Napeljal hrvaške državljane, da so z eksplozijo uničili hišo

Kaznivo dejanje je imelo za posledico hudo telesno poškodbo 30-letnika in veliko premoženjsko škodo

Prlekija-on.net, petek, 4. november 2011 ob 14:371
Policija

Policija

Na današnji tiskovni konferenci Policijske uprave Maribor, je Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor predstavil uspešno kriminalistično preiskavo kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

27. 10. 2011 so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru 41-letnega moškega, ki je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 1., 2., in 4. odstavku 314. člena Kazenskega zakonika, v zvezi s 37. in  38. členom Kazenskega zakonika.

Kriminalisti so ugotovili, da je 41-letni slovenski državljan v času pred 21. 8. 2011 napeljal tri hrvaške državljane, starosti od 27 do 33 let, da so 21. 8. 2011 storili kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. Hrvaški državljani so kaznivo dejanje storili tako, da so ob njegovi pomoči z eksplozijo povzročili uničenje stanovanjske hiše, v kateri je prebival s svojo družino. Kaznivo dejanje je bilo storjeno z namenom pridobiti si večjo premoženjsko korist, v višini najmanj 200.000 evrov, na škodo zavarovalnice. Februarja letošnjega leta je bilo za stanovanjsko hišo sklenjeno zavarovanje v vrednosti 300.000 evrov. Pomoč, ki jo je slovenski državljan nudil hrvaškim, je bila takšne narave, da brez njegove aktivne pomoči kaznivega dejanja nikakor ne bi bilo mogoče izvršiti. Dan po opravljenem ogledu kraja kaznivega dejanja je podal prijavo škode na nepremičnini.

Državljani Hrvaške so utemeljeno osumljeni storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 1., 2., in 4. odstavku 314. člena Kazenskega zakonika, v zvezi  z 20. členom Kazenskega zakonika, ker so 21. 8. 2011 z eksplozijo stanovanjske hiše v Mariboru izvedli nevarno dejanje, pri katerem je bila ogrožena varnost ljudi in premoženje velike vrednosti.

Pri opravljanju ogleda kraja kaznivega dejanja so kriminalisti ugotovili, da so takrat še neznani storilci vlomili v vsaj en objekt, ga polili z vnetljivo tekočino in zažgali. Pri tem je zaradi koncentracije hlapov vnetljive tekočine in zraka prišlo do eksplozije, ki je močno poškodovala manjšo stanovanjsko stavbo in lažje sosednjo. Manjši objekt je zajel požar. V neposredni bližini je bil najden 30-letni moški, ki je bil huje telesno poškodovan in je utrpel hujše opekline po vsem telesu. Bil je zdravstveno oskrbljen in odpeljan v UKC Maribor.

Kaznivo dejanje je imelo za posledico hudo telesno poškodbo 30-letnega državljana Hrvaške in veliko premoženjsko škodo. Po opravljenem zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper privedenega državljana Slovenije odredil pripor.

Zaradi dejstva, da sta dva storilca po storitvi kaznivega dejanja pobegnila na Hrvaško, so pri sami preiskavi aktivno sodelovali tudi delavci hrvaške kriminalistične policije in tožilstva. Preiskava še ni zaključena in se nadaljuje.

Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti po prvem odstavku 314. člena Kazenskega zakonika je predpisana kazen zapora do petih let, po drugem odstavku od enega do osmih let in po četrtem odstavku do deset let.


Več v Črna kronika