»Spoštovanje, delavnost in poštenost - ključ do boljšega stanja naše družbe«

Tiskovna konferenca N.Si

Prlekija-on.net, petek, 18. november 2011 ob 20:0310
Ljudmila Novak in Anica Šimonka

Ljudmila Novak in Anica Šimonka

Nova Slovenija je v petek, 18.11.2011, ob 12.00, v prostorih Murske republike v Murski Soboti, pripravila novinarsko konferenco, na kateri so se predstavili kandidati za poslance v državni zbor, ki kandidirajo v Prlekiji in v Prekmurju na listi Nove Slovenije.

Kandidatki in kandidati so Anica Šimonka v Ljutomeru, Jožef Magdič v Murski Soboti, dr. Peter Kralj v Gornji Radgoni, Nataša Kuhar Čerpnjak na Goričkem in bivši poslanec Jožef Horvat v Lendavi.

Usmeritve in glavne programske poudarke je predstavila predsednica stranke Ljudmila Novak. Po njenih besedah Slovenija potrebuje demo-krščansko politično stranko. Meni tudi, da bo stranki zanesljivo uspel preboj nazaj v parlament, kamor tudi sodi. Poseben zagon stranki dajejo javnomnenjske raziskave, ki stranko uvrščajo čedalje višje, tudi pred nekatere parlamentarne stranke.

V volilno tekmo stranka vstopa s tremi prednostnimi nalogami: vrednote, gospodarstvo in družina. Vrednote so postavili pred gospodarstvo, saj so prepričani, da je razlog za stanje v gospodarstvu prav v pomanjkanju vrednot. Eden izmed pokazateljev je plačilna nedisciplina, ki razjeda zdrava podjetja.

Kandidatka v ljutomerskem volilnem okraju, Anica Šimonka, je svojo predstavitev pričela s citatom Ralfa Emersona: "To, kar si, tako glasno kriči, da ne slišim tistega, kar govoriš."
Izpostavila je svojo vlogo ženske, žene, matere štirih otrok, profesorice in državljanke.
Za kandidaturo se je odločila, ker meni, da nastopa čas, ko bodo dovoljeni drugačni pogledi na stanje v naši družbi in bo dana možnost našo domovino voditi drugače. Voditi državo tako, da bo dobro na dolgi rok.
Čuti odgovornost do naslednje generacije, generacije naših otrok. »Naša dediščina, ki jim jo predajamo, ni dovolj dobra. Dolžni smo narediti več in bolje!« je odločna kandidatka.
Prepričana je, da slovenska družba potrebuje krščansko opredelitev in da je spoštovanje krščanskih vrednot, kot so spoštovanje, delavnost in poštenost, ključ do boljšega stanja naše celotne družbe.
Svoje poslanstvo kot poslanka vidi predvsem v treh smereh, in sicer so to: družina, mladi in izobraževanje.
Družino zanjo sestavljajo starši in otroci. Posebno vrednost dodajo še dedki in babice. Ni boljšega okolja za otroke, kot sta ljubeča oče in mati. Zaveda pa se tudi, da je današnja družba ustvarila matere samohranilke, očete samohranilce, otroke, ki živijo s starimi starši, rejniške družine in druge oblike skupnosti. Kljub temu pa naj družina z očetom in materjo ostane ideal, h kateremu stremimo.
Varen in topel dom je potreba in je pravica vsakega človeka. Kraj, kjer si lahko snamemo vse maske, kjer se počutimo sprejeto in kjer nam je lepo. Kandidatka se zaveda, da veliko ljudi nima toplega doma. Država mora spodbujati izgradnjo varčnih stavb, državljani pa smo dolžni vnašati toplino v te stavbe. Toda zidovi z najimenitnejšo izolacijo in najsodobnejšo toplotno črpalko še niso topel dom, če v njem ni pristnih in iskrenih odnosov med možem in ženo, med starši in otroci ter spoštljiv odnos do starejših. Za te pristne odnose si prizadevajmo.

Vsak mlad človek je svoja zgodba. Pri delu z dijaki spoznava te zgodbe o stiskah in strahovih ter njihovo iskreno razposajenost in dobro voljo. V štirih letih nevede prestopijo mejo med otroštvom in zgodnjo odraslostjo. V tem obdobju mladi iščejo identiteto, smisel in razloge za svoj obstoj. Rodijo se prve resne zveze. Mladim je družina pomembna in si želijo najti partnerja ter ustvariti družino. Tako kažejo vse ankete in to opaža kandidatka med sproščenim pogovorom z dijaki. Odrasli smo jim dolžni priti naproti tako, da jim predstavimo pomen zorenja in ljubezni, da govorimo o odnosu med dekletom in fantom, ženo in možem, odnosih med sosedi, sodelavci, da govorimo o spoštovanja. Zakaj tega ne bi uvedli v izobraževalne programe?

Kot profesorica matematike je na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru zaposlena 14 let. Ves čas spremlja učne programe in povezavo s študijskimi smermi. Prepričana je, da mora kot učiteljica poučevati in vzgajati. 
"Mladim moram odločno povedati in pokazati, kaj je prav in kaj ne." Posebej je poudarila upanje, da bo znanje ponovno postalo vrednota, ne pa samo iznajdljivost, ko naši mladi mislijo, da je za dosego ciljev dovoljeno prav vse. 
"Mladim moramo zagotoviti kakovosten študij. Zelo pomembno se mi zdi tudi, da jim zagotovimo čimprejšnjo zaposlitev, da si bodo lahko poiskali stanovanje in ustvarili družino. Seveda bodo z zaposlitvijo začeli vplačevati v pokojninsko blagajno in s tem prispevali k splošni blaginji."

Več o Anici Šimonka in o njenem pogledu najdete na spletni strani www.anica.si.

Naročnik: NSi OO Razkrižje


Več v Politika