Zveza društev Moja Mura vložila tožbo zoper kompostarno Ceršak / podjetje Kogal d.o.o.

Ogorčeni in zgroženi so nad ignoranco in neučinkovitostjo oblasti in pristojnih ministrstev, ki po letih naporov civilne družbe in neštetih sestankov niso našli nujno potrebnih rešitev za odstranitev ekološke bombe iz Ceršaka.

Prlekija-on.net, torek, 12. marec 2024 ob 18:12
Stanje deponije odpadkov na otoku v Muri pri Ceršaku pred šestimi leti

Stanje deponije odpadkov na otoku v Muri pri Ceršaku pred šestimi leti

Zveza društev Moja Mura obvešča javnost, da so zoper podjetje Kogal d.o.o. na Okrožno sodišče v Mariboru vložili tožbo za ustavitev izvajanja dejavnosti na otoku v reki Muri v Ceršaku.

"Dolgotrajno kopičenje več kot 150.000 ton odpadkov na otoku reke Mure že vrsto let povzroča nemogoče razmere bivanja v kraju Ceršak, o čemer so mediji v preteklosti že večkrat poročali. Manj znano pa je, da obratovanje podjetja Kogal d.o.o. predstavlja kritično in neposredno nevarnost za ljudi, ogroženo je zdravje prebivalcev ob Muri, v nevarnosti pa je tudi več črpališča pitne vode na obrežju Mure. Čezmerna obremenitev okolja že dalj časa predstavlja grožnjo porečju Mure in tveganje okoljske katastrofe nepredstavljivih razsežnosti.

Toleranca do take ekološke bombe je vsaj deloma povezana tudi s tem, da je za marsikoga v Sloveniji enostavno nepredstavljivo, da bi lahko neko podjetje vsem na očeh na območju Nature 2000 in na otoku, ki je v rangu naravnih vrednot, kot je Postojnska jama, kopičilo 150.000 ton odpadkov.

Vse pristojne institucije, tako občina Šentilj, Upravna enota v Pesnici, nekdanje ministrstvo za okolje in prostor, sedanji nasledniki, meddržavna komisija za mejno Muro, inšpekcijske službe, vse vlade in tudi sedanja vlada, so dopuščali in še nadalje podpirajo nerazumljivo
kopičenje odpadkov na otoku v reki Muri pri Ceršaku.

V ZDMM smo ogorčeni in zgroženi nad ignoranco in neučinkovitostjo oblasti in pristojnih ministrstev, ki po letih naporov civilne družbe in neštetih sestankov niso našli nujno potrebnih rešitev za odstranitev ekološke bombe iz Ceršaka. Prepričani smo, da bo sodni postopek razjasnil odgovornosti in odpravil sramoto in tveganje za zdravje ljudi, okolje in naravo v Severovzhodni Sloveniji, ki očitno še vedno velja za drugorazredno območje," so zapisali v obrazložitvi.




Več v Gospodarstvo