Samo Tuš, ZARES-ov kandidat v Gornji Radgoni

Na tiskovni konferenci so predstavili kandidata in dosedanje delo

Prlekija-on.net, petek, 4. november 2011 ob 19:293
Samo Tuš

Samo Tuš

Stranka ZARES – socialno liberalni OO Gornja Radgona je na včerajšnji tiskovni konferenci predstavila dosedanje delo in stališča do dela v Občinskem svetu Občine Gornja Radgona. Kot prvi v volilnem okraju so na tiskovni konferenci predstavili tudi kandidata za poslanca na prihajajočih državnozborskih volitvah. Stranko ZARES bo tako v UE Gornja Radgona zastopal Samo Tuš, radijski napovedovalec, moderator, igralec in tudi humorist, ki ga nekateri bolje poznajo pod imenom Korl.

V uvod predstavitve kandidata na prihajajočih državnozborskih volitvah, so člani radgonskega občinskega sveta iz vrst stanke ZARES predstavili pogled na prvo leto mandata v občinskem svetu. Uvodoma je Robert Žinkovič, predsednik OO ZARES Gornja Radgona, predstavil potek samega odločanja o sodelovanju v koaliciji, za katero se v ZARES niso odločili, saj niso želeli biti le glasovalni stroj, kar bi s podpisom koalicijske pogodbe postali.

Odločili so se za konstruktivno opozicijo, saj so in bodo dobre predloge podprli, slabih pač ne. Žinkovič je ob tem opozoril še na številne kršitve poslovnika in statute občine, s strani župana Antona Kampuša. Tako Žinkovič kot Branko Klun, sta opozorila, da v stranki ZARES s predlaganimi amandmaji na proračun in rebalans proračuna ne želijo nagajati, pač pa so bili vsi amandmaji (skupno 16) predlagani z namenom varčevanja, saj je zadolženost občine iz leta v leto večja. Poleg odločilne vloge in zavzemanja stališč pri neprodaji deleža Doma starejših občanov Gornja Radgona je Branko Klun izpostavil še sprejetje pravilnika o financiranju mladih katerega pobudniki so bili prav v stranki ZARES kjer so pripravili osnutek pravilnika, ki se je potem uskladil s predstavniki Mladinskega Sveta Gornja Radgona. Stanko Rojko, kandidat za župana na lanskih volitvah se je dotaknil predvsem problematike neenakomerne razporeditve finančnih sredstev po krajevnih skupnostih.

Članom občinskega odbora ZARES Gornja Radgona je pozitivne besede naklonil tudi predsednik Pomurskega pokrajinskega odbora, Janez Kardoš, ki je izpostavil uspeh radgončanov na lanskih volitvah, hkrati pa pripomnil, da je radgonski občinski odbor tudi eden najaktivnješih v Pomurju.

Manifest za odgovorno ekonomijo
Aleš Celcar, je v nadaljevanju na kratko predstavil smernice s katerimi se stranka ZARES – socialno liberalni podaja na predčasne volitve. Ob tem je izpostavil Manifest za odgovorno ekonomijo, ki postavlja odgovorno diagnozo, da ne gre za napako v sistemu, pač pa da je sistem napačen. Kot je povedal, omenjeni dokument zajema predvidene ukrepe s katerimi bi spodbujali trajnostno politiko, razvoj družbeno odgovornih podjetij in onemogočanje delovanja kapitalsko-političnih omrežij. Besedo je predal kandidatu za poslanca DZ na prihajajočih volitvah.

Samo Tuš je v uvod svoje predstavitve povedal nekaj besed o sebi in svojem dosedanjem delu.

Rojen 20.09.1953 v Ptuju, stanujoč v Gornji Radgoni. Osnovno šolo obiskoval v Lenartu v Slovenskih goricah. Maturiral leta 1973 na gimnaziji pedagoške smeri v Mariboru. Med študijem na Pedagoški akademiji odšel na služenje vojaškega roka in se nato takoj leta 1975 zaposlil na takratnem Kmetijskem kombinatu Gornja Radgona kot komercialist. Od leta 1985 je bil slabi dve leti tajnik Krajevne skupnosti Gornja Radgona, nato pa do leta 1993 samostojni podjetnik. Od takrat naprej dela kot radijski moderator in se z delom na kulturnem področju preživlja izključno preko avtorskih pogodb in honorarjev. Samo je poročen, oče dveh hčera in dedek trem vnukom.

V predstavitvi je Samo Tuš povedal, da se ni mogel upreti izzivu, ki ga prinaša kandidatura, saj je to nadgradnja dosedanjega dela in življenjskih izkušenj. Kot je povedal do sedaj ni bil član nobene stranke, za kandidaturo za stranko ZARES pa se je odločil, ker ga že vse življenje spremlja načelna drža in le-to vidi tudi v stranki tako na lokalni kot tudi nacionalni ravni. Načelne drže po Samotovih beseda v politiki primanjkuje, kar je zaznati pri vseh možnih prestopih med strankami, kjer posamezniki gledajo zgolj na lastno korist, da obdržijo stolčke.

Samo se je v svoji predstavitvi dotaknil medgeneracijskega dialoga. Kot je povedal mora sodelovanje generacije ki prihaja in generacije ki odhaja  temeljiti na korektnem medsebojnem spoštovanju in nikakor ne more biti samo sinonim, za družbene spremembe na področju varstva in nege starejših ljudi, kar izhaja iz daljše življenjske dobe. Medgeneracijsko odgovornost mora upoštevati tudi in predvsem generacija, ki trenutno ustvarja, vlada in je motor naše družbe. Tako kot nam moralna pravila velevajo skrbeti za starejše, tako nam nihče ni dal pravice, da živimo preko svojih zmožnosti na račun generacij, ki prihajajo za nami. Vsako neutemeljeno in nerazumno zadolževanje države pravzaprav kraja v naprej in na račun naših zanamcev, kraja pa je kriminalno dejanje. "Kdo ima pravico zadolžiti moje vnuke?" je vprašanje, ki ga je postavil, vsak si pa naj sam da odgovor in se vpraša ali podpirati tiste, ki podpirajo kakršnekoli investicije tako na lokalnem ali državnem nivoju po logiki češ saj to nam bo ostalo in bo že nekdo plačal.

Dotaknil se je tudi pravne države, pojma, ki se tako pogosto pojavlja v govorih politikov. Poudaril je, da je naloga poslancev, da sprejemajo dobre zakone in posredno tudi bdijo nad izvajanjem zakonodaje, ne pa, da se prepirajo kdo je kriv, da se zakonodaja krši. "Po logiki politične nehigiene pa so kršitelji edino in vedno ne naši ampak vaši."

V predstavitvi programa in smernic so sicer v volilnem štabu stranke ZARES  še nekoliko skrivnostni, saj obširni program še sestavljajo in bo javno objavljen v prihodnjih dneh. Poudarili pa so, da v predvolilnem času odpirajo pisarno v centru Gornje Radgone. Kjer bodo tako kandidat kot drugi na voljo za informacije, predloge in pobude. Hkrati obljubljajo, da bodo v primeru izvolitve dosegljivi za prebivalce UE Gornja Radgona in tudi širše. Poslanska pisarna more delovati in poslanec pa mora biti dostopen, delati za ljudi in ne da je sam sebi namen in se pokaže le, ko potrebuje medijsko pozornost.


Več v Politika