Na naših trgovskih policah več ton srbskih breskev in poljskih sliv z vsebnostjo nedovoljenega pesticida

Letos je bilo več umikov breskev in sliv, v katerih je bil odkrit nedovoljen pesticid. Trgovec je sporočil, da so sprejeli dodatne interne ukrepe pri uvozu sadja in zelenjave.

Prlekija-on.net, četrtek, 7. september 2023 ob 08:29
Letos je bilo več umikov breskev in sliv

Letos je bilo več umikov breskev in sliv

V začetku septembra smo poročali o umiku sliv s trgovskih polic v trgovinah Spar zaradi ugotovljene prisotnosti pesticida. Kot so pojasnili v Dnevniku na RTV Slovenija, pa se je julija letos zaužilo tudi dobrih sedem ton srbskih breskev, prav tako kupljenih v Sparu, ki so vsebovale isti zdravju škodljiv pesticid, pri čemer pa potrošniki o tem niso bili obveščeni niti z zamudo kot v primeru sliv. "Te breskve ima namreč lahko kdo še vedno doma v obliki kompota, predelane v marmelado, posušene..." so opozarjala v Dnevniku in poudarili, da od odvzema vzorca do rezultatov analize minejo povprečno trije tedni, čeprav bi lahko ta čas skrajšali na tri do štiri dni. Uprava lahko, da bi zavarovala zdravje potrošnikov, pošiljko zadrži do prejema rezultatov. Avgusta je sicer Slovenija breskve zaradi navedenega pesticida že vračala v Srbijo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sedaj pojasnjuje postopke uradnega nadzora nad ostanki pesticidov v sadju in zelenjavi ob uvozu. V zadnjem obdobju sta bila v javnosti posebej izpostavljena primera uvoza breskev iz Srbije in distribucija sliv iz Poljske.

UVHVVR izvaja uradni nadzor ob uvozu živil v skladu z izvedeno oceno tveganja, ki temelji na vrsti živil, državi porekla, količini uvoženih živil, številu pošiljk kot tudi ugotovljeni problematiki kot izhaja iz podatkov, objavljenih v sistemu hitrega obveščanja za živila in krmo EU RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). V okviru tovrstnega vzorčenja je UVHVVR v letošnjem letu do 24. avgusta odvzela 11 vzorcev sadja in zelenjave s poreklom iz Srbije, analize pa so pri enem vzorcu breskev pokazale na prisotnost ostanka pesticida klorpirifos-etila.

Po prejemu informacije, da so v Srbiji dovolili interventno uporabo omenjenega pesticida v pridelavi rdeče pese ter na podlagi podatka, da breskve iz Srbije niso bile skladne, je UVHVVR ob uvozu poostrila nadzor. Pred sproščanjem v prost promet je sprejet ukrep, da so do prejema analiznega izvida zaustavljene 3 pošiljke sadja in zelenjave istega dobavitelja. Od 24. avgusta dalje je bilo v okviru uvoznih postopkov odvzetih 9 različnih vzorcev sadja in zelenjave, 8 je bilo ocenjenih kot skladnih, na rezultat enega še čakajo.

Odpoklicali so slive (simbolična fotografija)

Umik sliv zaradi ugotovljene prisotnosti pesticida


V primeru vzorčenja sliv iz Poljske, ki je bilo izvedeno v okviru letnega uradnega vzorčenja ostankov pesticidov v prometu, so se le-te v času prejetja rezultatov analiz še nahajale v prometu, zato je UVHVVR povzela informacijo tudi na svoji spletni strani.

Skladno z zakonodajo EU je za obveščanje potrošnikov primarno odgovoren odgovorni nosilec živilske dejavnosti, obveščanje pa se izvaja glede na ugotovljeno tveganje in pa verjetnost, da je še lahko pri potrošnikih. V primeru neskladnih/nevarnih vzorcev mora odgovorni izvajalec dejavnosti poostriti nadzor nad skladnostjo živil, ki jih trži. V okviru uradnega nadzora se preveri ali je to izvajalec dejavnosti tudi implementiral. V kolikor je izkazan sum na neskladnost, se opravi tudi uradno vzorčenje, z namenom, da se sum potrdi ali ovrže.

