Kristina Žižek, Jure Šadl in Sven Pušnik avtorji najboljše komunikacijske kampanje študentov FERI

V okviru projekta so študentje pripravili komunikacijske projekte, s katerimi so naslovili eno izmed perečih področji, povezanih z mladimi in varnostjo, kot so prometna varnost, zaščitni ukrepi pred vlomilci, medvrstniško nasilje, boj proti korupciji in interes za delo mladih v policiji.

Prlekija-on.net, petek, 19. januar 2024 ob 10:07

Projekt Kreakcija

Znana so imena avtorjev treh najboljših komunikacijskih kampanj študentov Medijskih komunikacij (FERI), ki jih je izbrala komisija v okviru projekta Kreakcija.

Projekt Kreakcija (družbeno-odgovorna in kreativna akcija), ki ga, skupaj s FERI-jem (Inštitut za medijske komunikacije), pripravljajo na Policijski upravi Maribor, v sodelovanju s Slovenskim društvom za odnose z javnostmi, so letos izvedli četrtič.

V okviru projekta so študentje pripravili komunikacijske projekte, s katerimi so naslovili eno izmed perečih področji, povezanih z mladimi in varnostjo, kot so prometna varnost, zaščitni ukrepi pred vlomilci, medvrstniško nasilje, boj proti korupciji in interes za delo mladih v policiji.

V sklopu študija so študentje ob pripravi projektov prisluhnili tudi predavanju o pripravi komunikacijskih projektov, odnosih z javnostmi, zakonitostih družbenih medijev ... Projekte so pripravljali sami, za mnoge pa je sodelovanje v Kreakciji predstavljalo prvo konkretno praktično preizkušnjo na tem področju, ki so se je še posebej razveselili.

Za komisijo je bilo težko delo in 15 odličnih projektov, ki so jih ocenili dr. Dejan Verčič, profesor in vodja Centra za marketing in odnose z javnostmi na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, dr. Tina Tomažič, profesorica na Inštitutu za medijske komunikacije FERI in Martin Bajželj, strokovnjak za komuniciranje, SURS, in podpredsednik Slovenskega društva za odnose z javnostmi.

Člani komisije so med drugim preverili vsebino osrednjega sporočila in besedil za družbena omrežja, slogan, vsebino projekta, scenarij filma, pripravljene video posnetke in grafične elemente. Pri tem so se še posebej osredotočili na razumljivost, celovitost in usklajenost posameznih elementov, dodelanost kreativne ideje, osrednje sporočilo in slogan, kreativni pristop, opredeljen problem, raziskavo področja, tehnično izvedbo in dodatni angažma študentov.

Kreativni in dovršeni izdelki veliko povedo o predanosti in navdušenju študentov nad sodelovanjem v projektu, zato bodo v Slovenskem društvu za odnose z javnostmi najboljše tudi letos nagradili z udeležbo na Slovenski konferenci za odnose z javnostmi, kjer bodo mladi imeli priložnost še bolje spoznati svet odnosov z javnostmi. Zmagovalni projekti pa bodo predvajani tudi mestnih avtobusih Marproma.

Soavtorica projekta in predstavnica za odnose z javnostmi na PU Maribor Anita Kovačič Čelofiga je ob tem dejala: "Verjamem, da so tudi študentje pri pripravi projektov videli kakšno moč imajo v svojih rokah, da lahko s pomočjo takšnih projektov, zgolj z močjo komunikacije, nagovorijo svoje vrstnike ter tako vplivajo na področja, ki so seveda pomembna za mlade, oz. za širšo družbo."

Soavtorica projekta dr. Tina Tomažič pa je dodala, da je projekt študentom predstavljal velik izziv, na eni strani je prinesel ogromno dragocenih izkušenj in praktičnega znanja, kar je velika popotnica za njihovo nadaljnjo poklicno in študijsko pot.

Komisjia je med 15 projekti izbrala najboljše:

1. mesto: projekt: Življenje ni igra (avtorji Kristina Žižek, Jure Šadl, Sven Pušnik)

Projekt treh študentov je prepričal s svojo dinamiko in napetostjo. Življenje ni igra. Ne klikaj, ko voziš.- je sporočilo, ki jasno pove, da je lahko vsak klik med vožnjo, usoden. To si lahko privoščimo samo v virtualnem svetu.

Avtorji najbolje ocenjenega projekta so povedali: "Za začetek bi se radi zahvalili našim mentorjem, in sicer dr. Tini Tomažič in asist. Ireni, prav tako pa predstavnici za odnose z javnostmi iz Policijske uprave Maribor, Aniti Kovačič Čelofiga. Torej z našim projektom smo želeli opozoriti na tematiko uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Menimo, da je to neka tema, ki jo je potrebno vedno nova osvetliti, saj prihaja do tega, da se to vedno večkrat ponavlja. Seveda so velike posledice ob vsaki distrakciji med vožnjo."

Kampanjo si lahko ogledate v zgornjem videu.

2. mesto: projekt: Naj ostane samo nočna mora (avtorji Anastasija Josifovska, Katarina Mudrić, Kiril Krstevski)

Avtorji opozarjajo na problematiko rabe mobilnih telefonov med vožnjo s sloganom: Naj ostane samo nočna mora- telefon izklopi, varnost vklopi! Ekipa je komisijo prepričala z jasno zasnovanim pojasnilom, hkrati pa je zapisana ideja kar najbolje prelita v produkcijski del naloge.

3. mesto: projekt: Modri heroji (Zala Meklav, Maša Škrbić)

Odlično izpeljan produkcijski del in drugačen, bolj umetniški pristop, je avtoricama prinesel tretje mesto. S sloganom Postani heroj, pridruži se modri ekipi pozivata mlade, da se pridružijo ekipi modrih herojev ter razmišljajo o vlogi policista kot nekoga, ki lahko spreminja svet.

Kampanji za 2. in 3. mesto si lahko ogledate spodaj.

Študente je ob tej priložnosti nagovorila tudi predstojnica Inštituta za medijske komunikacije, prof. dr. Suzana Žilič Fišer in med drugim povedala: "Zelo vesela sem, ko so naši študenti vključeni v projekt, posebna zahvala gre mariborski policiji, ki prepoznava kompetence naših študentov Medijskih komunikacij, ki v različnih obdobjih izkazujejo kreativnost in tehnične veščine. Zagotovo je to nekaj, kar lahko služi pri konkretnih projektih in odpira vrata v dinamični svet komuniciranja."




Več v Kultura in izobraževanje