Za posameznega prosilca do 15.000 evrov sredstev za sanacijo po neurjih

Višina sredstev za posameznega prosilca je omejena glede na škodno stopnjo, ki je nastala na njihovih stanovanjskih objektih.

Prlekija-on.net, nedelja, 20. avgust 2023 ob 07:54
Višina sredstev za posameznega prosilca je omejena glede na škodno stopnjo

Višina sredstev za posameznega prosilca je omejena glede na škodno stopnjo

V času od 12. julija do 2. avgusta 2023 so nas z izjemno intenzivnostjo prizadela močna neurja, dolgotrajni nalivi, močan veter, toča in hudourniki. V duhu medsebojne podpore je Vlada, dne 3. avgusta 2023, sprejela odločitev o dodelitvi sredstev za sofinanciranje nabave najnujnejših sredstev ter za izvedbo najnujnejših sanacijskih del na stanovanjskih objektih, ki so bili v tem obdobju prizadeti.

S tem je vlada določila posebna sredstva za pomoč, ki jih prejmejo: Rdeči križ Slovenije 500.000,00 evrov, Slovenski Karitas 500.000,00 evrov ter Evangeličanska humanitarna organizacija Podpornic 100.000,00 evrov.

Predmet tega so neurja, ki so nas zajela še pred uničujočimi poplavami v začetku avgusta.

Neurja so za sabo pustila veliko razdejanje, foto: PGD Gornja Radgona

Vlada zagotovila 1,1 milijona evrov za nujno pomoč prizadetim v nedavnih neurjih


Višina sredstev za posameznega prosilca je omejena glede na škodno stopnjo, ki je nastala na njihovih stanovanjskih objektih:

Stopnja 1: V primeru popolnoma uničenih stanovanj ali hiš, kjer ste lastnik ali solastnik, je višina sredstev od 8.000 do 15.000 evrov.

Stopnja 2: Za poškodovane strehe, ostrešja in prizadete stanovanjske prostore (pohištvo, bela tehnika, inštalacije, talne obloge itd.) bo višina sredstev znašala od 2.000 do 8.000 evrov.

Stopnja 3: Za sanacijo zalitih kletnih prostorov, poškodovane infrastrukture (peči, grelci, vodovod, uničena kurjava itd.) ter fasade, oken in vrat, je na voljo pomoč v višini od 1.000 do 2.000 evrov.

Stopnja 4: V primeru delno odkritih streh, uničenih zalog hrane ali kurjave ter poškodovanih sten in tal, je višina sredstev od 500 do 1.000 evrov.

Pomoč se bo dodeljevala na podlagi prejetih vlog v sodelovanju z občinami

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje prosi vse oškodovance, da svoje vloge za pomoč oddajo na pristojno občino, lokalno izpostavo Karitas, Rdečega križa in EHO Podpornice najkasneje do 28. avgusta 2023. Vlogo lahko oddate osebno ali po pošti. Vsak posamezen upravičenec bo prejel pomoč na podlagi sklepa ene od omenjenih organizacij, pri čemer se upoštevajo tudi že prejeta sredstva iz naslova dobrodelnih organizacij.

Višina dodeljenih sredstev ne sme presegati vrednosti ocenjene škode, v kolikor je ta znana. V primeru, da bo vsota višine odobrenih sredstev presegala razpoložljiv znesek javnih sredstev iz vladnega sklepa, bo dodelitev sredstev ustrezno prilagojena. Prav tako pa se bo v primeru neuporabljenih javnih sredstev povečala odobrena višina pomoči za prvo in drugo škodno stopnjo.

Vloge so dostopne na uradnih spletnih straneh Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas, in EHO Podpornica.

Ponoči je naše kraje zajelo neurje

Nad severovzhodom se je razbesnelo silovito neurje


Neurje na severovzhodu

Severovzhod ponovno zajelo silovito neurje, potekajo številne intervencije


V neurju je zelo poškodovalo tudi trojiško cerkev

Veliko razdejanje v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah po torkovem neurju

Več v Gospodarstvo