Stopili skupaj za Slovenijo, aktivnih več kot tisoč prostovoljcev OZ RKS

Prostovoljci območnih združenj Rdečega križa Slovenije so v teh dneh po ogroženih področjih dostavili in razdelili več kot 80 tisoč litrov vode, več kot 40 palet higienskih potrebščin ter več kot 80 palet hrane in prehranskih izdelkov, mleka in otroške hrane.

Prlekija-on.net, petek, 11. avgust 2023 ob 16:02
Pomoč prizadetim območjem

Pomoč prizadetim območjem

V zadnjem tednu dni se je Slovenija znašla pred eno največjih preizkušenj v svoji zgodovini, ko so našo državo prizadele 500-letne poplave in prizadele dve tretjini države. Prebivalstvo Slovenije je - kot že ničkolikokrat doslej, še enkrat več izkazalo veliko srce in zvrhano mero solidarnosti ter priskočilo na pomoč.

Prek bančnih transakcij tako fizičnih oseb kot gospodarskih družb in SMS donacij so do sedaj zbrali več kot milijon evrov. Z donacijami materialne pomoči so se izkazali Pivovarna Laško Union d. o. o., Poslovni sistem Mercator d. o. o., Jamnica mineralna voda d. o. o., podjetje Panna Plus d. o. o., Spolki Snap Outdoor Sp. Z. o. o., Paloma d. d., RB one d. o. o., Dar d. o. o, Barjans d. o. o., Leclerc Slovenija in Defib AED d. o. o., Lidl, Droga Kolinska in Adriatic grupa.

Finančne donacije nad 3.000 evrov so prispevali: ITAL-EX d. o. o.Endress + Hauser d. o. o.Omega d. o. o.PGB d. o. o.Zavod SloSkiDS Smith Slovenija d. o. o.ELEX d. o. o.Olimpijski komite SlovenijeLoterija Slovenije d. d.skupina SupernovaORYX marketing d. o. o.Delavska hranilnica d. d.FIHO, v prihodnjem tednu pa pričakujejo še skupno donacijo UEFE in Nogometne zveze SlovenijePoleg omenjenih so finančna sredstva prispevali številni drugi - bodisi gospodarske družbe in seveda posamezniki, ki se jim ob tej priložnosti #izsrca zahvaljujejo.

Pomoč Rdeči križ

Nadaljuje se razdeljevanje pomoči po celi Sloveniji


Po celi Sloveniji je v teh dneh aktivnih več kot 1.000 prostovoljcev območnih združenj Rdečega križa Slovenije, ki nudijo pomoč bodisi v okviru svojih območnih združenj ali na najbolj ogroženih oz. prizadetih področjih, in sicer z dostavo in razdeljevanjem ustekleničene vode, hrane, mleka, higienskih potrebščin, delom v nastanitvenih centrih, nudenjem (laične) psihosocialne podpore ali nenazadnje odstranjevanjem posledic vodne ujme. Tako so v teh dneh po ogroženih področjih dostavili in razdelili več kot 80 tisoč litrov vode, več kot 40 palet higienskih potrebščin ter več kot 80 palet hrane in prehranskih izdelkov, mleka in otroške hrane.

V četrtek so aktivirali tudi ekipe bolničarjev, ki bodo od današnjega dne naprej skupaj s prostovoljnimi gasilskimi društvi, ki odpravljajo posledice neurij po ogroženih področjih; na terenu tako enotam kot lokalnemu prebivalstvu nudili prvo pomoč in tudi psihosocialno podporo. Na terenu so tako ekipe RKS - OZ Koper, Slovenske Konjice, Šentjur in Trbovlje, Postojna - Pivka in Krško, z dostavo humanitarne pomoči pa so pomagali tudi prostovoljci RKS - OZ Zagorje ob Savi, Dravograd in Brežice.

V akciji zbranih več kot milijon evrov

Včerajšnji dan je minil v znamenju dobrodelnega dne na RTV Slovenija, kjer so v sodelovanju z nacionalno RTV hišo skupaj za Slovenijo stopili dve največji slovenski humanitarni organizaciji - Slovenska karitas in Rdeči križ Slovenije. Od 7. ure zjutraj in vse do 22.30 ure zvečer so prostovoljci obeh organizacij v klicnem centru sprejemali klice in zbirali sredstva za sanacijo škode po neurjih, skupno pa je bilo po do sedaj zbranih podatkih zbranih več kot milijon evrov. Prostovoljke RKS - OZ Ljubljana, ki so sodelovale v klicnem centru, so povedale, da so se z veseljem odzvale klicu na pomoč in da so slišale veliko spodbudnih in zahvalnih besed namenjene vsem, ki pomagajo.

Rdeči križ

V teh dneh se pojavlja veliko številk o dodeljeni oz. zbrani pomoči in ob tej priložnosti želijo sporočiti, da se bo pri Rdečem križu Slovenije v kratkem sestala Komisija za razdeljevanje sredstev, ki bo s strani območnih združenj pridobila zahtevke za pomoč. Vsekakor bodo že obstoječe kriterije za razdelitev pomoči dopolnili in prilagodili, vsekakor pa bodo najprej poskrbeli za najbolj ranljive. Vloge za pomoč lahko prizadeti v ujmah izpolnijo na območnih združenjih, kjer jim bodo usposobljene sekretarke in sekretarji pri tem pomagali. Zbrana donacijska sredstva se bodo uporabila tako za izvajanje aktivnosti pomoči kot tudi za neposredno pomoč prizadetim. Del doniranih sredstev že uporabljajo za nakup življenjskih potrebščin, to so v tem trenutku, ko smo še vedno v fazi intervencije, hrana, mleko, voda, kvas ter tudi zaščitna oprema. Radi bi spomnili, da na Rdečem križu Slovenije vsakodnevno pomagajo 120 tisoč socialno ogroženim posameznikom in družinam. Vse skrbi glede razdeljevanja pomoči pa je včeraj v neposrednem TV prenosu razblinila predsednica RKS, mag. Ana Žerjal: »Poskrbeli bomo, da bo pomoč prišla v prave roke

Tudi vi lahko še vedno pomagate - sredstva za pomoč pri sanaciji za prizadeto prebivalstvo lahko še naprej nakazujete na TRR: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR, lahko pa pošljete SMS UJMA5 ali UJMA10 na 1919, s čimer boste darovali 5. oz. 10 evrov. Najlepša hvala.




Več v Gospodarstvo