V ljutomerski občini obeležili slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve

Spominske slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve

Branko Košti, Dejan Razlag, Nataša Pušenjak, petek, 28. oktober 2011 ob 18:253
Osrednja slovesnost v Ljutomeru

Osrednja slovesnost v Ljutomeru

Občina Ljutomer in Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer, sta v petek, 28. oktobra, ob dnevu spomina na mrtve pripravili spominske slovesnosti ob obeležjih NOB.

Ob 10. uri je bila slovesnost pred spomenikom žrtvam druge svetovne vojne pri stari osnovni šoli pri Mali Nedelji, katere so se poleg krajanov ter učencev in delavcev OŠ udeležili tudi predstavniki Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenjio Ljutomer, Območnega združenja zveze slovenskih častnikov Ljutomer in Policijske postaje Ljutomer. V spomin žrtvam vojn je spregovorila ravnateljica OŠ Breda Žunič, kulturni program so izvedli učenci šole, člani delegacije Občine Ljutomer pa so položili venec in prižgali sveče. Sveče so prižgali tudi učenci in nekateri udeleženci slovesnosti.

Tekom dneva so se slovesnosti zvrstile še pri spomeniku talcem pri Ribičevem mlinu v Cezanjevcih, kjer je slavnostni govornik bil podžupan Občine Ljutomer Janez Vencelj. Učenci in učitelji šole v Cezanjevcih so se odpravili k Ribičevemu mlinu, kjer stoji majhen gozdiček s stoletnimi hrasti, pod njimi pa počivajo talci ustreljeni med drugo svetovno vojno. Vsako leto se zberejo ob njihovem grobu in počastijo padle borce s kulturnim programom.

Slovesnosti so se poleg osnovnošolcev udeležili podžupan občine Ljutomer, podpredsednik KS Cezanjevci Franc Slokan, krajani in potomci talcev.

Kraj, kamor se vsako leto vračajo pred dnevom spomina na mrtve, je tesno povezan s šolo. Eden izmed povodov, ki so povzročili prvo streljanje talcev na območju Slovenskih Goric, je bil pogumen boj mladeniča Janka Ribiča z nemškimi okupatorji. Po njem se od leta 1977 poimenuje tudi šola v Cezanjevcih.

Slovesnost so obeležili tudi pri spomeniku talcem v Ilovcih, osrednja slovesnost pa je bila pri spomeniku Triglav v Ljutomeru.

Tam so se prav tako zbrali predstavniki omenjenih organizacij, slavnostna govornica je bila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, delegacija pa je skupaj z vojnimi veterani in stanovalci Doma starejših Ljutomer, položila venec k spomeniku ter prižgala sveče. Na slovesnostih je spregovoril tudi predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer, Franc Hajnal, za kulturni program pa so poskrbeli učenci Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer in Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer ter dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Del govora županje na osrednji slovesnosti v Ljutomeru ter del kulturnega programa si lahko ogledate v spodnjem videu.




Več v Kultura in izobraževanje