Prebivalce pozvali naj bodo v pripravljenosti za evakuacijo

Krajanke in krajane naselij Spodnjega in Zgornjega Krapja, Mote in Pristava so iz previdnosti pozvali, da naj pripravijo vse potrebno za morebitno evakuacijo.

Prlekija-on.net, nedelja, 6. avgust 2023 ob 16:53
Stanje na terenu je še vedno resno

Stanje na terenu je še vedno resno

Že od sobote se ekipe gasilcev in civilne zaščite trudijo in rešujejo naselja Pristava, Mota, Zg. in Sp. Krapje ter Cven pred poplavami. Županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba je krajanke in krajane naselij Spodnjega in Zgornjega Krapja, Mote in Pristava iz previdnosti pozvala, da zaradi napovedi nevarnosti poplavljanja reke Mure, v svojih domovih premaknejo najnujnejše stvari čim višje, da zaprejo intštalacije v svojih domovih in pripravijo nujne osebne potrebščine v kolikor bo prišlo do evakuacije.

NUJNO OBVESTILO “Drage krajanke in krajani naselij Spodnjega in Zgornjega Krapja, Mote in Pristava zaradi...

Objavil/a Olga Karba dne Nedelja, 06. avgust 2023
Pred poplavami rešujejo Pristavo, Moto, Zg. in Sp. Krapje ter Cven

Pred poplavami rešujejo Pristavo, Moto, Zg. in Sp. Krapje ter Cven


Pretok Mure se je v prejšnjih urah sicer nekoliko zmanjšal, trenutno znaša 1429 m3/s. 

Poškodovan nasip ob Muri uspeli sanirati

Na izjavi za javnost so opoldne predstavili najnovejše stanje po Sloveniji ob poplavah. Hidrolog Janez Polajnar je dejal, da je reka Mura že v jutranjih urah pričela dodatno naraščati, tako da so pri Gornji Radgoni beležili rekordno velik pretok Mure, ki je znašal 1450 kubičnih metrov vode na sekundo. Velik pretok reke Mure je prišel iz Avstrije po naravni poti, so pa pristojne službe v stalnem stiku s pristojnimi avstrijskimi službami. Poudaril je, da avstrijske pretočne hidroelektrarne niso imele vpliva na volumen vode, ki sedaj teče preko Slovenije, in ki naj bi se iztekla v naslednjih 24-ih urah.

Direktorica Direkcije za vode Republike Slovenije Neža Kodre je povedala, da je bilo ponoči najbolj kritično na območju vzdolž Mure, kjer je zvečer popustil dobrih deset metrov dolg del nasipa. Pristojni za vode so se s pomočjo Slovenske vojske celo noč borili in ga na koncu uspešno sanirali. Nasip je trenutno pod stalnim nadzorom pristojnih služb. Dodala je, da bo reka Mura na tem območju še visoka, potem pa naj bi začela počasi upadati.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je povedal, da so bili zaradi popustitve dela nasipa na reki Muri ponoči evakuirani prebivalci naselij Dolnja Bistrica, Hotiza in Kot.

Slovenskemu helikopterju je na pomoč prišel tudi helikopter s Hrvaške, poplavljena območja pa si je ogledal minister za obrambo, Marjan Šarec.

Minister Marjan Šarec je obiskal območje, kjer je včeraj narasla Mura pri Črenšovcih poškodovala protipoplavni nasip in...

Objavil/a Ministrstvo za obrambo RS/Slovenian Ministry of Defence dne Nedelja, 06. avgust 2023
Na pomoč ob Muri je prispel helikopter Slovenske vojske

Na pomoč tudi helikopter, pretok Mure dosegel rekordno vrednost





Več v Narava