Druženje s kraljičinim kernerjem in Kosovimi vini

Druženje ob Kosovih vinih za poslovne partnerje in prijatelje

Prlekija-on.net, sreda, 9. november 2011 ob 14:04
Kraljičin kerner v kozarcih

Kraljičin kerner v kozarcih

Kosovi iz Vinogradništva Družina Kos so v pričakovanju številnih martinovanj po Sloveniji pripravili malce drugačno druženje za poslovne partnerje in prijatelje.

Zgodilo se je v ponedeljek, 7. novembra 2011, natanko 10 let po kronanju Vinske kraljice Slovenije za leto 2002, Tjaše Koroša. Prav zato je bil kraljičin kerner v družbi ostalih Kosovih vin rdeča nit večera. V kozarcih.

Ob suhem laškem rizlingu in prigrizku, ki smo ga poimenovali Hlapčev pozdrav, so se gostje zbrali v popoldanskem času. Uvodoma se je Tjaša s predstavitvijo slik sprehodila skozi leto kraljevanja, ki jo je namesto gradbeništvu zapisalo vinu in vinskim zgodbam. V spominskem kotičku pa je bila kraljičina obleka in trije albumi iz leta kraljevanja. Mitja je predstavil kerner pozna trgatev, letnik 2000, ki je bil prvi kraljičin. Vino je bilo seveda izjemno, še posebej pa je nanj lahko ponosen Mitja, ker je bil letnik 2000 prvi letnik, ki ga je samostojno kletaril.

V nadaljevanju programa je Tjaša predstavila nekaj projektov, pri katerih sodelujejo Kosova vina, ali pa Tjaša sama. Zbrane so pozdravili tudi križevski župan mag. Branko Belec, župan Slovenskih Konjic Miran Gorinšek, direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec in direktorica komerciale Mateja Jaklič. Peter Beznec, direktor Grossmannovega fantastičnega festivala filma in vina, je Tjaši podaril Hudega mačka za posebne dosežke na področju promocije slovenskih vin in področju razvijanja vinskega dela festivala filma in vina.

Zatem je Tjaša strnila misli o njihovem vinogradništvu, o vinih. Ukvarjanje z vinogradništvom in vinarstvom, promocija in prodaja vina ne more biti muha enodnevnica in zahteva odgovornega človeka. Pravzaprav družino. Uradni del programa se je zaključil z glasbo. Samo Budna in Boštjan Baša sta z violino in harmoniko naredila odličen uvod v večerjo, ki so jo izvrstno pripravili v Gostilni Zorko v Borecih: Princeskin nasmeh je bil odlična kombinacija s polsladkim šiponom 2011, Kraljeva pojedina pa s polsuhim šiponom 2010. Carjeva skrivnost je zaradi marmelad iz modrega pinota, laškega rizlinga in kernerja zahtevala odličnega polsladkega zelenega silvanca 2011. Seveda je Mitja predstavil vsa vina, ki so njegove kreacije. Kosovi pa so ponosni tudi na kerner 2009, ki je bil prvič jagodni izbor. Z njim so zbrani ob koncu nazdravili lepim spominom na leto kraljevanja Tjaše in novim izzivom, ki čakajo Kosova vina v prihodnje.


Več v Družabno