Odkrivanje zapletenosti rudarjenja kriptovalut

Oglasno sporočilo, ponedeljek, 6. november 2023 ob 15:19
Rudarjenje kriptovalut

Rudarjenje kriptovalut

Bitcoin, najbolj znana kriptovaluta na svetu, za potrjevanje transakcij in izdajo novih kovancev uporablja decentraliziran sistem, imenovan rudarjenje.

Zakaj Bitcoin potrebuje rudarjenje

Pri rudarjenju ne gre za dejansko kopanje ali pridobivanje; gre za digitalni proces. V svojem bistvu so rudarji revizorji. Preverjajo transakcije z bitcoini in zagotavljajo, da se isti kovanec ne porabi dvakrat - to je težava, imenovana "dvojna poraba". O tem razmišljajte takole: če nekomu izročite fizični bankovec za 20 dolarjev, istega bankovca ne morete uporabiti drugje. Pri digitalnih sredstvih pa je tveganje podvajanja resnično.

Da bi preprečili dvojno porabo in ohranili poštenost omrežja, je bilo uvedeno rudarjenje. Rudarji uporabljajo zmogljive računalnike za reševanje zapletenih problemov. Ko jih rešijo, v verigo blokov dodajo "bloke" transakcij, v zameno pa so nagrajeni z bitcoini.

Nagrada za rudarjenje

Nagrade motivirajo rudarje. Na začetku je rudar za rešitev bloka prejel 50 bitcoinov. Vendar se ta nagrada približno vsaka štiri leta prepolovi. Do leta 2020 je znašala 6,25 bitcoina, leta 2024 pa naj bi se zmanjšala na 3,125 bitcoina. Glede na to, da je cena bitcoina 18. oktobra 2023 znašala približno 28.400 dolarjev, bi blok prinesel približno 177.500 dolarjev!

Orodja za rudarjenje: Kaj potrebujete?

Rudarjenje ni majhen podvig. Zahteva zmogljivo strojno opremo: grafično procesno enoto (GPU) ali aplikacijsko integrirano vezje (ASIC). Medtem ko lahko grafični procesorji stanejo od 1.000 do 2.000 USD, so ASIC, prilagojeni posebej za naloge rudarjenja, dražji, vendar zagotavljajo večjo učinkovitost.

Če želite tekmovati v tekmi rudarjenja, morate imeti visoko stopnjo hash rate - hitrost, s katero lahko rudar izvede operacijo v kodi Bitcoina. Visokokakovostni stroji ASIC imajo eksponentno višjo hitrost hash rate kot običajni grafični ali centralni procesorji. Za tiste, ki so pripravljeni veliko investirati, so na voljo stroji s hitrostjo hash 335TH za 16,0 joulov na tera hash.

Razumevanje procesa rudarjenja

Preprosto povedano, pri rudarjenju gre za reševanje kriptografskih ugank. Transakcije so združene v bloke. Vsak blok je podvržen kriptografskemu postopku, pri čemer nastane 64-mestno šestnajstmestno število, imenovano "hash". Cilj rudarjev je ustvariti hash, ki ustreza določenim merilom.

Ta hash se ustvari z uporabo nonce - številke, ki se uporabi enkrat. Rudarji začnejo z ničlo kot prvo nonce, ustvarijo hash, in če ta ne ustreza merilom, povečajo nonce in poskusijo znova. To se nadaljuje, dokler se ne najde veljavni hash.

Zakaj se pridružiti skupinam rudarjev?

Glede na zapletenost in konkurenco je posameznim rudarjem morda skoraj nemogoče rešiti blok. Tu nastopijo rudarski bazeni. Z včlanitvijo v bazen rudarji združijo svoja sredstva in tako izboljšajo svoje možnosti. Nagrade se nato razdelijo na podlagi prispevka vsakega udeleženca.

Izzivi rudarjenja

Pri rudarjenju ni vse rožnato. Zaradi velike porabe energije pri rudarjenju se pojavljajo okoljski pomisleki. Čeprav je bil napredek pri učinkovitosti čipov ASIC ogromen, so se energetske potrebe rastočega omrežja povečevale hitreje, kar je vodilo v povečanje ogljičnega odtisa.

Poleg tega je lahko rudarjenje precejšnje finančno tveganje. Vlaganje v drago opremo brez ustreznega donosa je lahko škodljivo. Poleg tega se pravno okolje za rudarjenje bitcoinov po vsem svetu razlikuje, saj so nekatere države uvedle prepovedi.

Zaključek

Rudarjenje bitcoinov je hrbtenica omrežja bitcoin, ki zagotavlja veljavnost transakcij in uvaja nove kovance. Za tiste, ki razmišljajo o vstopu v svet rudarjenja, je ključnega pomena, da pretehtajo potencialne koristi in s tem povezana tveganja. Ne glede na to, ali na rudarjenje gledate kot na dobičkonosen podvig ali podporno gesto decentraliziranim sanjam, nedvomno ostaja fascinanten vidik področja kriptovalut.



Več v Gospodarstvo