Najinovativnejši mladi kmet je Alojz Mlakar

V Križevcih zaključek 5. izbora inovativne mlade kmetice / mladega kmeta

Branko Košti, sobota, 22. oktober 2011 ob 09:532
Vsi nagrajenci

Vsi nagrajenci

V dvorani kulturnega doma Križevci pri Ljutomeru se je v soboto odvilo zadnje dejanje Izbora najinovativnejše mlade kmetice oz. mladega kmeta Slovenije.

V akciji, ki jo že peto leto zapored izvajata Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, so razglasili nainovativnejšega mladega kmeta za leto 2011. Ta laskavi naziv je pridobil Alojz Mlakar, mladi gospodar iz Kostanjevce pri Zgornji Ložnici, za katerega so organizatorji akcije v obrazložitvi med drugim zapisali: "Inovativnost Alojza Mlakarja se kaže v pristopu k preusmeritvi kmetije v sadjarstvo ter inovacijo pri postavitvi protitočne mreže. Njena posebnost je, da je nosilna konstrukcija za pol metra višja od običajne, kar prispeva k izboljšanju kakovosti pridelanega sadja in večjim hektarskim donosom".

Zmagovalec je bil izbran med petimi mladimi kmeti in dvema mladima kmeticama in sicer so se v finale poleg zmagovalca uvrstili še Damjan Kuzma iz Skakovec, Jože Andolšek ml. iz Velike Poljane, Tatjana Ledinek iz Breznice pri Prevaljah, Boštjan Povše iz Podloga v Savinjski dolini, Jadranka Zabukovec iz Krke pri Ivančni Gorici in Klemen Jarc iz Vokla pri Šenčurju.

O položaju in pomenu kmetijstva v sedanjem času in perpektivi v prihodnje ter o pomenu inovacij tudi v kmetijstvu, so prisotnim spregovorili predsednik Društva podeželske mladine Prlekije Miran Bohanec, župan občine Križevci mag. Branko Belec, predsednik Zveze podeželske mladine Slovenije Rok Roblek, podpredsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Branko Tomažič, direktor KGZ Murska Sobota Franc Režonja in lanskoletni inovativni mladi kmet, domačin Marjan Kolar.

V kulturnem delu prireditve so sodelovali Pihalna godba KD Mala Nedelja, otroška FS Križevci, FS DU Križevci, pevke ljudskih pesmi KD Janez Čuk iz Vučje vasi in Vaški fantje iz Ključarovec.


Več v Gospodarstvo