Na tiskovni konferenci predstavili vsebino in namen projekta KULT PRO

Tiskovna konferenca KULT PRO v Ljutomeru

Prlekija-on.net, sobota, 3. december 2011 ob 10:224
Tiskovna konferenca

Tiskovna konferenca

V petek, 2. decembra 2011, je v Ljutomeru potekala tiskovna konferenca KULT PRO. Na sami konferenci se je predstavila vsebina in namen evropskega projekta.

Vsi navzoči partnerji so bili mnenja, da jih je in še jih bo sam projekt bolj povezal ter nenazadnje "obudil" stvari, ki so se že pozabile oz. se pozabljajo.

Po konferenci pa je bila tudi kratka svečanost ob odprtju prve INFO točke KULT PRO v prostorih LTO Prlekija Ljutomer.

Projekt:
DELIM ZNANJE – OHRANJAM DEDIŠČINO

Akronim:
KULT PRO

Vodilni partner:
Ljudska univerza Šentjur

Partnerji:
Lokalna turistična organizacija Prlekija Ljutomer (Slovenija)
Ljudska univerza Krško (Slovenija)
Lokalna turistićka organizacija Štrigova (Hrvaška)
Lokalna turistićka organizacija Marija Bistrica (Hrvaška)

Vrednost projekta:
336.767,37 EUR

Znesek sredstev IPA:
286.252,26 EUR

Osnovni namen projekta je oblikovati model sodelovanja med partnerji, ki temelji na družbeni odgovornosti za kulturno dediščino. Želimo obuditi in dopolniti izkustveno znanje starejših in jih usposobiti za prostovoljno delo v muzejih in muzejskih zbirkah. Ob tem želimo usposobiti tudi muzejske delavce upravljalce muzejskih zbirk za razumevanje pomena in narave organiziranega prostovoljstva starejših v kulturi. Povezovanje kulturno-turističnih destinacij na programskem območju v skupno kulturno-turistično ponudbo na mednarodnih trgih.

Specifični cilji projekta:
  • oblikovanje programa in izvedba izobraževanja prostovoljcev na področju kulturne in naravne dediščine,
  • osveščanje javnosti o strokovnem prostovoljnem delu na netradicionalnih področjih, kamor se uvršča tudi kultura,
  • omogočiti trajnostni prenos znanj s področja naravne in kulturne dediščine,
  • povezava in skupna promocija dediščine na območju s skupno spletno stranjo, večjezičnim katalogom in info točkami,
  • zmanjšati primanjklaj strokovnih delavcev v muzejih na projektnem območju,
  • prispevati k ohranjanju evropske kulturne dediščine.
Projekt vključuje partnerje iz slabše razvitih delov območja, kjer se je pokazala potreba po uvajanju prostovoljcev v dejavnost ohranjanja naravne in kulturne dediščine.

S sofinanciranjem IPA bodo partnerji v projektu pridobili možnost oblikovanja skupnega izobraževalnega programa za prenos znanj na področju naravne in kulturne dediščine. Udeleženeci izobraževanja bodo spoznali naravno in kulturno dediščino celotnega projektnega območja. S tem spodbuja državljane k proučevanju jezikov, zgodovine in civilizacije lastne države in sosednjih držav.

Z izdelanim večjezičnim katalogom naravne in kulturne dediščine in skupno spletno stran, ki bo vključevala tako katalog kot izobraževalno gradivo bomo: spodbudili skupni razvoj sodelovanja na področju dediščine, zvišali ponudbo v kulturnem turizmu, izboljšali skupno varstvo naravne in kulturne dediščine.

Info točke KULT PRO, ki bodo vzpostavljene med projektom, bodo delovale tudi po končanem projektu pri vseh partnerjih in bodo stičišče informacij za prosotovljce, skrbnike naravne in kulturne dediščine, naključne obiskovalce, turistične delavce in ostalo zainteresirano javnost.

Rezultati
V okviru projekta bo izdelan 60 urni izobraževalni program s štirimi moduli in izveden skupaj z motivacijskimi delavnicami na petih lokacijah pri projektnih partnerjih. Usposobljeno bo najmanj šestdeset prosotovoljcev za katere bo izdelano učno gradivo. Za skrbnike kulturne in naravne dediščine bodo izvedene delavnice pri vseh partnerjih.
Oblikovala se bo ena skupna spletna stran in izdalo se bo osemtisoč tiskanih izvodov večjezičnega kataloga dediščine na območju. Pri vseh projektnih partnerjih bomo vzpostavili info točke imenovane KULT PRO. Partnerji in skrbniki naravne in kulturne dediščine se bodo predstavili na eni skupni javni prireditvi v Šentjurju. Za namene informiranja in obveščanja javnosti bodo izvedene tiskovne konference, kontaktne televizijske in radijske oddaje, objavljeni tiskani in radijski oglasi ter članki v tiskanih medijih.

KULT PRO


Več v Gospodarstvo