107 častitljivih let Marije Žekš

V DSO Ljutomer so ponosno praznovali 107. rojstni dan njihove stanovalke ge. Marije Žeks, ki je po navedbah Wikipedije med šestimi najstarejšimi v državi.

Prlekija-on.net, sreda, 16. avgust 2023 ob 17:20
107 let Marije Žekš

107 let Marije Žekš

V DSO Ljutomer so v sredo 16.8.2023 zaposleni pripravili krajši kulturni program v čast stanovalke ge. Marije Žekš, ki je te dni praznovala svoj 107. rojstni dan. Domskega praznovanja sta se poleg stanovalcev in zaposlenih udeležili tudi hčerka Olga in vnukinja Renata iz Beltinec, ki tudi sicer večkrat obiščeta go. Marijo. V imenu stanovalcev in zaposlenih sta direktor mag. Tomislav Nemec in vodja zdravstvene nege ga. Andreja Bogdan ob izjemnem jubileju ge. Mariji čestitala in ji podarila domsko torto ter šopek izbranih rož. Da gre za zelo častitljiv jubilej govori tudi podatek iz Wikipedije, kjer je med živečimi stoletniki v Sloveniji ga. Marija na visokem šestem mestu (najstarejša državljanka je stara 110 let).

V imenu družine sta prisotne nagovorili tudi hčerka Olga in vnukinja Romana, ki sta se zahvalili za oskrbo slavljenke in organizacijo praznovanja ter poudarili, da se babica Marija v domu počuti dobro. Vnukinja Renata je tudi povedala, da je želja Marije preživeti zadnja leta prav v domu v Ljutomeru. Sicer pa je bila z babico veliko skupaj in jo pozna kot skromno ter potrpežljivo gospo dobrega srca, ki se rada lepo uredi ter ceni red in čistočo.

In kakšna je bila življenjska pot ge. Marija Žekš? Rodila se je 12. avgusta 1916 v Dreveniku pod Bočem z dekliškim priimkom Kovačič. Odraščala je pri rejnici v Mariboru. Delati je začela že pri štirinajstih letih, in sicer v tekstilni tovarni MTT v Mariboru, kasneje je delala v različnih službah. Poročila se je s Prekmurcem Alojzem Žekšem in se leta 1939 z možem preselila v Pečarovce, kjer je bila Marija zaposlena kot kuharica na osnovni šoli Pečarovci. V življenju je rodila hčerko Olgo in sina Mirka. Ponosna je na svoje vnuke in pravnuke. Upokojila se je leta 1968, po upokojitvi se je njeno življenje umirilo. Leta 1999 je postala vdova.

Ga. Marija od l. 2011 leta preživlja v DSO Ljutomer. Vesela in srečna je, da je dočakala visoko starost, v domu pa se najbolj razveseli obiska svojih najdražjih. Negovalke in medicinske sestre jo opišejo kot potrpežljivo, dobrosrčno in prijazno gospo, ki nam je vsem mlajšim lahko navdih.




Več v Kultura in izobraževanje