Do 24. marca poostren nadzor v cestnem prometu

Na območju Slovenije potekajo aktivnosti za večjo uporabo varnostnih pasov in ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. marec 2024 ob 11:02
Policija

Policija

Med 11. in 24. marcem na območju Slovenije, pod okriljem Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa, potekajo aktivnosti za večjo uporabo varnostnih pasov in ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. V času izvajanja teh aktivnosti bodo poostrili nadzor cestnega prometa nad omenjeno problematiko, da bi zagotovili dosledno uporabo varnostnih pasov na vseh sedežih v vozilih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi (v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in avtobusih), oziroma zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok ter s tem vplivali na zmanjšanje negativnih posledic prometnih nesreč.

V okviru navedenih aktivnosti bodo policisti v naslednjih dneh izvajali obsežnejši poostren nadzor cestnega prometa nad uporabo varnostnih pasov pri voznikih in potnikih motornih vozil ter nad uporabo ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. V poostrenem nadzoru bodo ugotavljali tudi druge kršitve cestno-prometnih predpisov, ki vplivajo na varnost cestnega prometa.

Pravilna privezanost z varnostnim pasom, oziroma uporaba ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok je pomemben dejavnik, ki vpliva na zmanjšanje posledic prometnih nesreč, predvsem iz naslednjih razlogov:

  • pripeti vozniki in potniki v vozilu v primeru trka ostanejo na svojem sedežu;
  • varnostni pas oziroma zadrževalni sistem ob čelnem trku zmanjšuje gibanje telesa naprej in tako preprečuje trk z notranjostjo vozila;
  • varnostni pas oziroma zadrževalni sistem prevzame velik del energije in jo porazdeli na različne dele telesa, kar učinkovito zmanjša posledice trka na posamezen del telesa;
  • v kombinaciji z zračno blazino ter drugimi elementi pasivne varnosti (naslonjalo za glavo, ergonomski sedeži, karoserija vozila) varnostni pas zagotavlja vozniku in potnikom učinkovito zaščito.

Voznikom in potnikom svetujejo, da dosledno spoštujejo cestno-prometne predpise ter se ustrezno pripnejo z varnostnimi pasovi in da otroke prevažajo v predpisanih zadrževalnih sistemih. Pri tem posebej opozarjajo tudi na dosledno privezovanje potnikov na avtobusih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi.




Več v Črna kronika