temu, da so vse razpoložljive ekipe bile še na terenu zaradi posledic prejšnjega neurja (iz dne 13.7.2023), zagotovili električno energijo ca. 90% teh odjemalcev. Trenutno so spet vse razpoložljive ekipe na terenu, in še ugotavljajo razsežnost včerajšnje nevihte.

Vse morebitne okvare lahko uporabniki prijavijo na brezplačno številko 080 2105.

Uporabnike prosijo za razumevanje in prosijo, da ravnajo z napravami z ustrezno previdnostjo in kot da so pod napetostjo.

 

Objavil/a Franc Ivanič dne Sreda, 19. julij 2023
Objavil/a Simon Orange Kukovec dne Sreda, 19. julij 2023
Objavil/a Mateja Polak dne Sreda, 19. julij 2023
Objavil/a Martina Filipovic dne Sreda, 19. julij 2023
Objavil/a Ivan Škrlec dne Sreda, 19. julij 2023
Objavil/a Primož Filipič dne Sreda, 19. julij 2023
Objavil/a Saša Klemenčič dne Sreda, 19. julij 2023
Objavil/a Dejan Črešnjovnjak dne Sreda, 19. julij 2023
Objavil/a Brigita Gjuro dne Sreda, 19. julij 2023
Objavil/a Anica Zajšek dne Sreda, 19. julij 2023
Objavil/a Simona Kosi dne Sreda, 19. julij 2023
Objavil/a Melita Hriberšek dne Sreda, 19. julij 2023
Objavil/a Tjaša Kos dne Sreda, 19. julij 2023



Več v Narava