V Ljutomeru predstavili 29. letnik Zgodovinskih listov

V tem letniku najdete 3 članke jubilantov, 7 člankov Zgodovinskih utrinkov ter kar 17 prispevkov na temo Prleških vrednot in zelene pismenosti.

Prlekija-on.net, sobota, 16. december 2023 ob 08:52
Predstavitev 29. letnika Zgodovinskih listov

Predstavitev 29. letnika Zgodovinskih listov

Tudi v Splošni knjižnici Ljutomer smo dočakali "Veseli december", saj smo v četrtek 14. decembra 2023, z veseljem predstavili 29. letnik ZGODOVINSKIH LISTOV.

V tem letniku najdete 3 članke jubilantov, 7 člankov Zgodovinskih utrinkov ter kar 17 prispevkov na temo Prleških vrednot in zelene pismenosti.

Leto 2023 v Občini Ljutomer je posebej posvečeno prleškim vrednotam in zelene pismenosti.

Vsak dan smo preplavljeni z informacijami o okolijskih izzivih, ki ogrožajo naš planet. Toda ali se te informacije zares vtisnejo v naš spomin? Ali dojemamo njihov pomen ter se trudimo živeti bolj trajnostno ali pa so zgolj besede, napisane z zelenim poudarkom? Ali to predstavlja zeleno pismenost?

V zadnjih letih so se začeli javni zavodi in vzgojno-izobraževalne ustanove aktivno vključevati v izobraževanje prebivalcev o okoljskih vprašanjih. Šole in lokalne organizacije so organizirale predavanja, delavnice in izlete v naravo, s čimer so ozaveščali ljudi o pomenu ohranjanja narave. To je bistveno prispevalo k razvoju zelene zavesti in pismenosti v skupnosti, zato je prav, da se te dejavnosti zabeležijo v aktualnih Zgodovinskih listinah.
Jubilanti so nas spomnili in opomnili, kako hitro čas beži. Nanizali začetke in uspehe, katere lahko spremljamo še danes.

V letošnji številki Zgodovinskih listov z veseljem objavljamo članke, ki se navezujejo na našo kulturo in preteklost. Zgodovinska dejstva in spoznanja nas bodo popeljala skozi Jeruzalem, votivno sliko v cerkvi Žalostne Matere Božje ter življenje obrtnikov, lončarjev in dimnikarjev. Pot nas bo vodila nazaj nekaj stoletij v zgodovino med čarovniškimi procesi v Ljutomeru, Veržeju in Ormožu ter vse do reke Mure v Apaški dolini. Malo se bomo tudi »razgibali« s telovadnim društvom Sokol. Na koncu pa se bomo »posladkali« s prleško gibanico, nekoč imenovano gibanco (gibajnca, gobojnca) kakor govori v svojem članku etnologinja Jelka Pšajd.

Na tem mestu se še enkrat zahvaljujemo vsem avtorjem člankov ter prispevkov. Zahvala gre tudi učenki Glasbene šole Slavko Osterc Ljutomer, Ani Barat za glasbeni vložek. Zahvaljujemo se tudi podžupanu Občine Ljutomer, g. Janku Špindlerju za pozdravni nagovor.
Zgodovinski listi so vam na razpolago v Splošni knjižnici Ljutomer in OE Muzej.

Zapisal:
Gregor Žižek, kustos OE Muzej




Več v Kultura in izobraževanje