Pri tem je potrebno dodati, da UVHVVR z namenom spremljanja stanja vsako leto pripravi program uradnega vzorčenja živil. Uradno vzorčenje se izvaja v celotni živilski verigi, od primarne proizvodnje do neposredne prodaje končnemu potrošniku. Vzorči se živila iz Slovenije, drugih držav članic EU ter držav, ki niso članice EU. Program vključuje nadzor nad kemijsko varnostjo živil (pesticidi, onesnaževala, aditivi, ostanki veterinarskih živil), mikrobiološko varnostjo živil, obsevanje živil z ionizirajočim sevanjem, gensko spremenjenimi organizmi (GSO), označevanjema (alergeni, gluten), trans maščobne kisline.

Spar Slovenija sprejel dodatne postopke pri uvozu sadja in zelenjave za države izven EU

Spar Slovenija je v sredo v sporočilu za javnost zapisal, da so za zagotavljanje varnosti potrošnikov v teh dneh sprejeli dodatne interne ukrepe pri direktnem uvozu sadja in zelenjave iz držav izven EU. Pri tem se bodo osredotočali na redne fizične preglede delovanja dobaviteljev in s tem dodatno dvignili nivo zaupanja v izdelke, ki jih tržijo.

Za nadzor kakovosti sadja in zelenjave imajo v Sparu Slovenija izdelan interni protokol preverjanja, ki presega zakonsko zahtevane kriterije. Nadzor izvajajo v centralnem skladišču ob prejemu blaga in večkrat dnevno na prodajnem mestu v trgovinah. Za nadzor sadja in zelenjave so v podjetju sprejeli še dodatne interne ukrepe ob direktnem uvozu izdelkov iz držav izven EU. Izvajali bodo dodatne redne fizične preglede delovanja dobaviteljev sadja in zelenjave. Od teh dobaviteljev so že zahtevali in pridobili veljaven certifikat Global G.A.P., ki je mednarodni standard kakovosti z namenom kontrole in certificiranja kmetijskih pridelkov in živil ter dejavnosti povezanih z njimi. S tem se želijo prepričati o skladnosti dejavnosti dobaviteljev, varnosti blaga in še dodatno dvigniti raven zaupanja v dobavitelje ter blaga, ki ga podjetje Spar Slovenija ponuja na svojih policah. Varnost živil zagotavljajo tudi preko analiznih izvidov, ki jih prejmejo s strani dobaviteljev pred vsakim pričetkom sezone, dodatno pa bodo interno izvedli v pooblaščenih laboratorijih tudi vzorčenje in analizo vsake vrste sadja in zelenjave na vsebnost ostankov pesticidov, ki jih direktno uvozijo iz držav izven EU.

S trgovskih polic umaknili breskve in slive, v katerih je bil odkrit nedovoljen pesticid

Podjetje Spar Slovenija je s trgovskih polic umaknilo breskve in slive, v katerih je bil odkrit nedovoljen pesticid. Po dogodku so zato nemudoma prekinili sodelovanje z dotičnim dobaviteljem breskev ter začeli postopek presoje dobavitelja, kjer bodo ugotovili, zakaj je prišlo do neskladnosti z Evropsko zakonodajo.

Kakovost in varnost živil, ki jih tržijo, je za podjetje na prvem mestu in je v skladu z vsemi evropskimi in nacionalnimi zakonskimi normami, ki veljajo na področju kakovosti in varnosti živil, navajajo v sporočilu. Že doslej so v podjetju izvajali večji nadzor, kot je na tem področju zakonsko obvezno, po teh primerih pa bodo interno kontrolo še povečali, da bi v prihodnje preprečili tovrstne primere, so še pojasnili.

Uporaba etil- in metil-klorpirifosa v EU ni dovoljena

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je v stališču glede ocene tveganja za zdravje ljudi, za etil- in metil-klorpirifos navedla, da genotoksični potencial klorpirifosa ostaja nejasen, zato ni mogoče določiti toksikoloških referenčnih vrednosti. Posledično ni možno kvantitativno oceniti tveganja, ki ga za zdravje potrošnikov predstavlja njuna uporaba. Poleg strupenosti za genetski material so pomembni tudi dokazi v zvezi z razvojnimi nevrološkimi izidi pri otrocih. Prisotnost etil- in metil-kloropirifosa v sadju in zelenjavi ter sadnih in zelenjavnih izdelkih, lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi, zato njuna uporaba v EU ni dovoljena.




Več v Gospodarstvo