Blagoslov konjev tudi letos v Križevce privabil številne obiskovalce

Tudi udeležba konjarjev s svojimi ponosnimi štirinožnimi prijatelji je bila visoka, saj se je blagoslova udeležilo 34 konjev iz Konjeniškega kluba Križevci in skupina konjenikov iz Trnovca pri Mali Nedelji.

Prlekija-on.net, sreda, 27. december 2023 ob 08:35
Blagoslov konjev v Križevcih pri Ljutomeru

Blagoslov konjev v Križevcih pri Ljutomeru

Ob dvojnem prazniku, državnem Dnevu samostojnosti in enotnosti ter cerkvenem prazniku Štefanovo, v Križevcih pri Ljutomeru vsako leto poteka tudi blagoslov konjev, ki jih na tem področju ni malo, saj je Prlekija zibelka kasaških konjev v Sloveniji. Prvič so ga izvedli leta 2003 in je odpadel le enkrat v koronskem letu 2020, tako se je letos odvijal že dvajsetič in vsako leto privabi več obiskovalcev. Tudi udeležba konjarjev s svojimi ponosnimi štirinožnimi prijatelji je bila visoka, saj se je blagoslova udeležilo 34 konjev iz Konjeniškega kluba Križevci in skupina konjenikov iz Trnovca pri Mali Nedelji.

Uvodoma je nastopila pihalna godba KUD Muzika, obiskovalce je nagovorila in program povezovala predsednica KUD Križevci pri Ljutomeru, Silva Duh. O pomenu Štefanovega, blagoslova konjev je spregovoril župnik, Štefan Vinkovič, ki je v mimohodu blagoslovil vse konje. Župan Občine Križevci, Branko Slavinec, se je navezal na praznične dni in posebej poudaril pomen referenduma izpred 33 let, ki nam je prinesel samostojnost. O konjih, kot človekovih najboljših prijateljih, je spregovorila predstavnica Konjeniškega kluba, Darja Antolin. Uradni program so zaokrožili Križevski Rogisti.

Lepo vreme je obiskovalce ob tradicionalnem druženju ob kuhanem vinu, čaju in domačih klobasah še bolj povezalo.

Foto: Milena Rajh




Več v Družabno