Bom po operaciji nosu ohranil/a voh?

Oglasno sporočilo, ponedeljek, 4. september 2023 ob 08:08
Rinoplastika operacija Fabjan

Rinoplastika operacija Fabjan

Korekcija nosu, znana tudi kot rinoplastika, je pogost estetski poseg. Operacija prinese lep nos, skladen s preostalimi obraznimi potezami. V uredništvu pa nas je zanimalo, ali korekcija tudi kaj odnese. Se po operaciji nosu ohrani voh? Bi še lahko vohali svoj najljubši parfum, vonj partnerja ali otrok? Odgovor smo poiskali pri zaposlenih v Estetiki Fabjan, kjer poseg rinoplastike opravljajo že skoraj 30 let.

Kaj točno je rinoplastika?

Rinoplastika je kirurški postopek, pri katerem oblikujemo ali popravimo obliko ter velikost nosu. Gre za poseg, ki zahteva natančnost in umetniški občutek. Cilj je doseči harmonijo obraza, ne da bi to vplivalo na funkcijo nosu. Z operacijo lahko popravimo kar nekaj stanj: prevelik, predolg ali premajhen nos, grbine in posledice udarcev, kriv nos, trebušast vrh nosu, povešen vrh nosu ter široke nosnice.

Kako poteka poseg ter okrevanje po operaciji?

Poseg rinoplastike je relativno kratek, točno trajanje se razlikuje glede na težavnost - od ene do dveh ur. Operacija nosu je v splošnem kompleksen poseg, a bi morala v rokah usposobljenega kirurga potekati brez večjih zapletov. Poteka v splošni anesteziji. Pri operaciji rinoplastike preoblikujemo in prilagodimo strukturo nosu - kosti in hrustanca.

nos operacija Fabjan korekcija
Dr. Fabjan pravi: "Rinoplastika je ena najzahtevnejših operacij. Naredite si uslugo in izberite dobrega kirurga."

Po operaciji nos stabilizramo s povoji in plastično opornico. Normalno je, da se za par dni pojavijo modrice in otekline. Prav tako je možno, da se okoli oči pojavijo temni kolobarji. Ti simptomi bodo minejo v približno dveh tednih. Pacientom odsotnost z dela priporočamo za enako obdobje, dva tedna. Začetni rezultati se vidijo hitro po operaciji, končni rezultat pa je viden v nekaj mesecih, ko se rezi dokončno zacelijo in zbledijo.

Kdo se največkrat odloči za operacijo?

Rinoplastika je pogosto izbira za tiste, ki trpijo zaradi načete samozavesti zaradi videza nosu. Zdi se jim, da ne pristaja na njihov obraz. Do pacientov pa smo vedno realni: operacija nosu lahko prinese izboljšanje samopodobe, vendar ne bo nujno rešila vseh osebnih ali čustvenih izzivov. Nekaterim se dejansko spremeni svet in je bila operacija točno tisto, kar so potrebovali, da so začeti delati na drugih področjih sebe. Spet drugi, na srečo v veliki manjšini, pa so kljub lepemu nosu razočarani. Odločitev za rinoplastiko mora biti zato premišljena in utemeljena na realnih pričakovanjih.

Dostikrat se osebe, ki jih zanima rinoplastika odločijo še za pomlajevanje obraza s hialuronsko kislino ali pa blefaroplastiko (dvig vek). S kombinacijo posegov dosežemo bolj usklajen videz ali pa pomlajšan obraz, kar je posebej privlačno starejšim. 

Kaj pa naše glavno vprašanje: voh? Bo pacientu sposobnost vohanja po korekciji ohranjena ali jo bo izgubil?

To vprašanje ni popularno samo v vašem uredništvu - po naših izkušnjah je ključno za mnoge paciente. Na posvetu, ki je v Estetiki Fabjan obvezen in ga opravimo pred vsemi posegi, je to ena pomembnejših stvari, ki jih zanima v zvezi z operacijo nosu.

To vprašanje ni le površinsko ali mimobežno; gre za jedro človeške izkušnje. Voh nas spominja na dom, prinaša nostalgijo, pomaga nam zaznati nevarnost in lahko celo zbližuje ljudi.

Sposobnost vohanja nam npr. pove, ali je hrana še užitna, kakšen je zrak v prostoru, navsezadnje tudi to, ali bi se morali stuširati, preden gremo med ljudi. Paciente na posvetu hitro pomirimo. Del nosne votline, kjer se nahajajo vohalni receptorji, je ločen od področij, ki jih običajno preoblikujemo med operacijo, Če je poseg pravilno izveden, voh ni prizadet. Le v redkih primerih, če operacija vključuje spremembo notranje strukture nosu, bi to lahko bilo vprašanje. Takšni primeri pa zahtevajo dodatno obravnavo in niso pogosti.

Torej obstajajo izjeme?

Da, kot pri vsaki lepotni operaciji in drugih posegih, čeprav so v tem primeru redke. Če gre za še bolj kompleksno operacijo, kjer se popravljajo tudi funkcionalne težave nosu, kar poznamo kot deviacijo septuma, obstaja minimalna možnost vpliva na voh. Vendar je to vedno del predhodne razprave in načrtovanja s pacientom. Komunikacija in razumevanje postopka pa sta sploh dve ključni sestavini za uspešen poseg.

Zaključek

Priznamo, tudi mi smo pomirjeni. Če se bomo odločili za operacijo nosu, nam zdaj ne bo tako strašljiva. Rinoplastika je torej kompleksen poseg, ki zahteva resno obravnavnavo. Prinesel lahko veliko estetsko izboljšavo brez vpliva na vitalne funkcije, kot je voh. Pri tem je po navedbah Estetike Fabjan ključno, da pacienti razumejo postopek, tveganja in koristi, ter da zaupajo svojim zdravnikom in kirurški ekipi. Za tiste, ki razmišljate o rinoplastiki, je jasno: v rokah izkušenih strokovnjakov bo vaš voh varno ohranjen.




Več v Gospodarstvo