Pogled 6 - Slovenija: Jaz, tukaj, zdaj

Razstava Pogled 6

Filip Matko, sobota, 12. november 2011 ob 15:46
Razstava Pogled 6

Razstava Pogled 6

V dneh od 3. do 23. novembra je v murskosoboški Galeriji na ogled bienalna razstava pod naslovom »Pogled 6 – Slovenija: Jaz, tukaj, zdaj, o kateri zamisli in pomenu je na otvoritvi spregovorila kustodinja kostanjeviške Galerije Božidar Jakac, gospa Barbara Rupel. Sodelovanje devetih slovenskih galerij (Galerija Božidar Jakac Kostanjevica, Galerija Murska Sobota, Galerija sodobne umetnosti Celje, Galerija Velenje, Gorenjski muzej Kranj, Koroška galerija likovnih umetnosti, Mestna galerija Nova Gorica, Obalne galerije Piran in  Umetnostna galerija Maribor) se »zgodi« vsako drugo leto in vodje (direktorji) teh galerij predstavijo dvoje umetnostnih ustvarjalcev s področja likovne ali kiparske umetnosti svojega področja oz. regije. In ta razstava se seli od galerije do galerije, letos novembra je na obisku v Murski Soboti.

V četrtek, 10. novembra, je bilo dopoldne (ob 10. uri) in popoldne (ob 17. uri) javno strokovno vodenje po tej razstavi, kar je v zadovoljstvo večine obiskovalcev opravil vodja oz. direktor Galerije v Murski Soboti, umetnostni zgodovinar in filozof Robert Inhof. Popoldanskega vodenja se je udeležila tudi skupina likovnic in likovnikov, ki obiskujejo likovno delavnico akademske slikarke in magistre kiparstva Saše Bezjak v radenskem DOSOR-ju, so pa tudi člani Likovnega društva Gornja Radgona.

Spoznali so dela Jožeta Slaka in Uroša Weinbergerja, ki jih je za Galerijo Božidar Jakac v Kostanjevici izbrala Barbara Rupel; dela Dubravka Baumgartnerja in Martine Mihoković, ki jih je za Galerijo Murska Sobota izbral Robert Inhof; dela Andreje Džakušič in Maje Hodošček, ki ju je za Galerijo sodobne umetnosti Celje izbrala Irena Čerčnik; dela Vesne Blagotinšek in Robija Cagliča, ki jih je za Galerijo Velenje izbrala Milena Koren Božiček; dela Jurija Kalan in Marka Tušeka, ki jih je za Gorenjski muzej Kranj izbral dr. Damir Globočnik; dela Maje Puči in Tanje Vergles, ki jih je za Koroško galerijo likovnih umetnosti izbrala Katarina Hergold Germ; dela Anje Kranjc in skupine BridA (Sendi Mango, Jurij Pavlica in Tom Kerševan), ki jih je za Mestno galerijo Nova Gorica izbrala Pavla Jarc; dela Ane Čigon in Ganija Llalloshija, ki jih je za Obalne galerije Piran izbrala Majda Božeglav – Japelj ter dela Milana Goloba in Natalije Šeruga, ki jih je za Umetnostno galerijo Maribor izbrala Meta Kordiš.


Več v Kultura in izobraževanje