V Beltincih pripravili 3-dnevni lutkarski tabor

Na OŠ Beltinci je bil izveden 3-dnevni lutkarski tabor za otroke prvega triletja

Prlekija-on.net, sreda, 9. november 2011 ob 16:37
Vsi sodelujoči

Vsi sodelujoči

Na OŠ Beltinci je bil uspešno izveden 3-dnevni lutkarski tabor za otroke prvega triletja v času jesenskih počitnic. 32 vključenih otrok se je potopilo v svet domišljije, lutk in animacije s skupaj 15 vključenimi učitelji. Pri izvedbi tabora pa so sodelovali še: Sonja Kononenko iz Lutkovnega gledališča Ljubljana in Zavod VISTA.

»Namen tridnevnega lutkarskega tabora je bil obogatiti otroški svet s svetom lutk in jim omogočiti bogato in raznovrstno kulturno okolje, ki otroku omogoča doživljanje sebe in drugih, okolice in umetnosti,« pravi Aleksandra Pinterič, vodja tabora. Otroci so tako imeli priložnost srečati se z lutkovno umetnostjo v svojem domačem okolju. Priprave na tabor so potekale dva meseca s sodelujočim timom 15 učiteljev.

V treh dneh so se zvrstile različne aktivnosti. Prvi dan je otroke obiskala Sonja Kononenko iz Lutkovnega gledališča Ljubljana in sabo pripeljala poln avtomobil lutk. Pravo doživetje je bilo držati v rokah lutke, s katerimi pravi lutkarji ustvarjajo predstave, vse od marionet, javajk, ročnih lutk in še in še. Vsekakor pa je bil obisk majhnega zmajčka skozi Sonjino predstavo, pravo doživetje za otroke, saj se je ta med drugim polulal in pokakal, zato so otroci morali pomagati pri previjanju. Dan smo zaključili z izdelovanjem lutk iz odpadnega materiala.

Naslednja dva dneva so se otroci razdelili v skupine in v svojih pravljičnih deželah pripravljali lutke za krajše predstave in sicer: Palček pohajalček, Mačka in miši, Kako se je možila veverica, Muca Copatarica, Repa velikanka in Rožnati slonček. Otroci so si ogledali tudi predstavo Zavoda VISTA M. Sobota Smetiščni škrat. Otroci so z lutko dobili možnost izraziti svoje občutke in tako komunicirati z okolico kot poslušalci, ustvarjalci, načrtovalci in gledalci. Na šoli pa živi tudi šolska lutka LOTI, katero so otroci skozi cel tabor vzeli za svojo in ji vestno sledili v njeni navihanosti.

Odzivi otrok so bili zelo pozitivni in tako so domov odšli bogatejši z znanjem, ustvarjanjem in izkušnjami.


Več v Kultura in izobraževanje