Kako prihraniti pri ogrevanju?

Zima je tik za vogalom in s seboj prinaša krajše dni, tople napitke, praznični čas, snežinke na okenskih policah in ... visoke račune za ogrevanje!

Oglasno sporočilo, petek, 22. september 2023 ob 07:28
Ogrevanje

Ogrevanje

Zagotovo se tudi letos sprašujete, kako bi lahko zmanjšali stroške ogrevanja, pa ne za ceno (pre)več plastnega oblačenja. Potem ste na pravem mestu, saj vam predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, kako se ogrevati na stroškovno prijazen in učinkovit način.

Peleti, drva ali lesni briketi?

Če kot vir ogrevanja preferirate lesno biomaso, potem ste se verjetno s tremi najpogostejšimi vrstami goriva že spoznali:

  • Peleti
    Ekološko prijazna in cenovno ugodna alternativa fosilnim gorivom. Peleti so stisnjene palčke iz lesnih ostankov in imajo visoko energijsko vrednost.

  • Drva
    Tradicionalna in priljubljena možnost, ki daje toplino in prijetno vzdušje. Za optimalno izgorevanje je potreben premišljen izbor vrste lesa. Za domačno vzdušje pa je potreben kompromis z zlaganjem drv in čiščenjem pepela.

  • Lesni briketi
    Stisnjena goriva iz lesnih odpadkov, ki zagotavljajo dolgotrajno in učinkovito ogrevanje.

Peleti, drva ali lesni briketi

Nasveti za stroškovno učinkovito ogrevanje

Ne glede na to, ali se ogrevate z lesnimi briketi, peleti ali drvmi, za optimalno in stroškovno učinkovito ogrevanje se velja držati nekaj napotkov:

Pravilno upravljanje termostatov

Upravljanje termostata je ključnega pomena, če želimo optimizirati porabo energije in s tem znižati stroške ogrevanja. Vendar pa se veliko ljudi sooča s težavo, kako termostat pravilno nastaviti. Predstavljamo vam nekaj smernic:

  • Dnevne in nočne nastavitve

Čez dan, ko ste doma, naj bi bila idealna temperatura med 18°C in 21°C. Ponoči ali ko niste doma, termostat znižajte za 3°C do 5°C. Čeprav se morda sliši malo, lahko takšna prilagoditev prinese opazne prihranke.

  • Pametni termostati

Če imate možnost, investirajte v pametne termostate, saj ti omogočajo programiranje temperaturnih režimov glede na vaše dnevne navade, kar pa pripomore k večji energetski učinkovitosti.

  • Upoštevajte sončno svetlobo

Ob sončnih dneh odprite zavese ali žaluzije na sončni strani hiše in tako izkoristite naravno toploto sonca. Zvečer ali na oblačen dan pa zastrite zavese ali zaprite žaluzije ter tako zadržite toploto.

  • Izogibajte se pogostemu spreminjanju nastavitev

Pogosto spreminjanje temperature na termostatu lahko povzroči večjo porabo energije. Namesto tega nastavite želeno temperaturo in pustite, da termostat deluje po svoje.

  • Mesto termostata

Termostat naj bo postavljen stran od virov toplote, kot so peči na drva, TV ali sončna svetloba. Ti viri lahko vplivajo na zaznavanje termostata in s tem na njegovo učinkovitost delovanja.

Pravilno upravljanje

Dobra izolacija

Dobra izolacija je ključna sestavina energetsko učinkovitega doma. Ne glede na to, ali se ogrevate na drva, pelete ali lesne brikete, je izolacija tista, ki opravlja glavno funkcijo zadrževanja toplote v hladnih mesecih in ohranjanja hladnosti v toplih mesecih. Neustrezna izolacija lahko povzroči, da toplota uhaja skozi strehe, stene in tla, kar povečuje obremenitev ogrevalnih in hladilnih sistemov.

Ko je dom ustrezno izoliran, je njegova potreba po ogrevanju in hlajenju znatno manjša, kar se odraža v zmanjšani porabi energije ter posledično nižjih stroških.

Pravilno prezračevanje

Pravilno prezračevanje je bistvenega pomena za zagotavljanje zdravega in udobnega bivalnega okolja. Slabo prezračevanje lahko privede do povišane ravni vlage, kar spodbuja nastanek plesni, škoduje materialom in seveda vpliva tudi na zdravje prebivalcev v objektu.

Da bi zagotovili kakovost zraka in ohranili energetsko učinkovitost doma, ne glede na to, ali se ogrevate na drva, pelete ali lesne brikete, je pomembno upoštevati naslednje smernice:

  • Prezračevanje naj bo kratko in intenzivno

Namesto dolgotrajnega zračenja prostor raje prezračite večkrat na dan -popolnoma odprite okna za 5 do 10 minut. To je še posebej učinkovito v hladnejših mesecih.

  • Izkoristite čas z manjšo aktivnostjo

Najboljše je prezračevanje v času, ko v prostoru ni velike aktivnosti, saj se s tem zmanjša vnos zunanjega prahu in drugih delcev.

  • Zavedanje pomena vlage

Kuhanje, prhanje in druge dnevne aktivnosti lahko povečajo raven vlage v domu. Uporaba nape ali prezračevanje kopalnice po tuširanju lahko prispevata k zmanjšanju nabiranja vlage.

  • Investicija v prezračevalne sisteme

V sodobnih domovih, kjer je poudarek na energetski učinkovitosti, je naravno prezračevanje pogosto omejeno. V takih primerih je priporočljivo vgraditi mehanične prezračevalne sisteme, ki zagotavljajo svež dotok zraka in hkrati ohranjajo toploto.

Pravilno prezračevanje

Redno čiščenje in vzdrževanje

Redno čiščenje in vzdrževanje kurilnih naprav (peči na drva, pelete ali lesne brikete) je nujno za njihovo optimalno delovanje in dolgo življenjsko dobo. Neustrezno lahko povzroči neučinkovito delovanje naprav, višje stroške energije in potencialno tudi nevarnosti (požari ali izpusti škodljivih plinov).

Ko so kurilne naprave čiste, tudi delujejo bolj učinkovito, saj je pretok zraka nespremenjen in gorivo (drva, peleti ali lesni briketi) popolnoma izgoreva. To pomeni, da se želena temperatura doseže z manj goriva, kar pa vodi v prihranke pri računih.

Investicija v energetsko učinkovite naprave

Investicija v energetsko učinkovite naprave je za dolgoročne prihranke precej pomembna. Moderne peči in kotli za ogrevanje na pelete ali lesne brikete so zasnovani tako, da porabijo manj energije, hkrati pa zagotavljajo enako ali celo večjo toploto.

Če je vaša kurilna naprava stara več kot 10 let, je morda manj učinkovita, kar pa se odraža v vse višjih stroških.

Kurilna sezona se neizogibno bliža, a to ne pomeni, da morate za ogrevanje zapraviti celo premoženje. Z malo premišljenosti in pametnim pristopom lahko vsi prihranimo. Torej, zakaj ne bi letos preizkusili nekaj naših nasvetov in se ob koncu sezone razveselili nižjega računa za ogrevanje?




Več v Gospodarstvo