Jubilejna prireditev Drogi sosid dober den v Bučečovcih

Drogi sosid dober den v Bučečovcih

Branko Košti, ponedeljek, 21. november 2011 ob 19:03
Drogi sosid dober den v Bučečovcih

Drogi sosid dober den v Bučečovcih

"Mala taška - veka stvor, ruži včosih - ne motor, jesti nosi - ne taler, BUČEČOFČARSKI KAJER." To je verz iz himne, katero je za Bučečovčane, točneje za člane njihovega kulturnega društva, napisal znani Prlek v Murski Soboti Marko Kočar.

Pred desetimi leti, ko so v tej vasi v občini Križevci pri Ljutomeru izbirali ime za novoustanovljeno kulturno društvo, so ga poimenovali Kajer. Beseda "kajer" ima v prleškem narečju dva pomena: torba za čez ramo, sešita iz blaga, ki je bila uporabna za prenašanje različnih stvari od hrane, pijače, orodja, šolarji so v njej nosili šolske potrebščine. Ta predmet je bil za Bučečovce očitno značilen, saj ga imajo tudi v vaškem grbu. "Kajere" pa so imenovali tudi otroke, stare približno toliko ali pa malo manj, kot je letos staro njihovo društvo.

V desetem letu delovanja Kulturnega društvo Kajer so v Bučečovcih v nedeljo, 20. novembra, pripravili jubilejno deseto prireditev Dogi sosid, dober den. Kot se za jubilej spodobi, so predstavili preteklih devet prireditev in s tem tudi dosežke društva v preteklem destletju. Za razliko od preteklih let, ko so vedno vključevali tudi goste, so program v celoti izvedli domačini, kar seveda ni bilo težko, saj imajo kaj pokazati. V skoraj dveh urah so se predstavile tri generacije folklornikov (otroška  skupina ter mlajša in starejša foklorna skupina), domače ljudske pevke, pevci folklorne skupine, mlada harmonikarka in solo pevka. Izostal ni niti Marko Kočar, gost vseh desetih prireditev, ki je nasmejal vse prisotne z aktualno basnijo o volitvah. Marku so v zahvalo za njegov prispevek na vseh dosedanjih prireditvah podarili - kajer.

Ob koncu so vsi nastopajoči in obiskovalci zapeli himno Bučečofčarski kajer, katero je uglasbil Stanko Iljaš, ki jih je tudi spremljal s harmoniko, druženje krajanov in gostov pa se je nadaljevalo ob domačih dobrotah.


Več v Kultura in izobraževanje