Na kvizu o osamosvojitvi Slovenije so največ znanja pokazale učenke OŠ Cezanjevci

Na kvizu so sodelovali učenci in učenke OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, OŠ Križevci, OŠ I. Cankarja Ljutomer, OŠ Mala Nedelja, OŠ Stročja vas in OŠ Veržej.

Branko Košti, nedelja, 21. april 2024 ob 09:33
Kviz Kako smo branili osamosvojitvene procese Republike Slovenije

Kviz Kako smo branili osamosvojitvene procese Republike Slovenije

Z namenom ohranjanja spomina na prelomne dogodke iz obdobja 1990/91, ko smo se prebivalci Slovenije odločili za ustanovitev lastne države Republike Slovenije, so Območno združenje slovenskih častnikov Ljutomer, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer in Policijsko veteransko združenje Sever za Pomurje, pododbor Ljutomer, organizirali kviz z naslovom Kako smo branili osamosvojitvene procese Republike Slovenije. Kvizu, ki se je odvijal v petek, 19. aprila v telovadnici OŠ Mala Nedelja, sta prisostvovala polkovnik Ljubo Dražnik, med osamosvojitveno vojno poveljnik 73. Območnega štaba TO Ljutomer in generalmajor Alojz Šteiner, v istem času načelnik Pokrajinskega štaba TO za Vzhodno Štajersko in pozneje tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske.

Pred začetkom tekmovanja je predsednik OZSČ Ljutomer Jožef Roškar predstavil namen in vsebino kviza, zbrane pa je pozdravila rudi ravnateljica OŠ Mala Nedelja Breda Žunič. Kratek glasbeni program sta izvedli učenki domače šole Hana in Eva Filipič.

Na kvizu, katerega so letos posvetili tudi velikemu slovenskemu domoljubu, pesniku in izvrstnemu vojaku generalu Rudolfu Maistru, hkrati pa počastili tudi bližajoči državni praznik Dan upora, so sodelovali učenci in učenke osnovnih šol z območja UE Ljutomer:

Osnovna šola Janka Ribiča Ljutomer: Lara Stojnšek, Zala Rauter in Karin Nemec - mentor Alan Dreven
Osnovna šola Križevci: Eva Prša, Mojca Črček in Teo Vohar - mentorica Vanja Zelenik
Osnovna šola I. Cankarja Ljutomer: Anej Smodiš, Dino Sermenič - mentor Daniel Tement
Osnovna šola Mala Nedelja: Neja Tratnjek, Glorija Ritonja in Matej Ritonja - mentorica Ljubica Filip
Osnovna šola Stročja vas: Lia Kosi, Klara Šiško in Vid Bogdan - mentorica Mateja Leskovar Polanič
Osnovna šola Veržej: Vanesa Cimerman, Daša Stajnko in Katarina Prašiček - mentorica Vanja Mladenovič

Kviz Kako smo branili osamosvojitvene procese Republike Slovenije

Tekmovalci kviza so morali odgovoriti na dvajset vprašanj na temo dogodkov v času političnih priprav na osamosvojitev in o samem poteku osamosvojitvene vojne na območju Prlekije. Odgovarjali so z dvigovanjem kartončkov, nekatera vprašanja pa so zahtevala tudi pisne odgovore. Najboljše poznavanje navedene tematike so pokazale učenke OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, ki so pravilno odgovorile na vseh dvajset vprašanj in si s tem zagotovile prvo mesto. Drugo mesto je osvojila ekipa OŠ Stročja vas, tretje mesto pa sta si razdelili ekipi OŠ Mala Nedelja in OŠ Veržej.

Za pravilen potek kviza je skrbela ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali:
Alojz Filipič, predsednik OZVVS Ljutomer kot predsednik komisije
Branko Kos, podpredsednik OZSČ Ljutomer
Aleksander Gracin, član PVD Sever za Pomurje

Štiri najbolje uvrščene ekipe so iz rok Marije Rantaša, predsednice PVD Sever za Pomurje, pododbor Ljutomer, Alojza Filipiča, predsednika OZVVS Ljutomer in člana predsedstva OZSČ Ljutomer Daniela Vrablja prejele priznanja, zahvale in priložnostna darila so prejeli tudi vsi tekmovalci in tekmovalke ter njihovi mentorji in mentorice.




Več v Kultura in izobraževanje