Klopotec postavili tudi na Kukavi

Klopotce v juršinski občini postavijo v vsaki vasi, kjer je navadno postavitev klopotca pravi vaški praznik, saj se zberejo vsi vaščani in drugi povabljeni gostje.

Ivan Trunk, sreda, 6. september 2023 ob 08:39
Postavljanje klopotca na Kukavi

Postavljanje klopotca na Kukavi

V juršinski občini, ki spada med vinorodne občine je tudi pri njih navada, da po Veliki maši v vinogradih postavijo klopotce, kot je to navada po celi Štajerski. Klopotce v juršinski občini postavijo v vsaki vasi, ki spada v to občino in mi smo obiskali dve vasi, kjer je navadno postavitev klopotca pravi vaški praznik, saj se zberejo vsi vaščani in drugi povabljeni gostje.

Na Kukavi so klopotec postavili v soboto, 19. avgusta, pri društveni brunarici Kükava 99. Na Kukavi postavitev klopotca priredi Športno Kulturno Društvo Kükava 99 in imajo tudi svoj program postavitve. Klopotec je čez leto shranjen pri domačinu Dragu Šterbalu, ki je izdelal ta klopotec in še mnogo drugih.

Postavljanje klopotca v Sakušaku

Pri Puhovem muzeju v Sakušaku postavili klopotec


Pred samo postavitvijo so se domačini in drugi povabljeni gostje zbrali pri vaškem domu Kükava 99, potem pa so odšli po klopotec k Dragu, kjer je čakal, da ga odnesejo in sestavijo pri vaški brunarici.

Drago klopotec pred tem pregleda in popravi, če je kaj poškodovanega, ker je on tudi gonilna sila pri postavitvi klopotca. Preden klopotec po delih odnesejo jih Drago postreže z domačo kapljico, nato ga odnesejo do brunarice, kjer ga sestavijo in ga z drogom dvignejo v zrak, da potem lahko veselo zapoje, če je kaj vetra.

Nato se je nadaljevalo veselo druženje s pogostitvijo s ciganskimi pečenkami in hladno pijačo, za dobro voljo pa je poskrbel domač harmonikaš.




Več v Družabno