Martinov krst v DOSOR-ju

Filip Matko, sobota, 12. november 2011 ob 18:19
Martinov krst v DOSOR-ju

Martinov krst v DOSOR-ju

S pesmijo: »Je angel gospodov oznanil Martina in on je zdaj prišel nam vino krstit. Čaščena si Martina, še bolj pa Martin, ko 11. november pride, je v kleti nemir…,« se je prav na 11. november v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, pričelo Martinovanje.

Kajti tudi pri stanovalkah in stanovalcih tega doma se je oglasil sam sveti Martin. Ob 9.30 je namreč v goste prišel »škof Martin«, da opravi krst mošta v vino. Tedaj so v domski jedilnici že bili zbrani stanovalke in stanovalci, ki jih je privabila glasba dveh mladih muzikantov. To sta bila šolarja Osnovne šole Kapela, sedmošolec Niko Vršič s harmoniko in devetošolec Sergej Vršič z basom. Poskrbela sta za dobro voljo že na samem začetku zabavnega in veselega dopoldneva. Kmalu se jima je pridružil še »moštek« (Marija Erveš), za njim pa še »škof Martin« (spodaj podpisani).

V uvodu je Silvija Vršič (mama obeh muzikantov !) povedala legendo o svetem Martinu, pa tudi vse v zvezi z ljudskimi običaji na Slovenskem okrog Martinovega. Prisotni »škof Martin« pa je poskrbel za prikaz običaja blagoslovitve vinskega mošta v vino. Pri tem mu je asistiral »moštek«. Le-ta je z uvodničarko na koncu obreda poskrbel še za dobro voljo vseh. Kajti ob spremljavi glasbe mladih muzikantov so namreč vsi zapeli znano slovensko narodno »Kolko kapljic, tolko let, bog nam daj na svet živet….«, dvignili kozarce in nazdravili letošnjemu svetemu Martinu.

Pesmi ni bilo hitro konec, nato pa so nekateri še zaplesali.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46