Zelene energije v Pomurju

Javna debata »Pomurje in obnovljivi viri energije«

Prlekija-on.net, sreda, 26. oktober 2011 ob 19:423
Gozd

Gozd

Informacijska točka Evropske komisije Europe Direct Murska Sobota (Zavod PIP) in Ekonomska šola Murska Sobota sta organizirali javno debato »Pomurje in obnovljivi viri energije«.

V okviru dogodka je bil premierno predvajan predstavitveni film o zelenih energijah v Pomurju, ki ga je pripravila Informacijska točka Evropske komisije Europe Direct Murska Sobota v sodelovanju s Pomurskim ekološkim centrom.

Uporaba energije iz obnovljivih virov je eden od učinkovitih načinov, s katerim lahko dosežemo, da bi bila naša oskrba z energijo okolju bolj prijazna. Države EU so vse bolj odvisne od uvoza fosilnih goriv, zato lahko z obnovljivimi viri energije zmanjšamo prekomerno odvisnost od plina, premoga in nafte. Poleg tega lahko v času gospodarske krize tehnologija obnovljivih virov energije zagotovi nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Namen javne debate je bil, da se ugotovi ali morebiti predstavljajo zelene energije priložnost tudi za pomursko regijo. Pri tem je sogovornike zanimalo kakšen potencial imajo posamezne zelene energije v naši regiji. Primerno iztočnico za razpravo je predstavljal predstavitveni film o zelenih energijah v Pomurju.

Obnovljivi viri energije - priložnost za Ljutomer
Ljutomeru predstavili možnost izkoriščanja obnovljivih virov energije

Na javni debati so spregovorili dr. Peter Kralj (Gejzir d.o.o.), Štefan Kovač (Zavod za gozdove Slovenije), mag. Andrej Hanžič (Enersis d.o.o.), Štefan Žohar (LEA Pomurje), dr. Darko Anželj (Pomurski razvojni inštitut), Stojan Habjanič (Zveza društev Moja Mura), Igor Čuš (Dravske elektrarne Maribor) in mag. Aleš Zver (Keter Organica d.o.o.). Vsi omenjeni strokovnjaki so sodelovali pri nastanku predstavitvenega filma o zelenih energijah v Pomurju, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Z uporabo obnovljivih virov energije lahko dosežemo, da bi bila naša oskrba z energijo okolju bolj prijazna. Tako lahko zmanjšamo prekomerno odvisnost od plina, premoga in nafte ter hkrati vlagamo v tehnologijo, ki zagotavlja nova delovna mesta.

Zelene energije v Pomurju from ED Murska Sobota on Vimeo.




Več v Gospodarstvo